Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

17 Weken zwanger

De 17e week van de zwangerschap kan in het teken staan van veel verschillende vragen. Is er bijvoorbeeld al een beslissing gemaakt of je wel of niet het geslacht van je luierboefje wilt weten? Heb je al nagedacht waar en hoe je wilt bevallen? Is er al kraamzorg geregeld? Wat wordt de naam van je baby? Allemaal vragen waar je een keuze in moet gaan maken. Neem de tijd om erover na te denken en praat erover met anderen als je er zelf niet uitkomt.

Hoe groot is de baby als je 17 weken zwanger bent?

In week 17 is je baby zo groot als een peer, weegt 138 gram en is 12,2 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 17 weken zwanger bent

Met 17 weken zwanger ben je drie maanden en ongeveer drie weken zwanger. Tegen het einde van de week ben je officieel vier maanden zwanger.

17 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 17 weken zwanger

Het hormoon hCG zal in week 16 of 17 van de zwangerschap plaatsmaken door het hormoon progesteron. Hierdoor zal eventuele misselijkheid afnemen. Helaas kun je nu last hebben van andere zwangerschapssymptomen zoals:

 • Zweten: Als je zwanger bent maakt je lichaam meer bloed aan. Je bloedvaten worden slapper en dunner door het hormoon progesteron. Hierdoor wordt je hele lichaam beter doorbloed. Een nadeel is dat je het sneller warm krijgt en meer gaat zweten. Zweten kan ook het gevolg zijn van een verhoogde stofwisseling tijdens je zwangerschap. Als je vermoeid bent, te weinig eet en niet op tijd rust neemt kun je ook duizelig worden of gaan zweten door een te lage bloedsuikerspiegel.
 • Vreemde dromen: Het hebben van vreemde dromen kan worden veroorzaakt door het verhoogde progesteron gehalte in je lichaam. Echter, kan het ook het gevolg zijn van het feit dat je zoveel aan je hoofd hebt nu je zwanger bent. Je moet voor de geboorte van die kleine ook ontzettend veel zaken regelen en beslissen. Sommige zwangere vrouwen zien op tegen de bevalling of vragen zich af of ze de verantwoordelijkheid voor hun baby straks wel aankunnen als ze moeder zijn geworden.
 • Jeukende borsten en buik: Als je baby groeit, rekt je huid zich uit en kunnen je buik en borsten gevoeliger zijn of jeuken. Weersta de drang om te krabben en gebruik een verzachtende huidcrème die de jeuk verlicht.
 • Snellere gewichtstoename: In het tweede trimester komt je gewicht in een sneller tempo aan. Plotselinge of overmatige gewichtstoename kan echter een teken van een probleem zijn. Misschien houd je teveel vocht vast of eet je toch teveel. Bespreek het in ieder geval met je verloskundige.
 • Striae: Je buik wordt steeds groter en groter, omdat je baarmoeder blijft groeien. Op je huid ontstaan zwangerschapsstriemen (ook wel striae genoemd), omdat je huid te snel uitrekt. Smeer je buik en borsten ieder dag in met een vochtinbrengende crème om de striae te bestrijden.

17 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je baby komt nu snel in gewicht aan en gaat vet opslaan. Hierdoor krijg jij waarschijnlijk meer honger. De omvang van je buik neemt nu snel toe. Ook je baarmoeder wordt steeds groter, hierdoor komt je blaas in de verdrukking, waardoor je vaak moet plassen. Plas je blaas en urineweg helemaal leeg om een blaasontsteking te voorkomen. Het is leuk om iedere week een foto van je zwangere buik te maken, dan kan je zien hoe je buik steeds groter wordt tijdens je zwangerschap.

17 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je baby krijgt deze week wenkbrauwen en oogharen. Wist je dat het hartje van je luierboefje al zo’n 25 liter bloed per dag rondpompt? Je kleintje is druk bezig om te oefenen met zijn of haar longen door vruchtwater in te slikken om zo later te kunnen ademen. De schedelbeenderen groeien pas 2 jaar na de geboorte dicht, tot die tijd blijven de naden open. Er verschijnen bloedvormende stamcellen in het beenmerg. In week 17 kan je luierboefje gaan voelen. Dit komt doordat de tast receptoren ontwikkeld worden in de huid bij de mond en op de vingertoppen.

Een navelstrengpunctie (ook wel cordocentese genoemd) is een prenataal onderzoek, waarbij bloed uit de navelstreng wordt afgenomen voor het opsporen van aangeboren of erfelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Het bloed wordt onderzocht in een gespecialiseerd laboratoria. Deze test kan na 17 weken zwangerschap worden uitgevoerd als de resultaten van vruchtwaterpuncties niet overtuigend waren en jij en je partner een meer definitief antwoord wensen over de gezondheid van je baby. Het prenatale onderzoek wordt echter niet bij iedere zwangere vrouw uitgevoerd. Dit omdat het onderzoek het risico van een miskraam met zich mee brengt. Een prenataal onderzoek wordt alleen uitgevoerd als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 36 jaar oud of ouder;
 • Je hebt ooit een baby gekregen met een chromosoomafwijking;
 • Er komen erfelijke ziekten of chromosoomafwijkingen voor in de nabije familie.

Zwangerschapschecklist: bij 17 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Wil je het geslacht van je baby te weten komen? Zo ja, plan dan een pretecho.
 • Gaat je baby straks naar de kinderopvang? Bekijk dan welke mogelijkheden er zijn voor kinderopvang.
 • Ben je nog aan het werk? Stel je werkgever op de hoogte van je zwangerschap.
 • Loop na wat  je zorgverzekering wel en niet vergoed in relatie tot de zwangerschap.