Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Bijna uitgerekend? Dit moet je weten over zwangerschapsverlof!

zwangerschapsverlofOf het nu je eerste kindje is of niet, je zwangerschap is een mooie en speciale tijd. De komst van een kindje is vreugdevol en je kunt ongetwijfeld niet wachten om je nieuwe kroost aan de wereld voor te stellen. Maar, toegegeven: het kan ook een behoorlijk stressvolle periode zijn. Je krijgt te maken met ziekenhuisafspraken, het inrichten van de babykamer, het bezoekje aan de zwangerschapsgym, verrassings-babyshowers en nog veel meer. Er komt dus heel wat op je af. Werk je daarnaast ook nog eens? Dan ben je op een gegeven moment echt toe aan zwangerschapsverlof.

Want als werkende vrouw dien je dan ook nog eens rekening te houden met de zakelijke verantwoordelijkheden van het leven, en daarvan wil je natuurlijk in alle spanning voor de komst van je kindje niet te veel aan je hoofd hebben. Gelukkig is het tegenwoordig goed geregeld, want tegen het einde van je zwangerschap genieten van een welverdiende periode rust. Je zwangerschapsverlof is in zicht! In dit artikel lees je wat je kunt verwachten van je zwangerschapsverlof en waar je op moet letten in dit stadium.

Wanneer heb ik recht op zwangerschapsverlof?

Je hebt als zwangere vrouw recht op verlof als je werknemer bent, zelfstandige of een uitkering krijgt op basis van de ziektewet, de WGA of Werkloosheidswet (WW). Heb je een uitkering en ga je met zwangerschapsverlof? Dan hoef je in die periode niet te solliciteren of te starten bij een nieuwe werkgever. Ook als uitzendkracht heb je recht op een afwezigheidsperiode voor en na je zwangerschap. Dit bespreek je met het uitzendbureau. Je hoeft je zwangerschapsverlof niet officieel bij je werkgever aan te vragen, maar je bent wel verplicht om te melden dat je met verlof gaat. Dit doe je door een verklaring van je behandeld arts te overleggen waar je uitrekendatum op vermeld staat. Zo kan er precies worden vastgesteld op welke datum je verlof ten laatste in moet gaan. Je bent immers verplicht om een bepaalde periode voor je bevalling met verlof te gaan.

Een verzoek tot zwangerschapsverlof mag nooit geweigerd worden door een werkgever. Uiteraard is het aan te raden om je leidinggevende op de hoogte te stellen van je zwangerschap zodat hij niet alleen rekening kan houden met je toekomstige afwezigheid, maar ook met jou wanneer je je niet lekker voelt, moe bent, een afspraak hebt met de gynaecoloog, enzovoorts.

De zwangerschapsuitkering gedurende het zwangerschapsverlof

Als werknemer vraag je de uitkering aan bij het UWV. Meestal komt deze voor de rekening van de werkgever, die 100% van je laatstverdiende loon uitbetaalt. Je zwangerschapsuitkering dient altijd je volledige dagloon te zijn gevolgd door een overeenkomstige bevallingsuitkering. De tijd na je bevalling tot je weer aan het werk gaat, wordt dus ook doorbetaald. Hoe hoog dit bedrag is, wordt bepaald door het gemiddeld dagloon te nemen van je verdiensten in het jaar voorafgaande je zwangerschapsverlof. Let op: er zit wel een grens van 214,28 euro aan dit dagloon. Je werkgever is overigens niet verplicht om je loon uit te betalen, aangezien dit via de Wet arbeid en zorg (WAZO) geregeld wordt. Voor jou verandert er niets, je zult hoe dan ook een wekelijkse betaling kunnen verwachten.

Als zelfstandige kun je ook bij het UWV terecht, maar dan voor een Zelfstandige en Zwanger (ZEZ)-uitkering. Het UWV keert eveneens een zwangerschapsuitkering uit als je zwanger bent en in de ziektewet zit of een uitkering krijgt. Deze dien je minimaal acht weken voor je bevallingsdatum zelf aan te vragen op grond van de WAZO. Vakantiegeld en vakantiedagen staan los van je zwangerschapsverlof en worden hierdoor niet beïnvloed. Feestdagen tellen niet mee in tijdens je verlofperiode. Je krijgt hier dus geen extra vrije dagen voor.

Hoe lang duurt mijn zwangerschapsverlof?

