Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

Flesvoeding geven met een Dr Brown fles

Dr Brown fles
Dr Brown fles

Naast het geven van borstvoeding kan je die kleine luierboef ook gemakkelijk voeden met een Dr Brown fles. Voor de vader kan het fijn zijn om de kleine te kunnen voeden als ook voor oma’s, opa’s, ooms en tantes. In dat geval kan je gemakkelijk afgekolfde moedermelk opwarmen in een fles. Jij, de vader of een ander kan natuurlijk ook zuigelingenvoeding geven als je geen borstvoeding geeft. Een van de bekende merken voor flessen is Dr Brown en voor flesvoeding Nutrilon. Op deze pagina kan je de diverse materialen vinden die je nodig hebt als je flesvoeding gaat geven.

Boodschappenlijstje voor het geven van flesvoeding

Naast de flessen zelf is het belangrijk dat je materialen hebt om de flessen goed schoon te maken.

  • Dr Brown fles (minimaal 2 a 3 flessen van 240 cl en een duidelijke maatverdeling);
  • Dr Brown fles spenen (mits niet bijgeleverd bij de fles);
  • Flessenverwarmer;
  • Flessenborstel;
  • Magneton sterilisator;
  • Zuigelingenvoeding in poedervorm (optioneel).

Dr Brown fles: de ideale fles voor het geven van flesvoeding

Babyflessen zijn in verschillende vormen, maten en materialen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in kunststof of glas. Het type fles dien je af te stemmen op de manier waarop je de kleine gaat voeden. Zal je het babyflesje gebruiken in combinatie met het geven van borstvoeding of juist niet? Als je borstvoeding afwisselt met flesvoeding wordt er een fles aangeraden waarvan de hals van de fles breder is dan de standaardfles. Er zijn ook flesjes met een ergonomische S-vorm. In de bodem van de S-fles zit een ventiel, zodat de fles niet vacuüm gezogen kan worden. De bodem kan van de fles afgeschroefd worden. Doordat de speen altijd gevuld is met voeding en niet met lucht krijgt de baby minder lucht binnen tijdens het drinken. Hierdoor zal de baby minder last hebben van darmkrampjes en spugen.

Complete flesvoeding startersets en overige merken

Op zoek naar een totale set voor het geven van flesvoeding? Er zijn complete startersets met onder andere flessen, spenen etcetera te koop, deze zal je direct vanaf de geboorte gebruiken. Verschillende topmerken naast Dr Brown’s zijn: NUK, Philips Avent, Alecto en Difrax.

Flessen en spenen schoonmaken

Dr Brown droogrek
Dr Brown droogrek
Dr Brown magnetronsterilisator
Dr Brown magnetronsterilisator

De eerste zes maanden is het heel belangrijk om zuigflessen en spenen iedere dag 5 tot 10 minuten uit te koken om eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk te maken. Als de baby 6 maanden oud is voldoet het om 1 keer per week flessen en spenen te steriliseren. Na het voeden moet je de fles en speen direct afspoelen met koud water en daarna in een heetsopje schoonmaken met een speciale flessenborstel, zodat je ook goed de bodem van de fles goed reinigt. De fles en speen dien je vervolgens goed drogen, hier zijn ook aparte droogrekjes voor gemaakt. Er bestaat ook een stoomsterilisator of magnetron sterilisator die in een keer de fles en speen steriel kunnen maken.

Flessen en spenen schoonmaken met de vaatwasser

Dr Brown vaatwasrekje
Dr Brown vaatwasrekje

Je kan de flessen die je gebruikt voor de babyvoeding ook gemakkelijk reinigen in de vaatwasmachine. Zet de flessen in het bovenste rek en zet de machine op een vaatwasprogramma van 55 graden. Spoel de flesjes nog wel even af met water, omdat er resten van vaatwastabletten of glansspoelmiddel achter kunnen blijven. Dr Brown’s heeft ook een mooi vaatwasmandje in het assortiment.

Flesspenen zijn te vervangen

Er is een ruime keuze in spenen voor flesvoeding. Let er op dat de speen of fopspeen BPA-vrij, geur en smaakloos is. Het is zo dat het merk van de speen overeen moet komen met het merk en het soort fles die je gaat gebruiken. Gebruik je dus een Dr Brown Fles dan dien je bij vervanging van de speen ook een Dr Brown speen te kopen. Deze spenen zijn er in verschillende maten, small, medium, large en XL of: 1-2-3. Op de verpakkingen van spenen staat vermeld welke speen het meest geschikt is voor welke leeftijd, soort voeding (melk of pap) en zuigkracht van jouw luierboef.