Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Rauwe ham eten tijdens de zwangerschap, mag dat?

Rauwe ham zwanger is een keyword dat veel zwangere vrouwen zoeken. Maar waarom? Met rauwe ham kun je heerlijke borrelhapjes maken, maar ook in warme gerechten is rauwe ham smakelijk. Daarom is het belangrijk om te weten of je rauwe ham mag eten als je zwanger bent. Het woord listeria bacterie zal je vaak tegenkomen als je zoekt naar wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Vooral in dierlijke producten die langdurig gekoeld bewaard worden komt de listeria bacterie voor. Over het algemeen geldt dat het goed verhitten van voedsel schadelijke bacteriƫn waaronder de listeria zal doden.

Rauwe ham raden we uit voorzorg af om te eten als je zwanger bent. Rauwe ham valt onder gedroogde en gefermenteerde vleeswaren. Normaal gesproken worden eventuele parasieten gedood door het zout en het droogproces. Alleen in verkeerd bereide ham kan de parasiet overleven.

Tijdens je zwangerschap wordt het afgeraden om rauw vlees te eten. In rauw vlees kan de parasiet toxoplasma gondii voorkomen. Deze parasiet is schadelijk voor je ongeboren baby en kan vroeg in de zwangerschap leiden tot een miskraam of vroeggeboorte en later in de zwangerschap tot afwijkingen aan het zenuwstelsel of aan de oogjes. Wanneer het vlees goed doorbakken is mag je in principe gewoon vlees eten. Gebruik verschillende snijplanken en messen voor kip, vlees, groente en brood en maak alles direct na gebruik goed schoon met heet water en afwasmiddel. Was ook je handen goed. Zo voorkom je kruisbesmetting, het overbrengen van een bacterie van het ene voedingsmiddel naar het andere.

Meer informatie over wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent lees je in een recente blog die we schreven.

rauwe ham zwanger

Download checklist

Wij hebben een complete checklist geschreven over wat je wel en niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap.

Rauwe ham zwanger

Jij zocht waarschijnlijk op “rauwe ham zwanger” omdat je op zoek was naar het antwoord op of je rauwe ham mag eten als je zwanger bent? We hopen dat je het antwoord op deze pagina hebt gevonden! Veel vrouwen zoeken tijdens hun zwangerschap naar voedingsmiddelen die ze wel en niet mogen eten. Daarom bundelden wij deze diverse zoektermen op een pagina en maakten we ook een handige checklist die je mee kan nemen over wat je wel en niet mag eten of drinken tijdens de zwangerschap.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je wel en niet mag eten om zo die kleine luierboef zo gezond mogelijk op de wereld te zetten. We wensen jou een hele fijne zwangerschap!