Ze staan op bijna iedere baby uitzetlijst maar het zou kunnen zijn dat je nog nooit van hydrofiele luiers of doeken hebt gehoord dus laten we eerst uitleggen wat dit nou is en waarom deze hydrofiele luiers nou zo ontzettend handig zijn!

Hydrofiele luiers zijn een geweldige uitvinding

Woorden die hydrofiele luiers kenmerken zijn ademend, water aantrekkend, duurzaam en elastisch. De stof die voor het maken van hydrofiele luiers gebruikt word, mousseline, zorgt voor deze kenmerken. Mousselline is een fijn geweven ademende stof en de manier waarop de stof is geweven maakt deze stof tot een van de meest zachte stoffen ter wereld.

Hydrofiele luiers kunnen door hun veelzijdige kenmerken voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld om jouw luierboef mee af te drogen. Doordat de stof water aantrekt is een hydrofiele doek ideaal te gebruiken als handdoek. De stof is zacht en dun en dat maakt dat de hydrofiele luiers ook ontzettend snel weer droog zijn waardoor de doeken niet alleen voor de kleine handig zijn maar ook bijvoorbeeld ideaal zijn voor na het sporten, op het strand of bij het zwembad. Zoals eerder aangegeven worden hydrofiele luiers worden ook wel hydrofiele doeken genoemd, veel van de toepassingen zijn namelijk vergelijkbaar met die van een normale doek.

Hydrofiele doeken
Hydrofiele doeken van Jollein

Naast dat het ademende vermogen ervoor zorgt dat de doek snel droog is, zorgt het er ook voor dat het risico op verstikking en oververhitting bij bijvoorbeeld het inbakeren van de baby wordt verminderd. Het inbakeren van de baby gaat door de elasticiteit van de stof erg gemakkelijk. Doordat de hydrofiele doek warmte reguleert met haar ademende karakter kan jouw luierboef ook comfortabel en veilig slapen onder een hydrofiele doek.

Hydrofiele luiers hebben dus veel voordelen voor de jonge moeder. Zoals gezegd is een hydrofiele luier of doek ook goed geschikt voor na de babytijd. Door de duurzame stof slijten de hydrofiele doeken ook niet snel en komen ze na vele wasbeurten alsnog super zacht uit de wasmachine.

Een aantal voordelen en toepassingen van hydrofiele luiers

  1. De doeken zijn echt multifunctioneel! Je veegt er bijvoorbeeld een vieze mond mee af of je gebruikt het als lekdoek voor tijdens de borstvoeding of het geven van een flesje. Of gewoon om af te drogen of om op te liggen aan het zwembad. Of….
  2. Als ondergrond voor het verschonen van een luier bij vrienden thuis. Zo heb je eigenlijk met een hydrofiele doek altijd een schone ondergrond bij je waarop de kleine veilig verschoond kan worden.
  3. Als hulpmiddel tijdens het verschonen. Bijvoorbeeld tegen het plassen bij jongetjes. Houdt hiervoor de hydrofiele doek bij zijn kruis. Als die kleine tijdens het verschonen besluit te gaan plassen dan plast hij tegen de hydrofiele doek en niet door de rest van de kamer :).
  4. Als de kleine moeilijk slaapt dan kan je die boef goed inbakeren met deze doek. Hierdoor voorkom je dat ze in een onrustige slaap zichzelf wakker slaan.
  5. Als dekentje voor als het te warm is voor een normaal dekentje zoals deze warme zomer.
  6. Als bescherming tegen spuugvlekjes op het beddengoed door de hydrofiele doek als een driehoek onder het hoofdje van jouw luierboef te leggen.
  7. Als je onverwacht uit wat langer weg blijft dan van tevoren gedacht en als je geen slabbetje bij je hebt dan kan een hydrofiele doek prima als slabbetje gebruikt worden.
  8. Als bescherming tegen de zon of de gure wind. Je kan met een swaddle gemakkelijk een plekje in de schaduw creëren of gebruiken om de koude wind tegen te houden.
  9. Daarnaast is een hydrofiele doek gemakkelijk mee te nemen: ze zijn licht en door de dunne maar super zachte stof nemen ze nauwelijks ruimte in beslag. Door de compactheid passen ze gemakkelijk in een gewone handtas.
  10. Tot slot: de swaddles zijn niet duur dus gemakkelijk aan te schaffen als een van de eerste items van jouw baby uitzet.

