Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

41 Weken zwanger

Je luierboefje ligt nog steeds in de foetushouding in zijn of haar warme, vertrouwde en veilige omgeving in je baarmoeder. Vind je het spannend en kun je bijna niet meer wachten tot je luierboefje er is? Helaas zit er niets anders op om het nog even vol te houden en af te wachten. De bevalling zal uit zichzelf beginnen. Probeer nog zoveel mogelijk uit te rusten en te ontspannen. Maak je vooral niet te druk, want stress is niet goed voor je luierboefje. Als je 41 weken zwanger bent, plant de verloskundige een afspraak in bij de gynaecoloog om na te gaan of je luierboefje nog in goede conditie is. Tijdens deze controle wordt er een hartfilmpje, ook wel cardiotocograaf genoemd; afgekort CTG, van je luierboefje gemaakt en een echo om te kijken of er nog voldoende vruchtwater is. Vervolgens wordt in een gesprek met de gynaecoloog de resultaten besproken. Wanneer alle controles goed zijn mag je de bevalling afwachten tot 42 weken en mag je bevallen met de verloskundige. Vanaf 42 weken moet je bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis.

Hoe groot is de baby als je 41 weken zwanger bent?

In week 41 is je baby zo groot als jackfruit, weegt 3.580 gram en is 51,1 cm lang.   

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 41 weken zwanger bent

41 weken zwanger is negen maanden en één week zwanger. 

41 Weken zwanger: De symptomen van een aankomende bevalling

Wanneer je 41 weken zwanger bent, herkennen de meeste vrouwen de subtiele signalen van hun lichaam dat de bevalling binnenkort zal plaatsvinden. Bel je verloskundige of gynaecoloog bij de volgende symptomen of als je denkt dat de bevalling begonnen is:

 • Vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen, voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater. Het vruchtwater zal ook continue blijven lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (vernix) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken? Dan wordt het afgeraden om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Door het breken van de vliezen is er geen bescherming meer tegen infecties. Bel direct de verloskundige als je vliezen breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is. Dit kan namelijk het startsein zijn voor de bevalling.
 • De slijmprop: De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. Tegen het einde van je zwangerschap kan je de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Het verliezen van de slijmprop is echter geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige. Gaat het verlies van de slijmprop gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed? Neem dan wel contact op met je verloskundige!
 • Frequente of pijnlijke weeën die niet stoppen: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Zwanger van je eerste kindje en heb je elke 3 minuten een krachtige wee? Dan is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm? Dan kan je weer naar huis om te ontspannen en verder af te wachten.

Zijn er bij 41 weken zwangerschap nog geen voortekenen van een naderende bevalling, zit er niets anders op dan geduldig te wachten tot de bevalling op gang komt.

41 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 41 weken zwanger

Vaak voorkomende symptomen van 41 weken zwangerschap zijn een voortzetting van je andere symptomen in het derde trimester, met name:

 • Bekkenklachten: Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en wanneer je luierboefje gaat indalen geeft dit ook meer druk in het bekken. Dit uit zich in een drukkend gevoel in de onderbuik, op het schaambeen of de bekkenbodem. Voer geen zware werkzaamheden uit, til niet te zwaar en blijf niet te lang staan. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust.
 • Aambeien: De baarmoeder wordt tijdens de zwangerschap steeds groter en hierdoor worden je darmen samengedrukt. De doorbloeding van de bekkenaders wordt minder goed en je darmen werken trager. Een goede stoelgang is belangrijk tijden de zwangerschap. Dit om het risico op aambeien verkleinen. Drink daarom veel water, eet vezelrijke voeding, groente en fruit om obstipatie te voorkomen. Beweeg zoveel je kunt, dat is gunstig voor je darmwerking. Heb je toch een moeilijke stoelgang en daardoor moeite met drukken? Pers dan niet te hard, want dit vergroot de kans op aambeien. Leun iets achterover op het toilet wanneer je moet drukken. Gebruik verder zo min mogelijk wc papier en spoel je anus schoon met koud water.
 • Moeite met slapen: Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit is het resultaat van de hormonen die door het lichaam gieren. Het kan ook zo zijn dat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Daarnaast kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap. Ook word je in de nacht vaker wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Frequent urineren: Gedurende de zwangerschap drukt je groeiende baby en de baarmoeder  steeds meer op de blaas. Doordat er nu minder ruimte is kan de blaas niet meer goed uitzetten. Hierdoor bevat deze minder urine en zal je vaker kleinere hoeveelheden plassen. Plas de blaas goed uit om blaasontsteking te voorkomen. Vooral in het derde trimester kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest als je hard moet lachen, hoesten of niezen. De laatste weken kan het zelfs meer worden dan wat druppeltjes. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren verslappen en door het hormoon relaxine en de druk van de baarmoeder op je blaas. Door je bekkenbodemspieren te trainen verklein je de kans op dergelijke ongemakken.
 • Weeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Ben je zwanger van je eerste kindje en heb je elke 3 minuten een krachtige wee? Dan is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling! Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm? Dan sturen ze je naar huis om te ontspannen en verder te wachten.