Je hebt in totaal recht op 16 weken zwangerschapsverlof: 6 weken voor de bevalling en minimaal 10 weken erna. De periode nadat je kindje geboren is, is het bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof gaat maximaal vier weken voor je uitgerekende datum in. Via deze tool kun je je uitgerekende datum berekenen. Alle overige tijd wordt bij het bevallingsverlof opgeteld. Wil je dus iets langer blijven werken en stop je bij 4 weken voor de bevallingsdatum? Dan heb je recht op twaalf weken bevallingsverlof. Als je baby later dan gepland wordt gebeuren heeft dit geen invloed op je verlof – de zestienweken regel blijft gelden en wordt verlengd met de tijd dat de baby op zich heeft laten wachten. Hetzelfde geldt overigens baby’s die te vroeg geboren zijn. Je zwangerschapsverlof zal nooit worden ingekort. Als je een uitkering hebt, dien je er rekening mee houden dat je de ingangsdatum zelf opgeeft bij het UWV. En wist je al dat je na zes weken na je bevalling je overige verlofdagen verspreid kunt opnemen? Dit overleg je natuurlijk altijd op tijd met je werkgever, het liefst minimaal twee weken van tevoren.

Bijzondere zwangerschapsverlof regeling: tweeling of meerling

Als je zwanger bent van een tweeling of meerling, heb je langer recht op zwangerschapsverlof. In totaal is dit 20 weken: 10 voor de bevalling en 10 erna. Je bent verplicht om ten laatste acht weken voor de uitrekendatum met zwangerschapsverlof te gaan – dit is inclusief de dag van de bevalling. Ook hier blijft de regel dat de weken zwangerschapsverlof die je niet opneemt, bij het bevallingsverlof worden opgeteld. Komen je kindjes eerder te wereld, bijvoorbeeld vier weken, dan heb je recht op nog veertien weken bevallingsverlof. Indien je baby’s na de geboorte langer dan een week in het ziekenhuis moeten blijven, dan krijg je hier vanaf week twee extra verlofweken voor. Dit zijn er maximaal tien.

Het partnerverlof in 2019

partnerverlofAls bijstaande papa of mama wil je natuurlijk kunnen genieten van je pasgeboren kindje(s). Als partner had je voorheen 2 dagen partnerverlof en 3 dagen ouderschapsverlof na de bevalling. Dit jaar is daar dan toch verandering in gekomen – partners krijgen nu langer (betaald) de tijd om van hun kersverse kroost te genieten. Sinds 2019 wordt je partnerverlof berekend aan het aantal werkuren per week. Werk je fulltime, heb je dus recht op 40 uur betaald verlof. Deze mag je opnemen binnen één maand (4 weken) na de geboorte van je kindje. Je bepaalt zelf hoe je de verdeling maakt. De ouderschapsdagen vervallen hiermee, maar uiteraard heb je nog altijd recht op ouderschapsverlof. Houdt er rekening mee dat de werkgever, net zoals bij andere soorten verlof, niet verplicht is jou deze vrije dagen te geven.

Bereid je voor op de bevalling tijdens jouw verlof

zwangerschapsverlof plannenHeb je recht op zwangerschapsverlof, dan kun je dus rekenen op een periode van minimaal 16 weken waarin je in alle rust kunt richten op de laatste loodjes van je zwangerschap en de geboorte van je kindje. Tijdens je zwangerschapsverlof wordt je gewoon doorbetaald en behoud je je vakantiedagen alsof je aan het werk zou zijn. Als werkende vrouw dien je een aanvraag te doen bij het UWV en je werkgever hiervan op de hoogte te stellen, dus zorg dat je hier rekening mee houdt. Je dient minimaal vier weken voor je bevalling met verlof te gaan. Je hebt dus alle tijd om je werkzaamheden over te dragen aan je collega’s. Je dient je verlof uiterlijk 3 weken voordat je met verlof gaat te melden aan je werkgever. Ben je zelfstandige of heb je recht op een uitkering, dan kun je ook zwangerschapsverlof aanvragen via het UWV. De termijnen die gelden voor dit verlof zijn hetzelfde voor iedereen. Ook je partner heeft recht op verlofdagen en dient dit met zijn of haar werkgever te overleggen. Zijn alle aanvragen eenmaal gedaan, dan staat je nog maar één ding te doen: met de voeten omhoog en genieten van deze bijzondere periode. In deze blog lees je wat welke babyspullen onmisbaar zijn voor de komst van de kleine.