Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

24 Weken zwanger

Als je baby bij 24 weken zwanger geboren wordt, is je kleintje levensvatbaar en zou het met veel medische zorg kunnen overleven. De longen zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Natuurlijk is het beter dat je luierboefje de komende drie maanden nog in je buik blijft, zodat je kleintje zich nog verder kan ontwikkelen en groeien.

Hoe groot is de baby als je 24 weken zwanger bent?

In week 24 is je baby zo groot als een papaya, weegt 614 gram en is 30,1 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 24 weken zwanger bent

Nu je 24 weken zwanger bent, ben je vijf maanden en ongeveer een week zwanger.

24 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 24 weken zwanger

De symptomen waar je nu misschien last van kan hebben zijn:

  • Gezwollen enkels en voeten: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen, die er voor zorgen dat al je gewrichten losser gaan zitten. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten/enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige.
  • Beenkrampen: Kramp in je kuiten? Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Vooral s‘nachts kun je last hebben van kramp, die niet alleen pijnlijk is, maar ook je nachtrust verstoort. Door genoeg water te drinken kun je enigszins krampen in de benen voorkomen. Evenals voldoende beweging, niet te lang achter elkaar staan en rek en strekoefeningen. Zet de bodem van je bed bij het voeteneinde iets hoger of leg je benen op een kussen, dat is beter voor de doorbloeding.
  • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen. Je baarmoeder wordt steeds groter en drukt nu tegen je wervelkolom aan, waardoor deze meer gebogen en gespannen wordt. Rugklachten kunnen ook worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren om het extra gewicht te dragen. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten.
  • Linea nigra: Elke vrouw heeft een onzichtbare verticale lijn op het lichaam van het schaambot naar de navel (ook wel linea alba genoemd). Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde pigmentproductie door het hormoon oestrogeen. Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen kleurt de linea alba donkerder afhankelijk van je huidskleur en heet linea nigra, de zwangerschapsstreep. Een zwangerschapsstreep vervaagt meestal na de bevalling, omdat je hormonen dan weer in balans zijn. Bij moeders die borstvoeding geven is de linea nigra langer zichtbaar, maar na ongeveer een jaar is de zwangerschapsstreep bij de meeste vrouwen verdwenen.
  • Striae: Je buik wordt steeds groter en groter, omdat je baarmoeder blijft groeien. Op je huid ontstaan zwangerschapsstriemen (ook wel striae genoemd), omdat je huid te snel uitrekt. Smeer je buik en borsten ieder dag in met een vochtinbrengende crème om de striae te bestrijden. De striemen vervagen na de bevalling, zodat ze veel minder opvallen, maar zullen nooit helemaal verdwijnen.

24 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je baby is druk in de weer met het bewegen van de beentjes en armpjes, om de spieren te trainen, nu er nog genoeg ruimte is in de baarmoeder. De bewegingen worden steeds krachtiger. Je baarmoeder is behoorlijk gegroeid en zal nu iets boven je navel uitkomen. Je zou nu af en toe last kunnen krijgen van harde buiken of pijn in je buik. Harde buiken zijn oefen- of voorweeën, die je lichaam voorbereiden op de bevalling.

Blijf in beweging om zwangerschapssymptomen te beperken

Verstopping of diarree kunnen buikpijn veroorzaken. Om je darmen goed in beweging te houden, is het belangrijk om gezond te blijven eten, voldoende te drinken en veel te bewegen. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden, want stress is niet goed voor je luierboefje. Je gaat nu ook merken dat het bewegen lastiger en vermoeiender wordt. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen, het kan helpen tegen verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals het vasthouden van vocht en duizeligheid. Maak dus wat vaker een wandeling!

Wist je dat 24 een magisch getal is voor tweelingmoeders? Vrouwen die 24 weken zwanger zijn van een tweeling zouden nu inmiddels 24 pond zijn aangekomen!

24 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De huid van je luierboefje is nu nog transparant en daarom kun je de bloedvaten, botten en organen van je kleintje zien. Er begint zich een vetlaagje onder de huid van je luierboefje te vormen. Vanaf volgende week wordt de huid van je baby roze, dit heeft te maken met de vernieuwde haarvaatjes en de doorbloeding.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijk soort diabetes, die meteen na de bevalling overgaat en vanaf 24 weken zwangerschap kan optreden. Je baby groeit dan veel te snel, doordat je teveel suiker in je bloed hebt. Dit komt doordat de alvleesklier niet genoeg insuline kan aanmaken. De verloskundige stuurt je door naar het ziekenhuis voor een glucose-tolerantietest, als het vermoeden bestaat dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Signalen van zwangerschapsdiabetes zijn erge dorst, veel plassen en dat je baby veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Is de test positief (de bloed glucosewaarde is hoger dan 7,8mol/l) dan wordt zwangerschapsdiabetes behandeld met een dieet en wordt de groei van je baby heel goed in de gaten gehouden.

Zwangerschapschecklist: bij 24 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Thuis bevallen, veilig of onverantwoord?
  • Is jullie huis veilig voor een baby?
  • Heb je al last van nesteldrang? Het hele huis moet bijvoorbeeld schoon en opgeruimd worden.
  • Verdiep je in een autostoeltje.
  • Zit je autogordel nu te strak? Als je de onderste band langs de onderkant van je buik doet kun je de     autogordel veilig dragen.