Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

14 Weken zwanger

Ja je bent alweer 14 weken zwanger! Na 14 weken zwangerschap breekt het tweede trimester aan. Dit is de mooiste periode van de zwangerschap voor de meeste vrouwen, omdat ze minder last hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes en zich veel energieker voelen. Omdat de kans op een miskraam nu erg klein is, neemt ook de onzekerheid af. Het is de tijd om volop te genieten van je zwangerschap en leuke dingen te gaan doen.

Hoe groot is de baby als je 14 weken zwanger bent?

In week 14 is je baby zo groot als een citroen, weegt 45 gram en is 8 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 14 weken zwanger bent

Als je 14 weken zwanger bent, betekent dat je ongeveer drie maanden en een week zwanger bent.

14 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 14 weken zwanger

Zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid nemen af in week 14 van je zwangerschap. Maar wees niet verbaasd als ze niet meteen verdwijnen. Wees geduldig en doe rustig aan! Helaas kan het ook voorkomen dat er nieuwe symptomen bijkomen als je 14 weken zwanger bent. Onderstaand de enkele nieuwe zwangerschapsklachten die je misschien gaat voelen vanaf dit moment.

  • Bandenpijn: Een zeurende en soms stekende pijn onder in je buik, meestal in de liezen. Dit kan het gevolg zijn van een nies of hoestbui, bukken, zwaar tillen, een onverwachte of plotselinge beweging of moeheid en inspanning. Banden van bindweefsel zijn verbonden met je bekken en houden de baarmoeder op zijn plaats. Omdat je baarmoeder groeit komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Bandenpijn is niet te voorkomen, maar kan gelukkig geen kwaad voor je baby of jezelf.
  • Meer energie: Nu het tweede trimester is aangebroken, worden de zwangerschapskwalen zoals vermoeidheid, misselijkheid en vaak moeten plassen minder of verdwijnen zelfs. De placenta is nu helemaal ontwikkeld en functioneert nu volledig, waardoor je veel energieker bent. Je hebt nu eindelijk de kans om volop van je zwangerschap te genieten.
  • Toenemende eetlust: Bij 14 weken zwanger krijg je een toenemende eetlust. Eet gezond en gevarieerd voedsel verspreid over de dag om zo je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wees voorzichtig met het eten tijdens de zwangerschap van rauw vlees zoals tartaar, biefstuk, filet american of ossenworst. Evenals zachte kazen die van rauwe melk gemaakt worden. Drink veel water om je vochtgehalte op peil te houden. Voor meer informatie over wat mag je niet eten als je zwanger bent klik je op de link.
  • Dikker, glanzender haar: Je merkt misschien dat je haar dikker en glanzender wordt tijdens je zwangerschap. Dit komt doordat de oestrogeen productie toeneemt en je huid en hoofdhuid beter doorbloed is. Deze hormonen zorgen ervoor dat de levensduur van je haar verlengd wordt en dus voor het grootste gedeelte niet uitvallen tijdens je zwangerschap.

14 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Vanaf nu merk je dat je buik steeds wat groter wordt, heb jij al een zwangerschapsbuikje? Blijf goed voor jezelf zorgen, eet op gezette tijden gezonde en gevarieerde maaltijden, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Drink genoeg vocht om je vochtgehalte op peil te houden. Let vooral op met alcohol en cafeïne als je zwanger bent. Eten voor twee tijdens je zwangerschap is echt niet nodig. Het staat garant voor overgewicht, is slecht voor je ongeboren luierboefje en ook voor jezelf. Lijnen tijdens je zwangerschap is ten strengste af te raden, omdat het de kans vergroot op de noodzaak van een keizersnede, zwangerschapsvergiftiging en een miskraam. Nu het tweede trimester is aangebroken, heb je minder last van vermoeidheid en misselijkheid en ben je veel energieker.

Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap is goed voor je!

Wist je dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op je zwangerschap? Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop, verbetert je uithoudingsvermogen en houdt je spieren soepel. Bovendien ben je na de bevalling eerder je zwangerschaps kilootjes kwijt. Tijdens de zwangerschap is zwemmen, fietsen en wandelen een prima vorm van beweging. Te fanatiek sporten wordt afgeraden evenals vechtsporten, duiken, bergbeklimmen en parachute springen. Als je 14 weken zwanger bent, komen de meeste vrouwen gemiddeld 2,2 kg aan, afhankelijk van je lichaamsgewicht en BMI van voor je zwangerschap.

14 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De spieren van de beentjes en armpjes worden steeds sterker en zorgen ervoor dat je baby steeds krachtiger bewegingen maakt in je buik. Soms stoot je luierboefje met zijn lichaampje of met zijn handjes tegen je baarmoederwand aan en af en toe balt hij zijn vuistjes. Je luierboefje kan de lipjes openen en sluiten en stopt nu af en toe zijn duim in het mondje. De tong en het gehemelte ontwikkelen zich nu ook.

Wist je dat als je baby slokjes vruchtwater binnenkrijgt zich hierin kan verslikken en dan de hik krijgt? Rond week 14 van de zwangerschap krijgt je baby over het hele lichaam kleine donshaartjes (lanugo) die je baby lekker warm houden en beschermen tegen het vruchtwater door talg aan te maken. Op het hoofdje en op de plek van de wenkbrauwen verschijnen ook haartjes. Bij 14 weken zwanger is de placenta klaar met groeien, helemaal ontwikkeld en functioneert volledig. De placenta regelt de afvoer van afvalstoffen en kooldioxide en levert zuurstof, mineralen, eiwitten en vetten af aan je luierboefje.

Zwangerschapschecklist: bij 14 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Inschrijven voor een zwangerschapscursus;
  • Positie kleding aanschaffen;
  • Gratis babydoos of babybox aanvragen.