Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

1 Week zwanger

Verrassing! Eén week zwanger is eigenlijk helemaal niet zwanger. Maar hoe kan dat dan? Vraag je jezelf misschien af. Lees maar verder, dan wordt dit mysterie van “1 week zwanger, maar eigenlijk helemaal niet zwanger” duidelijk.

De meeste gynaecologen tellen een zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dat komt omdat de eisprong en de conceptie moeilijk te bepalen zijn, maar de fysieke tekenen van menstruatie veel gemakkelijker te herkennen zijn. Dus dat betekent dat je in de eerste zwangerschapsweek dat je ongesteld bent je eigenlijk nog niet zwanger bent en de baby dus eigenlijk helemaal nog niet bestaat.

De bevruchting vindt mogelijk pas plaats in week twee of drie afhankelijk van de lengte van je cyclus. Twee dagen voor je ovulatie en de dag van het ovuleren zijn de meest vruchtbare dagen. Als je net hebt ontdekt dat je in verwachting bent, denk je misschien dat dit je eerste zwangerschapsweek is, maar waarschijnlijk ben je al ongeveer 4 weken zwanger. Maak dus snel een prenatale afspraak met een gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen een nauwkeurigere schatting maken en zo weet je precies hoelang je zwanger bent.

1 week zwanger

De symptomen van een normale menstruatie

Bij 1 week zwangerschap, zijn de symptomen die je ervaart typerend voor je menstruatie omdat je niet echt zwanger bent. Deze symptomen kunnen drie tot zeven dagen aanhouden en kunnen het volgende omvatten:

  • Vaginale bloeding: Je lichaam stoot het baarmoederslijmvlies af, die het onbevruchte ei van vorige maand bevat.
  • Lage rugpijn en krampen: De baarmoeder trekt zich samen om het slijmvlies dat aan de binnenwand van de baarmoeder zit af te stoten.
  • Een opgeblazen gevoel: Fluctuerende hormonen kunnen je een opgeblazen buik geven vlak voor en tijdens je menstruatie.
  • Stemmingswisselingen: Die razende hormonen kunnen ook prikkelbaarheid veroorzaken en ervoor zorgen dat je geen controle meer hebt over je emoties.
  • Hoofdpijn: Veel vrouwen klagen over menstruatie-migraine, die ook hormoon gerelateerd zijn.

1 Week zwanger: Wat gebeurt er in de buik

In de eerste week van je zwangerschap laat je lichaam niet alleen het eitje van de vorige maand los. Er vormt zich ook een nieuw baarmoederslijmvlies dat het eitje van de volgende maand vasthoudt. Het eitje dat hopelijk bevrucht wordt, zal groeien en zich ontwikkelen tot een foetus. Het is een feit dat in het menselijk lichaam de eicel een van de grootste cellen is. Een eicel meet tussen de 0,15mm en 0,2 mm en is net met het blote oog zichtbaar.

Je lichaam zal één (of in zeldzame gevallen twee of meerdere) eitje(s) ergens tussen dag 10 en dag 19 van je menstruatiecyclus vrijgeven. Dit is ongeveer 14 dagen vóór dat je volgende menstruatie kan verwachten. Gedurende de volgende 12 tot 24 uur kan je het eitje laten bevruchten. Een spermacel kan slechts 4 tot maximaal 5 dagen overleven in het vrouwelijk lichaam.

De eerste tekenen van zwangerschap zullen niet meteen optreden. In feite missen veel vrouwen hun menstruatie in week 4 voordat ze zich zelfs “anders” voelen. Enkele veel voorkomende vroege tekenen van zwangerschap in de eerste weken na de bevruchting zijn pijn in de borsten, misselijkheid, vermoeidheid en de frequente drang om te plassen.

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je je goed voorbereid op een zwangerschap. Het is een goed idee om de zwangerschap te beginnen met een gezond gewicht en vrij van slechte gewoonten zoals roken en drinken. Verminder je cafeïne-inname tot het drinken van een maximaal twee koppen koffie per dag.

1 Week zwanger: Een echo maken als het niet lukt om zwanger te worden

In de eerste zwangerschapsweek wordt er in principe geen echo gemaakt. Maar als je al een tijdje probeert zwanger te worden en het lukt niet kan een huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Meestal wordt er dan een echoscopisch onderzoek aangevraagd. Bij een echo-onderzoek kunnen de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies en de eierstokken in beeld worden gebracht door middel van geluidsgolven. Op dat moment kan de grootte, vorm en ligging van de baarmoeder worden beoordeeld. Tevens wordt de dikte van het baarmoederslijmvlies gemeten. Bij een echografie wordt gecontroleerd of er myomen (vleesbomen) of poliepen aanwezig zijn in je baarmoeder. Ook worden de eierstokken opgemeten en wordt er gekeken hoeveel follikels (die in eieren groeien) zich in je eierstokken bevinden. Als er problemen zijn, dan kan de arts je een vruchtbaarheidsbehandeling voorschrijven die je kan helpen zwanger te worden.

Zwangerschapschecklist: bij 1 week zwanger

Herinneringen voor de eerste week:

  • Stop ongezonde gewoonten zoals roken, drinken en overmatige cafeïne;
  • Neem dagelijks een prenatale vitamine met 400 mcg foliumzuur;
  • Volg je cyclus om je meest vruchtbare dagen te bepalen.