Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Foliumzuur

Simpelweg is foliumzuur hetzelfde als vitamine B11. Dit is een vitamine die niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt maar die je via voeding of voeding supplementen binnen krijgt. Als je als vrouw zwanger wilt worden of zwanger bent dan wordt vaak aangeraden om ervoor te zorgen dat je genoeg foliumzuur binnen krijgt. De vitamines dragen namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van jouw baby. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de kans op afwijkingen van het kindje gedurende de eerste kwetsbare periode van de zwangerschap zo minimaal mogelijk is.

In welke producten zit foliumzuur of vitamine B11?

FoliumzuurHet zit in diverse volkoren producten waaronder brood, in fruit en in groene groenten zoals spinazie, broccoli en spruitjes. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je over het algemeen voldoende van de stof binnen. De Gezondheidsraad raadt vrouwen aan om 300 microgram foliumzuur per dag in te nemen via de voeding. Heb je een kinderwens dan wordt zelfs aangeraden om een 400 microgram foliumzuur binnen te krijgen. Om je een idee te geven van de hoeveelheid microgram van de stof in voedsel:

  • Een snee volkorenbrood bevat slechts 15 microgram;
  • 200 gram spinazie bevat 249 microgram;
  • 100 gram spruitjes bevatten 95 microgram;
  • 100 gram Broccoli bevat  69 microgram.

Lukt het je niet om de aanbevolen hoeveelheid via jouw normale voedsel binnen te krijgen? Koop dan foliumzuur tabletten of capsules om toch de minimale hoeveelheid binnen te krijgen.

Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om elke dag 400 microgram foliumzuur in de vorm van een tablet te slikken. Geadviseerd wordt om vier weken voordat je probeert zwanger te worden te starten. In veel gevallen kom je er namelijk pas later achter dat je zwanger bent. Als je zwanger bent slik je de tabletten door. Als je eenmaal zwanger bent krijg je namelijk onvoldoende vitamines binnen via jouw reguliere voeding. Stoppen met de tabletten kan als je tien weken zwanger bent. Echter, het doorslikken van van de supplementen kan in veel gevallen geen kwaad.

Waar is foliumzuur goed voor?

In de eerste fase van de zwangerschap biedt foliumzuur een aantal grote voordelen:

  • Het maakt rode en witte bloedcellen aan en heeft een goede invloed op het zenuwstelsel en het immuunsysteem;
  • Het heeft een gunstig effect op het celdeling proces en de weefselgroei van de placenta en het embryo;
  • Het is belangrijk voor de vorming en groei van het zenuwstelsel, het bloed en de zenuwen van jouw kleine luierboef;
  • Het zorgt voor een kleinere kans op neutrale buisdefecten (NBD). Dit zijn afwijkingen die aan het ruggenmerg of de hersenen van een foetus kunnen ontstaan. Voorbeelden van neurale buisdefecten zijn een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte.

Een teveel aan foliumzuur uit normale voeding is overigens niet schadelijk voor de gezondheid. Het teveel aan Vitamine B11 verlaat ons lichaam via de urine. Let op! In de supplementen kan PMG zitten, dit is een synthetische vorm van foliumzuur. Een te hoge inname van PMG kan wel schadelijk zijn!

Vitamine B11 of foliumzuur tabletten of capsules kopen

De tabletten koop je gemakkelijk online of bij de drogisterij om de hoek. Welke tabletten je moet hebben, ligt aan jouw wensen. Er zijn verschillende merken die de voedingssupplementen aanbieden. Soms zitten er naast Vitamine B11 ook andere Vitamines in. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Davitamon Compleet Mama tabletten. Davitamon is een bekend en betrouwbaar merk als het gaat om de dagelijkse aanvulling van vitamines.