Het opwekken van de bevalling als je 41 weken zwanger bent

Er zijn verschillende manieren om de bevalling op te wekken. Echter, is het niet bewezen dat onderstaande manieren daadwerkelijk helpen. Die kleine komt uiteindelijk wanneer hij of zij zin heeft om te komen.

 • Bewegen: Maak die sneakers vast en maak een wandeling van vijftien tot twintig minuten. Ook traplopen zou door de beweging die je maakt de weeën op kunnen wekken. Bewegen blijft dus nog steeds belangrijk, ook al heb je niet veel zin of energie meer. Het is geen medisch bewezen methode om de bevalling door beweging op te wekken. Echter, sommige deskundigen geloven dat de zwaartekracht de baby dieper laat zakken in het bekken.
 • Acupunctuur: Een acupuncturist die specifiek gespecialiseerd is in zwangerschap stimuleert specifieke punten in je lichaam. Dit bevordert de doorstroming van het bloed naar het bekkengebied en de baarmoeder. Daardoor zal de bevalling mogelijk eerder op gang komen. Acupunctuur zorgt voor het ontspannen van pezen en spieren. Bovendien kan acupunctuur de duur van de bevalling verkorten en de pijn verlichten tijdens de bevalling. Wanneer bepaalde drukpunten in je lichaam niet in balans zijn, moeten deze blokkades opengezet worden door acupunctuurnaaldjes.
 • Voetreflex massage: Voetreflex massage kan een bevalling doen opwekken. Je voeten bevatten drukpunten en door middel van het stimuleren van bepaalde reflexzone’s activeren ze de werking van het hormoon oxytocine. Je lichaam ontspant hierdoor en het gebied van de baarmoeder wordt geprikkeld. De bevalling zou hierdoor op gang kunnen komen binnen 24 tot 48 uur.
 • Acupressuur: Nogmaals, het is niet bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat deze traditionele Chinese therapie, de baarmoeder stimuleert en je lichaam helpt te ontspannen. Volgens deze therapie heeft het lichaam bepaalde drukpunten waarover energie stroomt. Door met de vingers en handen op twee specifieke acupressuurpunten te drukken kan de baarmoedermond verweekt worden. Door deze stimulatie wordt de bevalling mogelijk op gang gebracht.
 • Seks: Heb jij nog energie of zin om te vrijen nu je hoog zwanger bent en die dikke buik behoorlijk in de weg zit? Een orgasme kan weeën opwekken, omdat het hormoon oxytocine vrijkomt, hierdoor gaat je baarmoeder samentrekken. In sperma zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper. Daardoor bereid het lichaam zich verder voor op de bevalling. Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, kan je gewoon seks hebben. Zodra je vliezen breken mag je niet meer vrijen in verband met infectiegevaar voor jou en je luierboefje.

Ben je over tijd? Dan is wellicht tijd om de bevalling in te leiden

Ben je na de uitgerekende datum nog niet bevallen, dan spreekt men van ‘over tijd’ (naderende of dreigende serotien) zijn. Bij 41 weken zwangerschap plant de verloskundige een afspraak in bij de gynaecoloog. Dit om na te gaan of je luierboefje nog in goede conditie is. Bij die extra controle wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder en of jij en je luierboefje nog steeds in goede conditie zijn. Hiervoor wordt een onderzoek gedaan met een echo en een cardiotocograaf (afgekort: CTG).

