Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

16 Weken zwanger

Ben je in verwachting van een zoon of een dochter? Vanaf week 16 kan je een pretecho laten uitvoeren om het geslacht van je luierboefje te bepalen. Ook je familie en vrienden mogen meekijken naar de echobeelden op een beeldscherm en gaan nu voor de eerste keer je luierboefje zien. Wat een fantastische ervaring is dat!

Hoe groot is de baby als je 16 weken zwanger bent?

In week 16 is je baby zo groot als een avocado, weegt 95 gram en is 10,8 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 16 weken zwanger bent

16 weken zwanger is drie maanden en ongeveer drie weken zwanger.

16 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 16 weken zwanger

Vanaf week 16 kan je huid en haar er stralend uit gaan zien, maar het kan ook zo zijn, dat je nu huidproblemen krijgt, zoals acne of eczeem. Andere zwangerschapssymptomen zijn:

  • Rugpijn: Dit is een neveneffect van de zwangerschapshormonen. Rugklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren of een verkeerde houding. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en de rugpijn verlichten.
  • Grotere borsten: Je borsten zijn waarschijnlijk al een aantal cupmaten groter geworden en ook je tepels en tepelhoven zijn groter en donkerder geworden. Vanaf de derde maand van je zwangerschap kan er colostrum uit je tepels gaan lekken. Als je borstvoeding wilt geven is colostrum de eerste dikke, gelige melk die je baby de eerste dagen na de geboorte krijgt. Colostrum is rijk aan antistoffen en levende cellen die je baby beschermen tegen ziekten.
  • Obstipatie: Je buik wordt steeds groter en groter en daardoor krijgen je organen in je buik steeds minder ruimte en worden je darmen verdrukt. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie met als gevolg buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs aambeien door het harde persen. Je hebt last van een verstopping wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Het eten van vezelrijke voeding en het drinken van ongeveer 2 liter water of thee bevorderen een goede stoelgang. Wederom is lichaamsbeweging een must om je darmen goed in beweging te houden.
  • Zwangerschapsdementie: Symptomen van zwangerschapsdementie zijn een slechter concentratie vermogen, geheugenproblemen en vergeetachtig zijn. Veel zwangere vrouwen vragen zich bijvoorbeeld af bij het boodschappen doen “wat was het nou ook alweer wat ik nodig had?” Of wanneer was die afspraak bij de pedicure, was die nou maandag of vrijdag? Zwangerschapsdementie is tijdelijk, maar kan tot wel 32 weken na de bevalling aanhouden. De grootste oorzaak van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap is dat het hormoonniveau van progesteron tien tot wel 100 keer zo hoog is en daardoor geheugendelen van de hersenen tijdelijk niet goed werken. Een andere oorzaak is slaapgebrek. Door onderbrekingen van de diepe slaap kan je een slaaptekort krijgen. Dit komt o.a. doordat je een heleboel aan je hoofd hebt, omdat je veel moet regelen voor de komst van je kleine luierboefje. En misschien ben je bezorgd over hoe het straks allemaal gaat met de bevalling en of je het straks allemaal wel aan kunt als je kleine luierboefje geboren is. Om je te helpen hebben wij een handige baby uitzetlijst waarop alle zaken staan die je nodig hebt voor de geboorte van jouw kleine luierboef!
  • Droge, jeukende, gevoelige ogen: Zwangerschapshormonen, veranderde stofwisseling en bloeddruk kunnen de oorzaak zijn van droge, jeukende, gevoelige ogen tijdens de zwangerschap. Door de hormonen maak je minder traanvocht aan en worden je ogen droger of gaan ze juist tranen. Als je wazig ziet, dubbel ziet of stippen dan zou je bloedarmoede kunnen hebben. Bespreek dit in dat geval met je verloskundige of huisarts. Heb je last van je ogen in combinatie met ernstige hoofdpijn of een hoge bloeddruk, neem dan direct contact op met je verloskundige of je huisarts. Het zou een vorm van zwangerschapsvergiftiging kunnen zijn en dan is het van groot belang dat de ernst van de vergiftiging zo snel mogelijk wordt vastgesteld en de behandeling kan starten.

16 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Bij een eerste zwangerschap kan je meestal vanaf ongeveer 20 weken je luierboefje voelen bewegen. Wat je voelt is moeilijk te omschrijven, zijn het kriebeltjes of zachte stompjes of schopjes? Dit gevoel in je buik zal je bij een tweede zwangerschap eerder herkennen, zo rond de 16 en 18 weken. Nu je 16 weken zwanger bent, ga je meestal ook weer op controle bij de verloskundige. Je buik groeit steeds groter en groter en je bent op en top zwanger. De verloskundige zal je bloeddruk opmeten en naar je zwangere buik kijken.

16 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Vanaf week 16 ontwikkelen de oren zich verder en kan je luierboefje geluiden van jou horen en gaat je baby ondertussen wennen aan je stem. Als je luierboefje geboren is zal hij of zij jouw stem vast herkennen. De oogleden blijven nog gesloten, maar hij of zij kan al wel het verschil tussen licht en donker onderscheiden. De gezichtsspieren ontwikkelen zich nu ook en hierdoor kan je baby bepaalde gezichtsuitdrukkingen vertonen zoals fronsen en lachen. Zelfs de stembanden zijn ontwikkeld en klaar, maar worden nog niet gebruikt.

Je baby krijgt voeding en zuurstof via het bloed van zijn moeder in de placenta , ofwel moederkoek, via de navelstreng. Afvalstoffen van je baby gaan via de navelstreng naar de placenta en verdwijnen dan weer in het bloed van de moeder. Na een maand of vier gaat je baby vruchtwater inslikken en plast het ook weer uit in het vruchtwater. Door het inslikken van vruchtwater traint hij of zij het ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem.

Zwangerschapschecklist: bij 16 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Vanaf deze week kan je een pretecho laten maken.
  • Maak een lijst met babynamen(als je dat nog niet hebt gedaan!)
  • Ben je al ingeschreven voor een zwangerschapscursus?
  • Ga samen met je partner een weekendje weg of plan een leuk uitje.
  • Maak een afspraak voor een echo in week 20, want dan ben je op de helft van je zwangerschap.