Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

De babykamer

De babykamer is een van de grotere uitgaven die ouders in wording moeten doen voordat die kleine luierboef er is. Op deze pagina lopen we door de verschillende items van de babykamer heen en geven we diverse tips en achtergrondinformatie.

  • LedikantBaby uitzetlijst - Babykamer
  • Wieg
  • Lattenbodem
  • Matras
  • Matrasbeschermer
  • Commode
  • Aankleedkussen

Start op tijd met de inrichting van de babykamer

Met de inrichting van de babykamer kan je het beste voor of in de zevende maand van de zwangerschap beginnen. Je bent op dat moment zichtbaar zwanger. Bukken zal steeds moeizamer worden en soms kan je je eigen voeten niet meer zien. Dat kleine wezentje in je buik heeft al een hele ontwikkeling doorgemaakt. Zelfs wanneer de baby nu geboren zou worden, zou hij of zij een redelijke kans hebben om met extra zorg gedurende de eerste levensperiode in leven te blijven. Mocht je eerder bevallen dan gepland dan is de babykamer in ieder geval klaar. Let er op dat de levertijd voor sommige producten wel zes tot acht weken kan zijn!

Wieg

Een pasgeboren baby zou de eerste 2 a 3 maanden in een wiegje kunnen slapen. De baby voelt zich prettig, omdat hij in dit wiegje veilig ingebakerd ligt. De afmetingen voor een veilige wieg zijn 80 cm lang, 45 cm breed en minimaal 30 cm diep. Zodra de baby erg bewegelijk wordt, zal je over moeten stappen naar een ledikant.

Ledikant

Een ledikant voor baby’s is minimaal 60 cm breed en 120 cm lang. De spijlen aan de zijkant van het ledikant moeten een tussenruimte hebben van 4,5 tot maximaal 6,5 centimeter. Deze afmetingen worden aangeraden, zodat de baby vrij kan ademen als hij of zij tegen de zijkant rolt. Ook mag het hoofdje mag natuurlijk niet tussen de spijlen door kunnen. De zijwanden van het ledikant zijn minimaal 60 centimeter hoog, gemeten vanaf de bedbodem.

Een ledikant met een verstelbare bodem is een ideale aankoop van de langere termijn. De eerste maanden kan de bodem in de hoogste stand gezet worden. Maar zodra jouw luierboefje beweeglijker wordt en gaat zitten of zich kan optrekken, zet je de bodem in de onderste stand. Op deze manier wordt voorkomen dat jouw kindje niet uit bed kan vallen.

Lattenbodems en matrassen voor het ledikant

Voor de bodem van het ledikantje zijn er lattenbodems te koop van bijvoorbeeld berkenhout. De afmeting voor een lattenbodem is 60 x 120 centimeter. Er is een ruime keuze in babymatrassen met verschillende soorten vullingen, zoals pocketvering, schuim of Bonellvering. De Europese veiligheidsnorm voor babymatrassen is sinds 2017 helemaal vernieuwd. Stel dat een peuter een rits van een matras weet open te maken en een stukje van de vulling in zijn of haar mond stopt, dan zou het kunnen stikken. Het is ook belangrijk dat een matras goed ventileert en dat het een goede luchtdoorlating heeft. Een matras moet een goede ondersteuning kunnen geven aan het lichaam van een baby of peuter. En het is zeker een must dat de tijk (matrashoes) van het matras op 60 graden Celcius gewassen kan worden.

Matrasbeschermer

Een matrasbeschermer beschermt het matras, zodat het matras schoon blijft. Uit praktijkervaringen is gebleken dat een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag veel voordelen heeft ten opzichte van een gewone matrasbeschermer. Bijvoorbeeld als de baby moet spugen, dan zakt het braaksel direct in de toplaag weg. Bovendien kan de matrasbeschermer gemakkelijk gewassen worden. Bij warm weer of als jouw luierboef snel zweet geeft een matrasbeschermer een betere ventilatie. Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag wordt afgeraden in de kraamperiode, omdat de baby dan nog moeite heeft om op temperatuur te blijven door de ventilerende laag.

Tips om jouw luierboef veilig te laten slapen

Zorg er altijd voor dat de baby op zijn of haar rug slaapt, dit in verband met verstikkingsgevaar. Een molton hoeslaken of onderlegger leg je bovenop de matrasbeschermer en daaroverheen een katoenen hoeslaken met eventueel een dekentje. Hiervoor kan eventueel ook een hydrofiele doek of hydrofiele luier gebruikt worden die onder het hoofd van de baby wordt gelegd.

Als de baby net geboren is blijft hij/zij nog netjes onder een lakentje op zijn rug liggen, maar er komt een moment dat die kleine luierboef onrustiger wordt in bed en niet meer goed toegedekt blijft. Hierdoor zal de baby bloot komt te liggen en het wellicht koud krijgen. Op dat moment wordt het tijd voor een slaapzak, zodat jouw kindje lekker warm blijft. Slaapzakken hebben mouwtjes of armsgaten en sluiten nauw aan op het lichaam. Een kussen is de eerste twee jaar niet aan te raden, evenals grote knuffels in bed.

Commode en aankleedkussen

Een van de basis meubelstukken die je echt nodig hebt voor jouw luierboef is een commode. Op de commode verschoon, was en kleed je de baby. Een commode heeft ook lades, zodat je al de producten die je nodig hebt direct bij de hand hebt. Bovenop de commode leg je een aankleedkussen. Als je handig bent, zou je zelf een commode van een stevige constructie met beugels en planken kunnen maken.