Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

42 Weken zwanger

Bij vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen in Nederland duurt de zwangerschap langer dan 42 weken. Je bent dan ‘over tijd’, dit noemen we ook wel “serotien”. De gynaecoloog neemt de zorg voor jou en je luierboefje over van de verloskundige. Het risico op complicaties neemt namelijk toe wanneer de zwangerschap langer dan 42 weken duurt. De complicaties nemen zowel toe voor je luierboefje als voor jezelf. Je luierboefje kan een zuurstof tekort krijgen, bij een verminderde werking van de placenta. Hierdoor heeft je luierboefje een verhoogde kans op een ontwikkelingsachterstand. Er is ook een kans dat de baby plotseling komt te overlijden in de baarmoeder bij vrouwen die over tijd zijn.

De gynaecoloog zal per dag beoordelen wat het beste is om te doen. Dit kan zijn wachten op een spontane natuurlijke bevalling of de bevalling kunstmatig op gang brengen. Een bevalling kunstmatig op gang brengen noemen ze ook wel een inleiding.

Hoe groot is de baby als je 42 weken zwanger bent?

In week 42 is je baby zo groot als rabarber, weegt 3700 gram en is 52 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 42 weken zwanger bent

42 weken zwanger is negen maanden en twee weken.

42 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 42 weken zwanger

Je symptomen van 42 weken zwanger zijn waarschijnlijk dezelfde, als die je de afgelopen weken hebt gevoeld. Dit symptomen kunnen zijn: krampen in de benen, problemen met slapen, rugpijn, bekkendruk, aambeien, frequent urineren, weeën. De symptomen kunnen misschien wel intenser zijn.

Mogelijk bent je gestrest na 42 weken zwangerschap. Het is wel van belang dat je voldoende rust neemt en stress vermijdt. Stress vernauwt je bloedvaten en dit zorgt voor een verminderde werking van de placenta. Een verminderde werking van de placenta is niet goed voor de gezondheid van je luierboefje. Probeer geduldig te zijn! Het is nu slechts een kwestie van wachten tot je luierboefje het wereldlicht wil zien. Je kan dan pas in alle rust hem of haar eindelijk vasthouden en knuffelen.

42 Weken zwanger: De symptomen van een aankomende bevalling

 • De slijmprop: Tijdens de zwangerschap wordt de baarmoeder afgesloten door een slijmprop. Deze slijprop beschermt de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby tegen infecties. Deze slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. De slijmprop kun je tegen het einde van je zwangerschap in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Echter, is het verliezen van de slijmprop geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige. Neem absoluut wel contact op als het verlies van de slijmprop gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.
 • Vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. Überhaupt nog voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater. Het vruchtwater zal in dat geval dan continue blijven lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (vernix) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken, wordt het afgeraden om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Er is nu geen bescherming meer tegen infecties voor je luierboefje. Bel direct de verloskundige als je vliezen breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling.
 • Regelmatige weeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden. Deze contracties houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en elke 3 minuten een krachtige wee hebt, is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm? Dan is het ergste dat kan gebeuren, dat je naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten. Het risico op complicaties neemt toe wanneer de zwangerschap langer dan 42 weken duurt, zowel voor je luierboefje als voor jezelf. Het blijft belangrijk dat je de baby goed blijft voelen bewegen. De gynaecoloog zal de conditie van je luierboefje beoordelen met behulp van een hartfilmpje (CTG) en een echo om te kijken of de hoeveelheid vruchtwater nog voldoende is. Tevens wordt er gekeken of er ontlasting (meconium) van je luierboefje in het vruchtwater aanwezig is. Als blijkt dat de omstandigheden niet gunstig meer zijn of dat de conditie van je luierboefje achteruit gaat, dan kan de gynaecoloog adviseren om de bevalling in te leiden. De verloskundige of gynaecoloog kan je strippen om de baarmoeder te prikkelen.
 • Strippen van de membranen: De verloskundige doet een inwendig onderzoek en voelt naar de baarmoedermond om te kijken of er al ontsluiting is en of de baarmoedermond al wat weker aan het worden is. Wanneer er ongeveer 1 cm ontsluiting is kan de verloskundige de vliezen voelen. De verloskundige maakt door middel van ronddraaiende bewegingen met een of twee vingers de vliezen een beetje los van het onderste gedeelte van de baarmoederwand. Hierdoor komen prostaglandines (hormonen) vrij, die de bevalling op gang zouden kunnen brengen. Het strippen is niet pijnlijk, maar kan oncomfortabel aanvoelen, omdat de baarmoedermond in de zwangerschap gevoelig is. Na het strippen zou je tot 24 uur pijnlijke harde buiken kunnen ervaren. Verder kan je tot drie dagen erna wat bloed kunnen verliezen, doordat kleine bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Aan het strippen zijn geen risico’s verbonden en is vooral de eerste keer succesvol, zodat je een grotere kans hebt op een spontane bevalling. De verloskundige kan niet strippen, wanneer er geen ontsluiting is, wel kan de baarmoedermond gemasseerd worden om deze zo wat rijper te maken.
 • Kunstmatige breuk van membranen (AROM): Door middel van een steriele plastic haak in je vagina te brengen, kan de verloskundige de vruchtzak doorbreken, om zo de bevalling te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor het breken van de vliezen, ben je minimaal 41 weken zwanger en moet er sprake zijn van een gezonde zwangerschap tot nu toe. Het hoofdje van je luierboefje moet ingedaald zijn en je baarmoedermond moet rijp zijn met minimaal 2 cm ontsluiting. Binnen vier uur zou je nu goede weeën moeten krijgen die ook resulteren in ontsluiting. Als blijkt dat dit niet het geval is, zal de gynaecoloog de zorg overnemen en een infuus aansluiten met weeën opwekkers om de bevalling door te laten zetten. Als blijkt dat na het breken van de vliezen, je luierboefje in het vruchtwater heeft gepoept( meconium), wordt je meteen overgedragen aan de gynaecoloog.
 • Je baarmoeder rijpen: Het inbrengen van een ballonkatheter, is een methode om de baarmoedermond te laten rijpen. Voordat de ballonkatheter ingebracht wordt, controleren ze de conditie van je luierboefje via een CTG (cardiotocogram, hartfilmpje van je luierboefje) en ook na de plaatsing van de ballonkatheter vindt controle plaats via een CTG. Het flexibel latex slangetje met aan het uiteinde een ballonnetje, wordt via de vagina in de baarmoeder geschoven met behulp van een speculum (ook wel eendebek genoemd). Het ballonnetje wordt gevuld met ongeveer 30 milliliter steriel water, hierdoor wordt de baarmoeder geprikkeld om zelf prostaglandinen aan te maken. Prostaglandinen zorgen ervoor dat de baarmoedermond rijpt. Deze katheter mag maximaal drie dagen blijven zitten. De verloskundige beoordeelt of je in het ziekenhuis moet overnachten of dat je de nacht thuis mag doorbrengen. Mag je naar huis, dan moet je de volgende ochtend terugkomen voor inwendig onderzoek. Het is normaal dat je bloedverlies hebt na het inbrengen van de ballonkatheter en er kunnen krampen of harde buiken ontstaan. Verlies je overmatig veel bloed, heb je toenemende pijnlijke en sneller opeenvolgende harde buiken, heb je vochtverlies, voel je je luierboefje minder bewegen dan normaal, krijg je weeën of denk je dat de bevalling begonnen is, neem dan direct contact op met de afdeling verloskunde, van het ziekenhuis waar je onder behandeling bent. Een andere methode om de baarmoedermond rijp te maken is door het inbrengen van Cytotec. Cytotec is een capsule die gevuld is met het hormoon prostaglandine. Deze capsule mag maximaal drie maal per dag ingebracht worden. Zwangere vrouwen maken tijdens de zwangerschap zelf Prostaglandine aan tijdens de bevalling. Prostaglandine maakt de baarmoedermond weker en kan weeën activiteit geven en de bevalling in gang zetten. Ook bij deze methode om de baarmoeder rijp te maken, wordt je voor- en na het inbrengen van Cytotec aangesloten op het CTG apparaat en wordt de conditie van je luierboefje gecontroleerd en de harttonen geregistreerd. Wanneer ze de baarmoeder rijp maken met prostaglandinen, wordt je opgenomen in het ziekenhuis.
 • Samentrekkingen stimuleren: Een infuus met oxytocine: Je lichaam maakt oxytocine aan, dit hormoon zorgt er voor dat de baarmoeder en melkklieren zich samentrekken. Kunstmatige oxytocine dienen ze pas toe, nadat de baarmoederhals gerijpt is. Door kunstmatig geproduceerde oxytocine toe te dienen via een infuus aan de moeder, worden de samentrekkingen van de baarmoeder versnelt. Bijwerkingen van kunstmatige oxytocine zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn en hoge bloeddruk.

