Zwanger en nu? Je was gewend alles te kunnen eten en drinken wat je wilde: alcohol, rood vlees, kaas, vis etc. Nu je zwanger bent dien je jouw eet- en drinkgewoontes aan te passen. Als je in verwachting bent is een gezonde leefstijl namelijk heel belangrijk. Bij een gezonde leefstijl hoort een gezonde en gevarieerde voeding. Dus let goed op wat je eet en drinkt tijdens de zwangerschap, niet alles wat je nu waarschijnlijk eet is goed voor die kleine luierboef. Op deze pagina gaan we daarom speciaal voor jou een antwoord geven op de volgende vraag: wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Download het “wat mag je niet eten als je zwanger” bent lijstje

Speciaal voor jou hebben wij van Luierboefjes een lijstje samengesteld dat je gemakkelijk kan printen en tijdens je zwangerschap in je tas kan stoppen. Zo heb je altijd een overzicht van wat je niet mag eten bij de hand. Vul hieronder je mailadres in als je het “wat mag je niet eten als je zwanger bent” lijstje in je mail wilt ontvangen!

Wat drink je liever niet en wat mag wel als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap houdt jouw lichaam veel vocht vast. Probeer dagelijks minimaal 1,5 liter vocht te drinken, bijvoorbeeld water of thee. Beperk dranken waar veel suiker in zit of aspartaam aan toegevoegd is.

Alcohol tijdens zwangerschap een no go!

Alcohol als je zwanger bentWaarschijnlijk had je het al kunnen raden maar gebruik geen alcohol tijdens de zwangerschap. Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan namelijk schadelijk zijn voor jouw ongeboren kindje. Het drinken van een of meer glazen alcohol heeft verschillende (negatieve) effecten op de ontwikkeling van de hersenen van een nog ongeboren baby. Zo kan bijvoorbeeld de celdeling vertraagd worden. Hierdoor bestaat de kans dat de hersenen te klein blijven en dit zou tot een geestelijke achterstand kunnen leiden. Soms zit alcohol in gerechten waar je het niet direct in zou verwachten zoals bijvoorbeeld tiramisu.

Cafeïne heeft een slechte invloed op het geboortegewicht van de baby

Koffie zwangerKoffie is een van de dranken die in Nederland veel gedronken wordt waarin cafeïne zit. Beperkt koffie drinken tijdens de zwangerschap kan geen kwaad. Echter, beperk het tot 1 kopje per dag en stap daarna over op cafeïnevrije koffie. Verder is het aan te raden om geen cola of energiedrank zoals Red Bull te drinken. Mocht je toch cola willen drinken, koop dan cafeïnevrije cola in de supermarkt. Een teveel aan cafeïne geeft kans op een laag geboortegewicht van de baby.

Zuivel is goed voor de kleine tijdens de zwangerschap

Zuivel waaronder melk en andere producten op basis van (gepasteuriseerde) melk leveren zeer belangrijke voedingsstoffen voor die kleine luierboef in jouw buik. In melkproducten zitten verschillende soorten vitamines, eiwitten en mineralen waaronder calcium. Calcium speelt een belangrijke rol voor deMelk & amandelen zwangerontwikkeling van de botten van de baby. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor de groei van de baby maar ook voor de groei van de placenta, de borsten en de baarmoeder. Door het voedingscentrum wordt geadviseerd om dagelijks twee tot 3 glazen melk of producten op basis van melk te drinken. Daarnaast is het goed om twee plakken kaas te eten. Let er wel op dat het niet wordt aangeraden om rauwmelkse kazen te eten, dit zijn kazen gemaakt van niet gepasteuriseerde melk. Lees meer over kaas verderop in deze blogpost.

Wat eet je liever niet en wat mag wel als je zwanger bent?