De gynaecoloog bespreekt de uitkomst van het onderzoek met je en als blijkt dat de omstandigheden niet gunstig meer zijn of dat de conditie van je luierboefje achteruit gaat, dan kan de gynaecoloog adviseren om de bevalling in te leiden. Wanneer alle controles goed zijn en het verantwoord is om nog een week af te wachten tot de bevalling zich spontaan aankondigt, mag je bevallen met de verloskundige. Vanaf 42 weken moet je bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis.

Wanneer de gynaecoloog of verloskundige in overleg met jou besloten heeft om de bevalling met 41 weken zwanger in te leiden. Betekent het dat de weeën en de geboorte kunstmatig in gang gezet worden. Er zijn verschillende manieren om de bevalling in te leiden:

 • Strippen van de membranen: De verloskundige doet een inwendig onderzoek en voelt naar de baarmoedermond om te kijken of er al ontsluiting is en of de baarmoedermond al wat weker aan het worden is. Wanneer er ongeveer 1 cm ontsluiting is kan de verloskundige de vliezen voelen. De verloskundige maakt door middel van ronddraaiende bewegingen met een of twee vingers de vliezen een beetje los van het onderste gedeelte van de baarmoederwand. Hierdoor komen prostaglandines (hormonen) vrij, die de bevalling op gang zouden kunnen brengen. Het strippen is niet pijnlijk, maar kan oncomfortabel aanvoelen, omdat de baarmoedermond in de zwangerschap gevoelig is. Na het strippen zou je tot 24 uur pijnlijke harde buiken kunnen ervaren en tot drie dagen erna wat bloed kunnen verliezen, doordat kleine bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Aan het strippen zijn geen  risico’s verbonden en is vooral de eerste keer succesvol, zodat je een grotere kans hebt op een spontane bevalling. De verloskundige kan niet strippen, wanneer er geen ontsluiting is. Wel kan de baarmoedermond gemasseerd worden om deze zo wat rijper te maken.
 • Kunstmatige breuk van membranen (AROM): Door middel van een steriele plastic haak in je vagina te brengen, kan de verloskundige de vruchtzak doorbreken, om zo de bevalling te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor het breken van de vliezen, ben je minimaal 41 weken zwanger en moet er sprake zijn van een gezonde zwangerschap tot nu toe. Het hoofdje van je luierboefje moet ingedaald zijn en je baarmoedermond moet rijp zijn met minimaal 2 cm ontsluiting. Binnen vier uur zou je nu goede weeën moeten krijgen die ook resulteren in ontsluiting. Als blijkt dat dit niet het geval is, zal de gynaecoloog de zorg overnemen en een infuus aansluiten met weeën opwekkers om de bevalling door te laten zetten. Als blijkt dat na het breken van de vliezen, je luierboefje in het vruchtwater heeft gepoept ( meconium), wordt je meteen overgedragen aan de gynaecoloog.
 • Medicijnen: Een inleiding is pas mogelijk als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. De reden om de bevalling op te wekken zijn onder meer een slechte conditie van je luierboefje, hoge bloeddruk bij de zwangere vrouw, langdurig gebroken vliezen (24 tot 48 uur) zonder weeën of een zwangerschapsduur langer dan 42-43 weken. Wanneer het nodig is dat de bevalling op gang gebracht wordt, kan de verloskundige adviseren om de baarmoedermond ‘rijp’  (de medische term hiervoor is primen) te maken. Er zijn verschillende methoden om de baarmoeder rijp te maken, zodat de ontsluiting 2 a 3 centimeter is, waardoor de bevalling ingeleid kan worden. Het inbrengen van een ballonkatheter, is een methode om de baarmoedermond te laten rijpen. Voordat ze de ballonkatheter inbrengen, controleren ze de conditie van je luierboefje via een CTG (cardiotocogram). Ook na de plaatsing van de ballonkatheter vindt controle plaats via een CTG. Ze schuiven het latex slangetje met aan het uiteinde een ballonnetje met behulp van een speculum (eendebek) via de vagina in de baarmoeder. Het ballonnetje wordt gevuld met ongeveer 30 milliliter steriel water. Daardoor prikkelen ze de baarmoeder om zelf prostaglandinen aan te maken. Prostaglandinen zorgen ervoor dat de baarmoedermond rijpt. Deze katheter mag maximaal drie dagen blijven zitten. De verloskundige beoordeelt of je in het ziekenhuis moet overnachten of dat je de nacht thuis mag doorbrengen. Mag je naar huis, dan moet je de volgende ochtend terugkomen voor inwendig onderzoek. Het is normaal dat je bloedverlies hebt na het inbrengen van de ballonkatheter en er kunnen krampen of harde buiken ontstaan. Verlies je overmatig veel bloed, heb je toenemende pijnlijke en sneller opeenvolgende harde buiken, heb je vochtverlies, voel je je luierboefje minder bewegen dan normaal, krijg je weeën of denk je dat de bevalling begonnen is, neem dan direct contact op met de afdeling verloskunde, van het ziekenhuis waar je onder behandeling bent. Een andere methode om de baarmoedermond rijp te maken is door het inbrengen van Cytotec. Cytotec is een capsule die gevuld is met het hormoon prostaglandine. Deze capsule mag maximaal drie maal per dag ingebracht worden. Zwangere vrouwen maken ook prostaglandine aan tijdens de bevalling. Het maakt de baarmoedermond weker en kan weeën activiteit geven en de bevalling in gang zetten. Ook bij deze methode om de baarmoeder rijp te maken, wordt je voor- en na het inbrengen van Cytotec aangesloten op het CTG apparaat en wordt de conditie van je luierboefje gecontroleerd en de harttonen geregistreerd. Wanneer de baarmoeder rijp gemaakt wordt met prostaglandinen wordt je opgenomen in het ziekenhuis.
 • Een infuus met oxytocine: Je lichaam maakt oxytocine aan, dit hormoon zorgt er voor dat de baarmoeder en melkklieren zich samentrekken. Kunstmatige oxytocine dienen ze pas toe, nadat de baarmoederhals gerijpt is. Door kunstmatig geproduceerde oxytocine toe te dienen via een infuus aan de moeder, worden de samentrekkingen van de baarmoeder versnelt. Bijwerkingen van kunstmatige oxytocine zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn en hoge bloeddruk.

