Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

Zwangerschapsdiabetes

zwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetes is een tijdelijk soort diabetes, die vanaf plus minus 24 weken zwangerschap kan optreden. De zwangere vrouw heeft dan te hoge suikerwaarden in het bloed. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal binnen een dag na de bevalling. Helaas hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes meer risico op een postnatale depressie na de zwangerschap en een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 binnen 5 tot 10 jaar. De kans op zwangerschapsdiabetes bij een eventuele volgende zwangerschap is groot. Daarom blijven vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad na de bevalling onder controle. Het is belangrijk om na de zwangerschap goed op je gewicht te letten, dagelijks te bewegen en extra op de voeding te letten. Je luierboefje heeft op volwassen leeftijd een iets grotere kans op diabetes type 2.

Heb je reeds diabetes voor de zwangerschap? Dan gaat de diabetes waarschijnlijk niet over na de bevalling. Je diabetes klachten kunnen wel erger worden tijdens de zwangerschap en je loopt extra risico op zwangerschapscomplicaties.

Wanneer heb je nog meer een hoger risico op zwangerschapsdiabetes?

  • als je bij een vorige zwangerschap een baby met een hoog geboortegewicht (meer dan 4500 gram) hebt gekregen of als je een BMI van 30 of meer hebt (overgewicht) voor de zwangerschap.
  • als er in de directe familie (vader, moeder, broer of zus) diabetes type 2 voorkomt.
  • als je cholesterol of bloedsuikerspiegel te hoog is (ook al voor je zwangerschap)
  • als zwangere vrouwen van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden Oosterse afkomst zijn.
  • als je een miskraam gekregen hebt of als je baby voor de geboorte overleden is.
  • als je ouder bent dan 35 jaar.

Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Er vinden grote veranderingen plaats in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Insuline is een hormoon en wordt in de alvleesklier aangemaakt. Dit hormoon regelt de glucosestofwisseling en speelt een rol bij de vetstofwisseling. Bij zwangerschapsdiabetes produceert de alvleesklier te weinig insuline. Hierdoor worden de suikers in het bloed niet opgenomen in de cellen om omgezet te worden in energie. Het gevolg is dat er te veel suikers in het bloed achterblijven en daardoor is de bloed glucosespiegel te hoog. De verhoogde bloedsuiker bereikt via de placenta je ongeboren baby. Het gevolg is dat je luierboefje nu veel te snel groeit en zou dan bij de geboorte te zwaar kunnen zijn. De verhoogde bloedsuiker kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de organen en de rijping van de longen.

Gevolgen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot veel drinken, vaak plassen, moeheid en lusteloosheid. Het lichaam moet ergens energie vandaan halen en daardoor gaat het vet verbranden en dit leidt tot gewichtsverlies bij de moeder. De baby is echter veel groter dan normaal voor dat moment in de zwangerschap, omdat er te veel suikers in het bloed achterblijven. Als de verloskundige vermoedt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, wordt je doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een glucose-tolerantietest (GTT). Is de test positief (de bloed glucosewaarde is hoger dan 7,8 mmol/l) dan wordt zwangerschapsdiabetes behandeld met een dieet, wordt de groei van je baby heel goed in de gaten gehouden en is het belangrijk dat je meer beweegt. Soms blijft de bloedsuikerspiegel ondanks het dieet te hoog en moet je tijdelijk insuline spuiten.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes bevallen in het ziekenhuis

De bevalling zal bij zwangerschapsdiabetes in het ziekenhuis plaatsvinden en wordt meestal in week 38 of 39 ingeleid. Tijdens de bevalling wordt je bloed glucosewaarden gecontroleerd. Heeft je luierboefje een te hoog geboortegewicht door zwangerschapsdiabetes, zou dit problemen kunnen veroorzaken bij de bevalling, bijvoorbeeld met de schoudertjes van je luierboefje, omdat ze te breed zijn. Bij zwangerschapsdiabetes heb je ongeveer 30% meer kans op een keizersnede.

Controle van die kleine Luier Boef direct na de geboorte

Vlak na de geboorte van je luierboefje wordt zijn/haar bloed glucosewaarde gemeten en wordt dit de eerste 24 uur regelmatig gecontroleerd. De toevoer van glucose vanuit de placenta valt weg na de bevalling en daardoor kan het zijn dat de bloed glucosewaarde van je luierboefje een paar dagen laag zijn, tot zijn/haar lichaampje een evenwicht heeft gevonden tussen insuline-aanmaak en glucosetoevoer. Is de bloedsuikerspiegel lager dan 2,6 mmol/l, dan krijgt je luierboefje extra bijvoeding om een hypo te voorkomen.

Wistjedatje

Wist je trouwens dat diabetes gravidarum het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is? Dit kan je dan ook wel tegen komen op het internet of andere medische documentatie.