Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

2 Weken zwanger

Denk je dat je 2 weken zwanger bent? Eigenlijk ben je nog steeds niet zwanger, omdat in deze week pas de daadwerkelijke bevruchting plaatsvindt. De meeste gynaecologen tellen de zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dat is dus een week of twee voordat je zelfs zwanger raakt. Een gynaecoloog kan op deze manier de datum waarop je bent uitgerekend nauwkeurig inschatten inschatten. Als je in de tweede week van je cyclus bent en probeert zwanger te worden, hebben we op deze pagina wat advies voor je!

De bevruchting is de start van de zwangerschap

Bij twee weken zwangerschap voel je je misschien al een beetje anders of denk je dat de zwangerschapssymptomen te maken hebben met het feit dat je binnenkort moet menstrueren. Voor een zwangerschapstest moet je nog even geduld hebben. Als na 4 weken de menstruatie uitblijft is de hormoonspiegel zo hoog dat ze enkele opvallende zwangerschapsklachten geven. Sommige vrouwen merken hun tekenen van vroege zwangerschap al op vóór week 4.

Van bevruchtte eicel tot innesteling in de baarmoeder

Nadat de eicel in de eileider bevrucht is door een zaadcel, sluit de wand van de eicel zich direct, zodat andere zaadcellen niet meer naar binnen kunnen. De eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en de bevruchte eicel (ook wel “zygote” genoemd) blijft zich tijdens de reis naar de baarmoeder, die gemiddeld 5 tot 7 dagen duurt, delen. Als de zygote uit 64 cellen bestaat gaat de zygote zich proberen in te nestelen in de baarmoeder. Soms ontstaat er lichte buikpijn of is er bloedverlies, ook wel innestelingsbloeding genoemd. De hormonen progesteron en oestrogeen bereiden inmiddels de baarmoeder voor op de zwangerschap.

Zwangerschapskwaaltjes door het zwangerschapshormoon:

 • Frequent urineren: Zwangerschapshormonen kunnen ertoe leiden dat je in de eerste weken van de zwangerschap vaker naar het toilet gaat.
 • Gevoelige of pijnlijke borsten en/of donkere tepelhoven: De borsten worden gedurende de zwangerschap voorbereid om na de geboorte borstvoeding te geven.
 • Vermoeidheid: Bijna alle zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid of zijn regelmatig futloos. Dit komt omdat je lichaam een heleboel energie zal gebruiken om een baby te laten groeien. Bovendien gaat je stofwisseling sneller, daalt je bloeddruk en de suikerspiegel en is het hormoon progesteron behoorlijk gestegen.
 • Ochtendmisselijkheid: Waarschijnlijk het meest beruchte zwangerschapssymptoom. De ochtendmisselijkheid begint meestal rond week 4 tot week 9.
 • Een opgeblazen gevoel: Je lichaam houdt meer vocht vast tijdens de zwangerschap. Omdat je lichaam progesteron aanmaakt als je zwanger bent, kan je last krijgen van obstipatie, winderigheid en een opgezette buik.

2 weken zwanger

De 2e week van de zwangerschap staat in het teken van zwanger worden

Zwanger worden is afhankelijk van het tijdstip dat je seks hebt. Als je een normale cyclus van 28 dagen hebt, is de kans groot dat je ovuleert op dag 15. Je bent dus het meest vruchtbaar in de twee dagen voordat je ovuleert en op de dag dat je daadwerkelijk ovuleert. Je hebt een behoorlijke kans om zwanger te worden als je in je vruchtbare week om de dag seks hebt. Heb je een cyclus van 5 weken, dan is jouw vruchtbare periode een week later. Het is belangrijk om je cyclus te begrijpen en de symptomen van de ovulatie te herkennen. Aan de ovulatie symptomen kun je de eisprong herkennen en zo jouw kans op een bevruchting maximaal benutten.

Wij hebben ook een gemakkelijke ovulatie berekenen tool online staan waarmee jij gemakkelijke je vruchtbare dagen kan berekenen.

Hieronder zetten we een aantal ovulatie symptomen op een rij:

 • Veranderingen aan de baarmoedermond: Als je routinematig je baarmoederhals controleert, kun je merken dat de baarmoedermond hoger, zachter en meer open wordt als je ovuleert.
 • Verandering van de hoeveelheid afscheiding vlak voor de eisprong: Het baarmoederhalsslijm wordt dunner, helder, vezelig en lijkt op vloeibaar eiwit naarmate de eisprong nadert.
 • Betere reukzin: Hormonale veranderingen vergroten je vermogen om verschillende geuren te ruiken.
 • Pijn in de borsten: Hormoonveranderingen die samenhangen met ovulatie kunnen ervoor zorgen dat je borsten een beetje pijnlijk aanvoelen.
 • Bekkenpijn: Een eisprong kan pijnlijk zijn. Sommige vrouwen voelen een kleine steek of zeurende pijn links of rechtsonder in de buik ter hoogte van de eierstokken. Dit is het fenomeen dat bekend staat als Mittelschmerz genoemd naar de dokter die het voor het eerst documenteerde.
 • Ovulatiebloeding: Het kan zijn dat je een paar druppels bloed verliest of wat bruinkleurige afscheiding rond het tijdstip van de eisprong. Dit gebeurt wanneer in de eierstok een rijpe follikel openbarst en een rijpe eicel vrijkomt in de baarmoederholte. Als je vaginaal bloedverlies hebt, zou het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat je dan contact opneemt met de gynaecoloog voor een onderzoek.
 • Verhoging lichaamstemperatuur: Bij de meeste vrouwen is de lichaamstemperatuur redelijk gelijk vanaf de menstruatie tot vlak voor de eisprong.Soms treedt een lichte daling op vlak voor de ovulatie, maar de lichaamstemperatuur stijgt weer 0,2 tot 0,5 graden na de eisprong.
 • Hoger libido: Uit studies is gebleken dan de meeste vrouwen rond de eisprong meer zin in seks hebben.Dit komt doordat het hormoon oestrogeen en het luteïniserend (LH) hormoon verhoogt tijdens de vruchtbare dagen.

Zwangerschapschecklist: bij 2 weken zwanger

 • Bereken jouw vruchtbare dagen met onze ovulatie berekenen tool
 • Overweeg een ovulatietest te gebruiken;
 • Let op tekenen van ovulatie;
 • Heb om de dag seks als je je vruchtbare periode nadert;
 • Blijf dagelijks een prenatale vitamine nemen met foliumzuur.