42 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje heeft geen donzige haartjes en geen huidsmeer meer op het lijfje. Het huidje van je luierboefje kan daardoor heel erg droog en schilferig zijn.

Je luierboefje heeft na 42 weken zwangerschap nog geen zin om de baarmoeder te verlaten toch kan je luierboefje er niet meer lang blijven. Het risico op complicaties neemt toe vanaf 42 weken zwangerschap. De gynaecoloog zal de gezondheid van jou en je luierboefje extra goed in de gaten houden. Het is belangrijk dat je de baby goed blijft voelen bewegen.

De gynaecoloog maakt een cardiotocogram (afgekort: CTG). Een CTG registreert de harttonen van je luierboefje en naar aanleiding van de uitslag kan de gynaecoloog de conditie van je luierboefje beoordelen. Met een echoscopisch onderzoek controleert men of de hoeveelheid vruchtwater nog voldoende is. Tevens checken ze of er ontlasting (meconium) van je luierboefje in het vruchtwater aanwezig is. De verloskundige of gynaecoloog kan ook een non-stress test en een foetale echo (BPP) adviseren, om er zeker van te zijn dat de baby het nog steeds goed doet. Dit zal waarschijnlijk de beslissing om wel of niet de bevalling in te leiden gemakkelijker maken.

Een biofysische profiel test (BPP) wordt met name uitgevoerd in het derde trimester bij zwangerschappen met een verhoogd risico op complicaties, een meerlingzwangerschap of wanneer een zwangerschap twee weken voorbij je uitgerekende datum is. De BPP controleert de foetale gezondheid van je baby bij high –risk zwangerschappen. Door het uitvoeren van een foetale echoscopie meten ze de hartslag, de bewegingen, de spierspanning, de ademhaling en de hoeveelheid vruchtwater rond je baby.

De BBP test combineren ze met een elektronische foetale hartmonitoring (ook wel nonstress test genoemd, afgekort NST). De NST registreert de hartslag van je baby wanneer hij of zij beweegt, door middel van drie banden die om je zwangere buik liggen. Twee riemen meten de hartslag van je baby en de derde riem meet de contracties. De NST is veilig voor je baby en voor jou en noemen ze zo, omdat de test je baby niet zal storen en er dus ook geen stress van zal krijgen.

Zwangerschapschecklist: bij 42 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Bespreek de mogelijkheden om te bevallen en de risico’s met je gynaecoloog als je 42 weken zwanger bent.
 • Blijf de bewegingen van je luierboefje tellen.
 • Probeer te ontspannen!
 • Maak nog een wandeling.