Rood vlees en groente als je zwanger bentAls je zwanger bent, blijven er genoeg dingen over die je kan eten. Alleen kan je bijvoorbeeld beter rauw vlees of dat medium gebakken biefstukje laten staan. Waarom? Omdat rauw vlees besmet kan zijn met toxoplasma. Toxoplasma is een parasiet die niet bestand is tegen verhitting. Een biefstuk dat helemaal doorbakken ofterwijl “well done” kan dus wel. Ook fruit ongewassen groente of fruit kan besmet zijn met toxoplasma, was dus groente en fruit goed af voordat je het eet. Als je geïnfecteerd bent merk je daar in veel gevallen weinig van: lichte koorts of oververmoeidheid zijn symptomen. Voor het ongeboren kind is een besmetting echter gevaarlijk en kan besmetting vroeg in de zwangerschap resulteren in een miskraam, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen (o.a. oogafwijkingen). Hieronder meer antwoorden op de vraag: wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Rauwe of gedroogde vleeswaren

Chorizo zwangerZoals je hierboven al hebt kunnen lezen wordt het eten van rauwe of gedroogde vleeswaren afgeraden tijdens je zwangerschap. Beleg je boterham dus niet met rosbief, fricandeau, rauwe ham, filet american of ossenworst. Sommige vleeswaren kunnen wel gegeten worden als ze goed verhit zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een pizza heerlijk beleggen met salami, cervelaat, chorizo of ham en dan goed afbakken in de oven. Een heerlijke ovenschotel met ham en kaas kan dus ook. Het is beter om geen lever of leverproducten te eten tijdens je zwangerschap, omdat lever veel vitamine A bevat. Beperk dus het eten van paté, hausmacher of smeerleverworst op brood tot een minimum van een portie per dag.

Vlees en kip eten tijdens de zwangerschap

Vlees van varkens, schapen, geiten en koeien noemen we roodvlees. Zolang vlees het vlees goed doorbakken of gekookt wordt is er weinig aan de hand. Van niet goed doorbakken vlees kan je besmet raken met toxoplasma. Wellicht een overbodige tip maar kip dient natuurlijk altijd goed doorbakken te worden. Rauwe kip eten, ook als je niet zwanger bent, is niet fijn en zorgt ervoor dat je goed ziek kan worden.

Zeg nee tegen rauwe vis tijdens jouw zwangerschap!

Sushi met rauwe vis, rauwe schaal- en schelpdieren, voorverpakte gerookte vis uit de koeling en roofvissen zoals tonijn kunnen de listeria bacterie bevatten. Deze bacterie zorgt ervoor dat jezelf goed ziek wordt en is zeer gevaarlijk voor jouw ongeboren kleine. Als je besmet bent met deze bacterie kan een infectie bij je ongeboren baby leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of het overlijden van jouw baby voor de geboorte. De listeria bacterie kan namelijk via de placenta bij de baby terecht komen. Daarom worden de voorgaande soorten vis ten strengste afgeraden tijdens je zwangerschap.

Zalm zwangerVette verse vis, zoals zalm, bokking en sardines mag je maximaal 2x per week eten mits je de vis door en door verhit. Deze vissoorten zijn ook te koop in een blikje of pot, dan hoef je de vis niet meer te verhitten, omdat het al verhit is geweest. Het eten van vette vis draagt bij aan een betere ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van jouw ongeboren kindje. Bovendien beschermen de voedingsstoffen van vette vis  jou tegen hart- en vaatziekten.

Kaas mag! Maar eet geen rauwe of zogenaamde “Au lait cru” kazen tijdens je zwangerschap.

Brie zwangerAls je zwanger bent kun je alle kazen die gepasteuriseerd zijn veilig eten. Vermijd echter kazen die van rauwe melk gemaakt zijn. Rauwmelkse kazen kunnen namelijk de listeria bacterie bevatten en deze zijn zoals je reeds hierboven kan lezen erg gevaarlijk voor de kleine tijdens de zwangerschap. Kazen van rauwe melk worden meestal geïmporteerd uit het buitenland. Op het etiket staat dan vermeld: ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Voorbeelden van rauwmelkse kazen zijn o.a. gorgonzola, brie, camembert of roquefort. Deze kazen kan je wel gebruiken in warme gerechten die minimaal verhit worden op 85 graden Celsius. De listeria bacterie gaat namelijk dood bij hoge temperaturen en is dan niet meer schadelijk.

Een gekookt eitje kan prima. Pas echter op voor rauwe eieren of producten van rauwe eieren!

Eieren bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zoals Selenium, IJzer, Fosfor, Proteïne, Lecithine, onverzadigde vetzuren en vitamine A, B12, E en D. In de eidooier zit echter verzadigd vet en cholesterol en deze verhogen het cholesterolgehalte van je bloed. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen als je meer dan 2 of 3 eieren per week eet. Een gekookt eitje met niet teveel zout kan dus prima!