41 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje groeit nu niet zoveel meer, is helemaal volgroeid en alles zit erop en aan. Je luierboefje heeft geen donzige haartjes en geen huidsmeer meer op het lijfje. Het huidje van je luierboefje kan daardoor heel erg droog zijn. Het huidsmeer komt als witte vlokjes in het vruchtwater terecht. De nageltjes en het haar groeien nog wel door. Het is nu slechts een kwestie van afwachten tot je luierboefje het daglicht ziet. Dat is dan eindelijk het moment dat je hem of haar vast kunt houden en knuffelen.

De verloskundige kan ook een non-stress test en een foetale echo adviseren, om er zeker van te zijn dat de baby het nog steeds goed doet. Dit zal waarschijnlijk de beslissing om wel of niet de bevalling in te leiden gemakkelijker maken.

Een biofysische profiel test (afgekort: BPP) voeren ze met name uit in het derde trimester bij zwangerschappen met een verhoogd risico op complicaties, een meerlingzwangerschap of wanneer een zwangerschap twee weken voorbij je uitgerekende datum is. De BPP controleert de foetale gezondheid van je baby bij high –risk zwangerschappen. Door het uitvoeren van een foetale echoscopie meten ze de hartslag, de bewegingen, de spierspanning, de ademhaling en de hoeveelheid vruchtwater rond je baby. De BBP test combineren ze vaak met een elektronische foetale hartmonitoring (ook wel nonstress test / NST genoemd). De NST registreert de hartslag van je baby wanneer hij of zij beweegt, door middel van drie banden die om je zwangere  buik liggen. Twee riemen meten de hartslag van je baby en de derde riem meet de contracties. De NST is veilig voor je baby en voor jou. Ze noemen de test zo omdat de test je baby niet zal storen en hij of zij er dus ook geen stress van zal hebben.

Zwangerschapschecklist: bij 41 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Zet de dag vast dat je ingeleid wordt, als je hiervoor gekozen hebt.
 • Oefen verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen, zodat je straks tijdens de bevalling de weeën goed op kunt vangen.
 • Probeer nog zoveel mogelijk te ontspannen en neem voldoende rust.