Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Ovulatie berekenen om de bevruchting perfect te timen

Ovulatie berekenen

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om de dagen waarop je het meest vruchtbaar bent te kennen. Per menstruatie cyclus ben je namelijk maar een paar dagen echt vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, tot een aantal uur na de eisprong. Jouw vruchtbaarste dagen en jouw moment van ovulatie berekenen doe je met onze handige ovulatie calculator.

Je kan ook zelf gemakkelijk jouw ovulatie berekenen

Vul hieronder de eerste dag van je laatste menstruatie plus je reguliere cyclus lengte in dagen in. Op basis van deze gegevens berekenen we je volgende meest vruchtbare periode.

De datum van de eerste dag van je laatste menstruatie

Hoe betrouwbaar kan je de ovulatie berekenen?

De betrouwbaarheid van onze tool is afhankelijk van hoe regelmatig jouw menstruatiecyclus is. De ovulatie berekenen doen wij als volgt:

 • Het vertrekpunt is de eerste dag van jouw laatste menstruatie;
 • Hier tellen wij de lengte van jouw cyclus bij op;
 • Daar trekken we vervolgens 14 dagen af;
 • Rond de datum die daaruit komt zijn jouw meest vruchtbare dagen.

Heb jij een onregelmatige cyclus dan zal deze datum dus afwijken en dus ook jouw vruchtbare dagen. De eisprong ligt namelijk altijd 14 dagen voordat de volgende menstruatie begint. Op basis van bovenstaande kan jij natuurlijk ook gemakkelijk zelf jouw ovulatie berekenen. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van een vruchtbaarheidstest, deze test geeft aan wanneer jij vruchtbaar bent en werkt het zelfde als een zwangerschapstest.

Andere manieren waaraan je kan merken dat je vruchtbaar bent

Veel vrouwen hebben tijdens hun vruchtbaarste dagen meer zin in seks. Ook worden vrouwen gedurende deze vruchtbare dagen veel natter. Dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid voor als je zwanger wilt worden! Het slijm vanuit de baarmoeder kan ook een belangrijke indicator van vruchtbaarheid zijn. De meest vruchtbare dagen kunnen ook op basis van dit slijm ook via de Billings ovulatiemethode worden bepaald.

Ovulatie berekenen met de Billings ovulatiemethode

Bij deze methode gebruik je jouw vaginale afscheiding (ook wel baarmoederhalsslijm genoemd) als graadmeter voor jouw vruchtbaarheid. Hieronder beschrijven we kort en bondig de diverse fases van deze methode:

 1. Periode van ongesteldheid: Het slijm is zeer slijmerig, troebel en zuur. De dikte van het slijm maakt het voor de zaadcellen zeer lastig om er doorheen te komen. Mochten er toch een aantal doorheen komen dan is het slijm te zuur en dit zullen de zaadcellen niet overleven. In deze periode ben je dus eigenlijk onvruchtbaar.
 2. Periode van vruchtbaarheid: Naarmate de eisprong dichterbij komt zal de afscheiding van substantie veranderen. De vaginale afscheiding wordt helder en vloeibaar. Op het moment van vruchtbaarheid is het slijm vergelijkbaar met het eiwit van een rauw ei: doorzichtig en zeer slijmerig. Dit slijm leent zich er prima voor om de zaadcellen naar de goede plek in de baarmoedermond te leiden. Gedurende hun vruchtbare periode hebben veel vrouwen ook buikpijn, dit kan dus een aanwijzing van de eisprong zijn. Verder zal de ingang van jouw vagina tijdens de vruchtbare periode ook ietwat gezwollen zijn. Nadat de eisprong (ook wel ovulatie genoemd) is geweest kan het eitje gedurende 12 tot 24 uur nog worden bevrucht. De totale vruchtbare periode is plus minus 4 tot 5 dagen.
 3. Onvruchtbare periode: Deze periode volgt ongeveer 3 dagen na jouw vruchtbare periode en eindigt bij je volgende menstruatie. De vaginale afscheiding is gedurende deze periode veelal droog en korrelig van structuur.

Tips om zwanger te worden

 • Leer je eigen lichaam goed kennen zodat je weet wanneer je vruchtbaar bent;
 • Laat je ovulatie berekenen met onze handige tool;
 • Heb regelmatig seks tijdens jouw vruchtbare periode;
 • Slik foliumzuur, dit is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van de baby;
 • Eet gezond en gevarieerd zodat als je zwanger wordt die kleine de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.