Hydrofiele luiers en de verschillende toepassingen

Een aantal toepassingen waarvoor hydrofiele luiers gebruikt kunnen worden werden hierboven al genoemd. Kort zullen we een aantal van deze toepassingen nog verder beschrijven. Mochten we een toepassing zijn vergeten? Laat het ons dan weten in de comments en wie weet voegen we de toepassing toe aan deze pagina.

Afdrogen

De hydrofiele doek is een toevoeging aan ieder huishouden. De doeken zijn prima geschikt om de kleine mee af te drogen, maar je kan ze natuurlijk ook zelf gebruiken. Het afdrogen met een hydrofiele doek is vanwege de zachte stof namelijk echt een genot, daarnaast is de doek ook snel droog. Omdat hydrofiele luiers compact zijn, zijn ze gemakkelijk mee te nemen op reis, naar het strand of het zwembad.

Bescherming

De hydrofiele luiers bieden ook een prima bescherming tegen bijvoorbeeld eet, drink of plas vlekken. Je kan bijvoorbeeld de doek gebruiken als beschermer voor in het ledikant of in de box. Ook tijdens het verschonen van de kleine kan een hydrofiele doek bescherming bieden. Daarnaast kunnen de doeken ook gebruikt worden om tegen bescherming van de zon.

Zonnescherm

Hierboven gaven we al aan dat de hydrofiele luiers bescherming kunnen bieden tegen de zon. Bijvoorbeeld in de kinderwagen, pas wel op dat het in de kinderwagen hierdoor niet te warm wordt! Daarnaast kan de doek ook makkelijk opgehangen worden in de box of boven het ledikant als er veel zon naar binnen schijnt.

Inbakeren

Hydrofiele Luiers - Cactus
Hydrofiele luier van Jollein

Slaapt die kleine luierboef slecht doordat hij of zij zichzelf tijdens het slapen wakker slaat? Dan is het wellicht een idee om hem of haar in te bakeren. Een hydrofiele doek is goed geschikt om de baby mee in te bakeren zodat de armen van de kleine langs het lichaam blijven waardoor ze zichzelf niet meer wakker slaan. Wil je meer informatie over hoe je het beste jouw kleine kan inbakeren met een hydrofiele doek? Lees dan ook het artikelen dat wij hebben geschreven over inbakeren.

Picknicken

Naast de functionele toepassingen direct gerelateerd aan de kleine zijn er nog meer toepassingen te benoemen waarvoor de doeken gebruikt kunnen worden. Zo is een grote hydrofiele doek ook goed te gebruiken als picknick kleed of stranddoek.

Verschillende soorten hydrofiele luiers

De doeken zijn over het algemeen vierkant en vanaf het formaat van 70cm x 70cm. Dit formaat is goed hanteerbaar en daarom voornamelijk handig voor het afdrogen. Doordat de doeken vrij dun zijn kom je gemakkelijk op alle plekken zoals tussen de teentjes en vingertjes.

Het grotere formaat van +/- 120 cm x 120cm kan je gebruiken als handdoek voor jezelf of als omslagdoek. Verder wordt dit formaat ook voor in de box, ledikant of de wieg gebruikt.

De grotere formaten doeken zijn te gebruiken als strandlaken of als doek voor de picknick. Omdat de doeken vrij dun zijn, kunnen deze gemakkelijk meegenomen worden in een rug- of handtas.Zoals eerder aangegeven drogen de hydrofiele doeken ook zeer snel. Daarmee zijn hydrofiele doeken eigenlijk veel gebruiksvriendelijker dan een reguliere handdoek.

Hydrofiele doeken alleen voor de luierboef?

Nee, zeker niet! De doeken zijn een ideale toevoeging aan ieder huishouden en te gebruiken in tal van situaties.Doordat de doeken ook nog eens van zeer hoge kwaliteit zijn gaan ze lang mee. Dus ook als jouw luierboef de luiers ontgroeit is zal je nog veel plezier hebben van de hydrofiele doeken. In veel huishoudens worden ze bijvoorbeeld nog veel gebruikt tijdens vakanties of zitten ze in de rugtas voor naar de zwemles.

Hydrofiele luiers zijn onmisbaar voor de jonge moeder

Al met al kunnen we concluderen dat hydrofiele luiers en/of doeken voor veel doeleinden kunnen worden gebruikt, ze snel drogen, ontzettend duurzaam zijn en daarnaast ook nog lekker zacht. De hydrofiele luiers zijn in veel verschillende maten en prints te vinden en daardoor ook gemakkelijk te combineren. Nog geen hydrofiele luiers in huis? Bestel ze snel en ervaar het gemak ervan!