Wie kent nijntje nou niet? Maar waar hoe is deze kindervriend eigenlijk ontstaan? Op 23 augustus 1927 werd Dick Bruna in Utrecht geboren in de uitgeversfamilie Bruna. De uitgeverij werd in 1868 opgericht door zijn grootvader en werd naderhand overgenomen door zijn vader. Zijn vader had graag gezien dat zijn zoon Dick hem zou opvolgen. Dick ging op stage naar Londen en Parijs om het vak van uitgever te leren, maar daar werd hij niet gelukkig van. Eigenlijk had Dick van jongs af aan al een passie om tekeningen te maken van alles wat hij zag in de natuur.
Dick Bruna begon met het maken van prentenboeken
Hij besloot om zich verder te verdiepen in tekenen en deed door zelfstudie steeds meer kennis op. In 1951 trad hij in dienst als ontwerper bij de uitgeverij van zijn vader A.W. Bruna & Zoon. Voor de Zwarte Beertjes pocketserie heeft hij ongeveer 2000 boekomslagen ontworpen. Hij ontwierp ook posters en affiches voor zowel de Zwarte Beertjes pocketserie als andere opdrachtgevers. Na twee jaar stopte Dick met het ontwerpen van boekomslagen en besloot hij prentenboeken te gaan maken. Hij heeft meer dan 120 prentenboeken gemaakt. Bovendien verrichtte hij veel werkzaamheden voor Unicef, het Aids Fonds, Kinderpostzegels et cetera.
Nijntje was het witte konijntje uit de verhalen die Dick aan zijn zoontje vertelde
In 1953 is Dick getrouwd met Irene de Jongh en samen kregen ze twee zonen en een dochter. Dick Bruna vierde in 1955 samen met zijn vrouw en oudste zoon vakantie in Egmond aan Zee. Daar vertelde hij zijn zoon verhaaltjes over een wit konijntje dat in de tuin van het vakantiehuis vrolijk rondhuppelde. Dick maakte in die vakantie een tekening van een konijntje met een jurkje aan. Hij noemde haar nijntje. In 1955 maakt Dick Bruna zijn eerste boek over het witte konijntje.
Het uiterlijk van Nijntje is niet veel veranderd

In eerste instantie leek nijntje op een stoffen speelgoeddier. Door de jaren heen veranderde het uiterlijk van nijntje beetje bij beetje tot het konijntje zoals de kinderen over de hele wereld haar vandaag de dag kennen. Dick Bruna heeft over nijntje meer dan 30 boeken gemaakt. Hij haalt zijn inspiratie voornamelijk uit de hedendaagse dingen die hij om zich heen ziet gebeuren. Zo heeft hij ook een paar boeken gemaakt over nijntje die een moeilijke of verdrietige tijd doormaakte. Bijvoorbeeld dat Nijntje een nachtje in het ziekenhuis moest blijven of dat de oma van nijntje overleden was. Met haar zwarte oogjes, ronde gezichtje, puntige oren en ronde lijfje beleeft ze dus heel veel avonturen die kinderen aanspreken. Kinderen vinden de verhalen geweldig en herkennen zichzelf in nijntje.
Eenvoudige illustraties en kleuren kenmerkend voor Dick Bruna
De illustraties in zijn boek zijn simpel en lijken wel pictogrammen. Ze worden gedrukt in rood, geel, blauw, groen en zwart, soms met wat grijs, bruin of oranje erbij om de kleuren wat warmer te maken. Deze kleuren kom je niet in andere boeken tegen, ze worden alleen door Dick Bruna gebruikt. Dick Bruna tekende de figuren in het boek altijd zo dat ze je recht aankijken, zodat kinderen het gevoel krijgen dat ze aangesproken worden en zo bij het verhaal betrokken worden. Dick gebruikte in zijn boeken geen of weinig tekst. Als hij toch een tekst schreef bij zijn eenvoudige sprekende illustraties, bestond deze uit 4 regels, waarvan het laatste woord van de tweede en vierde regel rijmen. Hierdoor kunnen kinderen beter de tekst onthouden.
Nijntje heet miffy in het buitenland
Omdat nijntje in het buitenland moeilijk uitspreekbaar is heet het konijntje in het buitenland “miffy”. Nijntje en al haar vriendjes zijn wereldwijd te koop in de vorm van leesboekjes, speelgoed, knuffels, spellen, puzzels, boxspeeltjes etcetera.