Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

13 WEKEN ZWANGER

Als je 13 weken zwanger bent dan zit je in de laatste week van het eerste trimester. De meeste zwangerschapskwaaltjes worden minder of verdwijnen zelfs. Je kan nu echt gaan genieten van je zwangerschap. Aan het begin van het tweede trimester wordt er eindelijk een zwangerschapsbuikje zichtbaar. En dat buikje wordt steeds groter, want je baby gaat de komende maanden behoorlijk hard groeien.

Hoe groot is de baby als je 13 weken zwanger bent?

In week 13 is je baby zo groot als een perzik, weegt 25 gram en is 6,9 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 13 weken zwanger bent

Als je 13 weken zwanger bent ben je 3 maanden zwanger.

13 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 13 weken zwanger

Hoewel de zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid afnemen in het tweede trimester of zelfs helemaal verdwijnen blijven er altijd weer andere zwangerschapssymptomen de kop opsteken.

  • Zichtbare aderen: Omdat het aantal liters bloed toeneemt in je lichaam gedurende de zwangerschap en door de veranderingen in de hormoonbalans kunnen bloedvaten meer uitzetten en zichtbaarder zijn onder de huid. Het extra bloed is heel belangrijk en nodig voor een gezonde groei en het afvoeren van afvalstoffen van je luierboefje.
  • Toename van energie: Eindelijk heeft je lichaam zich aan de verhoogde hormonen aangepast. De misselijkheid en vermoeidheid zijn zo goed als verdwenen bij de meeste zwangere vrouwen. Je krijgt steeds meer energie en je gaat je steeds beter voelen.
  • Verhoogde zin in seks: Nu je lichaam gewend is aan de zwangerschapshormonen zijn veel vrouwen vol energie. Omdat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn raak je eerder opgewonden en heb je meer zin in seks. Niet iedere vrouw heeft behoefte aan seks, maar ze vinden het wel fijn om even lekker te knuffelen. Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk, behalve als er sprake is van hevig bloedverlies, gebroken vliezen, of als je partner een soa heeft. Je baby merkt er niets van als je seks hebt tijdens de zwangerschap. Je luierboefje is namelijk goed beschermd in de baarmoeder, omgeven door vruchtwater en de slijmprop in de baarmoederhals voorkomt het binnendringen van de penis van je partner.

Zwanger van een tweeling?

Aanstaande moeders van een tweeling hebben vaker klachten als maagpijn, overgeven, vermoeidheid. Daarnaast bestaat er een kans op een tekort van ijzer, mineralen en vitamines. Ook moeten zij vaker plassen dan zwangere vrouwen van een eenling. De vermoeidheid en misselijkheid nemen wat af in tweede trimester, omdat je lichaam dan gewend is aan het zwangerschapshormoon hCG.

13 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Vanaf de 13e week van de zwangerschap gaat je baby pas echt hard groeien. Je baarmoeder vult nu je gehele bekken, komt onder het schaambeen vandaan en gaat nu meer naar boven groeien, waardoor eindelijk je zwangere buik steeds meer zichtbaar wordt. De verloskundige controleert bij de tweede en volgende afspraken de groei van je baarmoeder door de positie van de bovenrand (ook wel fundus genoemd) te meten ten opzichte van het schaambeen en de navel. Dit noemt men de fundushoogte.

Als je 13 weken zwanger bent zit de baarmoeder ter hoogte van je schaambeen (symfyse). De afstand fundus-symfyse is de graadmeter voor de voortgang van je zwangerschap. De verloskundige luistert ook altijd naar het hartje en meet de bloeddruk op. Alle gegevens worden bijgehouden op een zwangerschapskaart of worden digitaal opgeslagen.

13 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je baby gaat de komende weken enorm hard groeien en de organen en lichaamsdelen ontwikkelen zich steeds verder. Het vruchtwater rondom je baby neemt toe en beschermt je baby tegen stoten, maar ook tegen infecties. Het nekje wordt gevormd en je baby kan nu niet alleen zijn armpjes en beentjes bewegen maar ook zijn hoofdje draaien.

De darmen hebben zich in de navelstreng ontwikkeld, maar verplaatsen zich rond week 13 naar de buikholte van je baby. De stembanden in het strottenhoofd worden nu ook gevormd evenals 20 stuks melktandjes in het tandvlees. De maag ontwikkelt zich verder in week 13 van je zwangerschap en gaat spijsverteringssappen aanmaken. Het lichaam van je luierboefje is bedekt met fijne donshaartjes (ook wel lanugo genoemd). Deze haartjes verdwijnen als de baby op tijd geboren wordt, maar kunnen nog op het lichaam zitten als de baby te vroeg geboren is.

Wist je dat?

De vingertjes al hun eigen, unieke vingerafdruk hebben en dat je baby regelmatig op zijn duim zuigt?

Zwangerschapschecklist: bij 13 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Denk na over kinderopvang voor je baby;
  • Kies voor lekker loszittende broeken, tops en jurken of positiekleding;
  • Stel je werkgever op de hoogte van je zwangerschap als je dit nog niet gedaan hebt;
  • Foliumzuur slikken is niet meer nodig.