zwanger en vliegen

Je bent zwanger en helemaal in de wolken. Misschien wil je nog een keertje samen met je partner op vliegvakantie, voordat je kleine luierboefje geboren wordt. Maar tot wanneer mag je eigenlijk reizen met het vliegtuig tijdens je zwangerschap? Is vliegen gevaarlijk voor je ongeboren luierboefje en jezelf en zijn er gezondheidsrisico’s? Geef in ieder geval bij het boeken van je vliegticket altijd aan dat je zwanger bent!

Tot wanneer mag je reizen met het vliegtuig tijdens je zwangerschap?

Ben je in verwachting van een eenling, dan kun je over het algemeen tot 28 weken zonder problemen vliegen. Ga je een vliegreis maken als je tussen de 28 en 36 weken zwanger bent, neem dan altijd een Engelstalige zwangerschapsverklaring (of “Fit to Fly rapport”) mee. Deze verklaring vermeldt hoeveel weken je zwanger bent, de datum wanneer je bent uitgerekend en of je lichamelijk fit genoeg bent om te vliegen. Deze zwangerschapsverklaring moet ondertekend worden door je (huis)arts of verloskundige. De geldigheid van een zwangerschapsverklaring kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. Zo’n verklaring mag bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet meer dan 5 dagen voor vertrek zijn uitgegeven. Check van te voren de verschillende eisen en voorwaarden per luchtvaartmaatschappij. Let ook goed op de geldigheidsduur van de doktersverklaring, veel luchtvaartmaatschappijen hanteren een andere regel wat betreft de geldigheidsduur. Soms is de verklaring 3 weken geldig, bij een andere maatschappij een maand, maar het kan ook zomaar zijn dat de verklaring niet ouder mag zijn dan 14 dagen.

Controleer altijd de geldigheidsduur van je zwangerschapsverklaring, wanneer je in het laatste trimester van je zwangerschap 2 weken of langer op vliegvakantie gaat (de terugvlucht inbegrepen).

Tip: Maak meerdere kopieën van de zwangerschapsverklaring.

Op het vliegveld bij de check-in kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen je vragen om een vrijwaringsverklaring (Indemnity Form) in te vullen en te ondertekenen. In deze verklaring staat dat jijzelf aansprakelijk bent voor eventuele complicaties die optreden tijdens de vlucht. 

Zonder zwangerschapsverklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.

Als je in verwachting bent van een tweeling of meerling of er treden complicaties op tijdens je zwangerschap, dan mag je na 32 of 34 weken niet meer vliegen. Bij 36 weken zwangerschap is vliegen sowieso niet meer toegestaan voor je eigen gezondheid en die van je luierboefje. Geen vliegmaatschappij zit te wachten op een bevalling in de lucht en de kans is groot dat er geen kundig personeel aan boord is die je bevalling kunnen begeleiden.

Is vliegen gevaarlijk voor je ongeboren luierboefje en jezelf en zijn er gezondheidsrisico’s?

Vliegen is een veilige manier om grote afstanden af te leggen. Tijdens een vlucht ontvangen we per uur meer straling dan op de grond, omdat we tijdens het vliegen op grote hoogte verblijven. Het vliegen en blootstelling aan kosmische straling is niet gevaarlijk voor je ongeboren luierboefje of jezelf als je een enkele keer vliegt tijdens je zwangerschap. De luchtdruk in het vliegtuig heeft ook geen effect op de gezondheid van je luierboefje. Voor vliegend personeel zijn er echter andere normen in verband met straling.

Voor zwangere stewardessen en piloten zijn speciale arbo-regels opgesteld en zij mogen aan niet meer dan 1 milliSv (milliSievert) per jaar worden blootgesteld. Vaak wordt er voor hen vervangend werk op de grond geregeld. Op het vliegveld kun je volledig risicoloos door de security poortjes (Security Scanner) en metaaldetector, omdat deze niet met röntgenstraling werken, maar met een ‘millimeter wave’. Ga echter niet door de Bodyscan, deze werkt namelijk wel met röntgenstraling.

Kies een stoel aan het gangpad in het vliegtuig, zodat je gemakkelijk op kunt staan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of om af en toe heen en weer te lopen. Probeer strekoefeningen met je voeten en benen te doen, dit vermindert de kans op een trombosebeen. Heb je een lange vliegreis voor de boeg, dan kunnen steunkousen het risico op trombose verminderen en ervoor zorgen dat je niet zo snel opgezwollen voeten en enkels krijgt. Houd ook je vochtbalans op pijl door genoeg water te drinken. Doe de veiligheidsgordel onder je buik en draag comfortabele loszittende kleding tijdens de vlucht.

Zwanger en vliegen kan dus als je goed voorbereid op reis gaat!

Zoals je in deze blog over zwanger en vliegen hebt kunnen lezen is het dus veilig om te vliegen als je zwanger bent. Als je echt op springen staat dan is vliegen tijdens je zwangerschap geen goed idee en afhankelijk van of je een eenling of tweeling verwacht zelfs niet toegestaan vanaf plus minus 32 weken. Bereid je altijd voor als je tijdens de zwangerschap wilt vliegen door met een doktersverklaring op stap te gaan. Lees je voor de zekerheid ook in hoe de vliegtuigmaatschappij met zwangere vrouwen omgaat.

Tot slot een laatste tip voor als je zwanger bent en gaat vliegen: stress niet teveel want stress is natuurlijk ook niet goed voor die kleine luierboef in jouw buik!