Ei zwangerRauwe eieren of producten van rauwe eieren kan je beter niet eten tijdens de zwangerschap vanwege mogelijke besmetting met salmonella. Dit zijn producten als zelfgemaakte mayonaise, tiramisu of bavarois. Maar ook een glaasje advocaat, maar dat mocht je eigenlijk al niet hebben vanwege de alcohol. In de supermarkt kan je mayonaise of toetjes kopen die gepasteuriseerd zijn en dus wel veilig zijn om te consumeren, omdat deze goed verhit zijn. Salmonella bacteriën sterven namelijk af bij hoge temperaturen. Een cake of quiche bakken in de oven kan dus ook gewoon als je zwanger bent!

De eierschaal van het ei kan ook besmet zijn met salmonella. Was daarom eieren goed af voor je ze gaat gebruiken. Dit om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden. Als een kip geïnfecteerd is met Salmonella, is de dooier van het ei vaak ook besmet. Bewaar eieren altijd in de koelkast op 4 graden, omdat de koude temperatuur de groei van de bacteriën afremt en de eieren langer vers blijven. Zwangere vrouwen kunnen goed ziek worden door een salmonellabesmetting. Gelukkig kan de Salmonellabacterie de placenta niet passeren en wordt je ongeboren kindje niet ziek.

Was fruit en groente goed voordat je ze eet

Fruit zwangerVers fruit, rauwkostsalades en groenten zijn altijd gezond! Of je nou in verwachting bent of niet. Varieer daarom volop met groente en fruit, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer bijvoorbeeld ook minimaal een keer per week peulvruchten te eten hierin zit o.a. eiwitten, foliumzuur en ijzer.et is wel belangrijk dat je jouw groente of fruit goed afwast i.v.m. bacteriën zoals bijvoorbeeld toxoplasmose. Iedere dag een handje vol ongezouten ongebrande noten of walnoten is ook goed voor je.

Het eten van brood zorgt voor een goede hersenontwikkeling van die kleine luierboef

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je als aanstaande moeder minimaal twee boterhammetjes eet. Brood is een belangrijke bron van jodium. Een tekort aan jodium kan tijdens de zwangerschap problemen geven bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind die kunnen leiden tot een lager IQ. Zorg er dus voor dat je voldoende jodium binnen krijgt omdat dit een belangrijke ontwikkel stof is voor de hersenen en het dwerggroei voorkomt.

Beperk het eten van zout

Wees karig met het gebruik van zout. Want zout kan tijdens de zwangerschap voor vervelende complicaties zorgen waaronder dikke enkels en een hoge bloeddruk. Dit kan voor die kleine in jouw buik leiden tot groeiachterstanden door de verminderde toevoer van bloed naar de foetus. Eet dus ook zeker niet teveel (zoute) drop. Te weinig zout is echter ook niet goed!

Voorkom parasieten tijdens jouw zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap geïnfecteerd raakt met de toxoplasma parasiet, kan ook jouw kleine toxoplasmose krijgen. Bij het eten van rauw vlees en of besmet fruit loop je risico hierop. De mogelijkeKattenbak zwangergevolgen voor het ongeboren kind zijn ernstig. Vooral vroeg in de zwangerschap kan een miskraam of doodgeboorte het gevolg zijn van een besmetting met toxoplasmose. Later in de zwangerschap kan een besmetting leiden tot aangeboren afwijkingen zoals een oogafwijking of neurologische afwijkingen.

Let erop dat je ook de kattenbak vermijd!

Tuinaarde of katten poep kan ook besmet zijn met toxoplasmose. Laat het verschonen van een kattenbak tijdens de zwangerschap aan iemand anders over. De ontlasting van vooral jonge katten kan namelijk besmet zijn met toxoplasmose.

Het “wat mag je niet eten als je zwanger bent” lijstje is er ook in een gemakkelijke te printen versie

Ontvang het lijstje in jouw mail en print het uit. Zorg ervoor dat je het altijd bij je hebt in jouw portemonnee of tas zodat je altijd weet wat je altijd een antwoord hebt op de vraag: wat mag je niet eten als je zwanger bent?