Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

10 Weken zwanger

Nu je 10 weken zwanger bent, ben je misschien al iets aangekomen. Je lichaam houdt waarschijnlijk vocht vast en je kan last hebben van een opgeblazen gevoel. Ondanks dat je baarmoeder nog steeds groeit, heb je nog niet echt een dikke buik. Maar kijk eens goed in de spiegel naar je lichaam. Wat je misschien opvalt is dat je bijna geen taille meer hebt en dat je borsten behoorlijk groot geworden zijn. Je kleding gaat nu ook strakker zitten. Het is dus misschien toch tijd om een zwangerschapsbroek aanschaffen of een broek met een elastieken band.

Hoe groot is de baby als je 10 weken zwanger bent?

Als je 10 weken zwanger bent is je baby zo groot als een aardbei, is 2cm lang en weegt 4 gram. Je baby groeit nog steeds ongeveer 1 millimeter per dag.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 10 weken zwanger bent?

Bij 10 weken zwanger bent je ongeveer twee maanden en een week zwanger.

Combinatietest: Eventuele afwijkingen van de kleine uitsluiten

Tussen de 9e en 14e week van de zwangerschap kan een combinatietest uitgevoerd worden. Deze test bestaat uit een nekplooimeting en een bloedonderzoek. De foetus wordt getest op het risico van het downsyndroom, een hartafwijking of andere chromosoomafwijkingen. De nekplooi is een tijdelijke ophoping van vocht. Deze ophoping mag maximaal 3,5 mm dik zijn en wordt gemeten door middel van een echo-onderzoek als je tussen de 11 en 14 weken zwanger bent. Het bloedonderzoek vindt plaats tussen week 9 en 14 van de zwangerschap en wordt onderzocht in een laboratorium. Op basis van de duur van de zwangerschap, jouw leeftijd, de bloedtest en de dikte van de nekplooi wordt er berekend hoeveel kans er is op een baby met chromosoom- of hartafwijking. De uitslag van de combinatietest krijg je van de verloskundige of gynaecoloog.

Deze vorm van prenatale screening is niet verplicht en een te dikke nekplooi betekent niet altijd dat je baby een afwijking heeft. Bij een vermoeden van een afwijking bij je baby, kan je voor een vervolgonderzoek kiezen. Er is helaas wel een kleine kans op een miskraam bij een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

NIPT Test: Niet Invasieve Prenatale Test

Sinds 1 april 2017 kunnen zwangere vrouwen op een veilige manier bloed laten testen op genetische afwijkingen. Deze NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) heeft geen risico op een miskraam en de uitslag is 99% betrouwbaar. Is de uitslag van het vervolgonderzoek ook negatief, dan zal er een gesprek volgen met je verloskundige of gynaecoloog. Je zal dan voor de moeilijke beslissing komen te staan of je de zwangerschap wilt afbreken of dat je toch je kleine luierboefje een kans wilt geven.

10 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 10 weken zwanger

Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen als je 10 weken zwanger bent:

 • Bandenpijn: Wees niet verbaasd als je wat pijn in je onderbuik begint te voelen. Banden van bindweefsel zijn verbonden met je bekken en houden de baarmoeder op zijn plaats. Omdat je baarmoeder groeit komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit. Het voelt aan als een soort menstruatiekramp. Bandenpijn is niet te voorkomen, maar kan gelukkig geen kwaad voor de baby of jezelf.
 • Groeiende borsten: Je borsten zijn behoorlijk gegroeid in de 10e week van je zwangerschap. Dit komt omdat je lichaam je borsten al weken aan het voorbereiden is om straks borstvoeding te kunnen geven.
 • Ochtendmisselijkheid: In week 10 van de zwangerschap hebben nog veel aanstaande moeders last van misselijkheid en braken. Het goede nieuws is dat ochtendmisselijkheid in het tweede trimester waarschijnlijk een stuk minder zal zijn.
 • Stemmingswisselingen: Tot de tiende week van je zwangerschap kunnen hormonale veranderingen de oorzaak zijn van een achtbaan van emoties. Slaapproblemen en misselijkheid kunnen er ook voor zorgen dat je minder goed in je vel zit. Vermijd stress, zoek ontspanning, eet gezond en beweeg voldoende. Als je dit advies opvolgt zal je merken dat je beter je stemmingswisselingen onder controle kan houden.
 • Vermoeidheid: Je bent erg moe, dat is ook niet zo vreemd, je lichaam moet heel hard werken om je baby te laten groeien. Misschien heb je slaapproblemen en last van rare dromen of maak je je zorgen over de toekomst. Om nog maar te zwijgen over al je andere zwangerschapskwaaltjes. Het kost allemaal een hoop energie.
 • Verhoogde vaginale afscheiding: Door een toename van oestrogeen productie wordt de toestroom van bloed naar je bekkengebied verhoogd, waardoor je slijmvliezen extra worden gestimuleerd. Tijdens je zwangerschap krijg je steeds meer last van een dunne, waterige, wittige afscheiding. Deze afscheiding beschermt je vagina en baarmoeder tegen bacteriën en infecties. Als de witte afscheiding te dik is, een vieze geur heeft of bloed bevat, neem dan contact op met uw arts. Dan zou het iets anders kunnen zijn, bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie.
 • Zichtbare aderen: Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de wand van de aderen in je benen slapper wordt. Veel vrouwen krijgen spataderen tijdens hun zwangerschap. Blauwe aders kunnen ook over de huid van je borsten lopen. Dit komt omdat de aders wat uitzetten door de verhoogde bloedtoevoer en daardoor dichter aan het oppervlak van de huid liggen.

10 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Mensen die nog niet op de hoogte zijn van je zwangerschap, zullen waarschijnlijk nog niets bijzonders aan je zien. Zelf merk je in de tiende week van je zwangerschap dat je kleding wat strakker begint te zitten. Dat is voornamelijk het gevolg van opgeblazen darmen die zorgen voor een wat bollere buik. Misschien is het tijd om een broek met elastiek of toch al een positiebroek aan te schaffen?

Afhankelijk van je Body Mass Index (BMI) ga je heel wat kilo’s aankomen tijdens je zwangerschap. In het eerste trimester kom je totaal zo’n 0,5 kg tot 2 kg aan. Probeer je gewichtstoename onder controle te houden, want ieder pondje komt door het mondje en zie de kilootjes er maar weer van af te krijgen nadat je bevallen bent. Sporten zoals zwemmen, fietsen of een stuk lopen zijn goed voor je vetverbranding.

10 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Nu het staartje van je baby helemaal verdwenen is lijkt je baby op een piepklein mensje. Jouw kleine luierboef heeft wel een heel groot hoofd, in vergelijking met de rest van het lichaam. Het gezichtje krijgt in deze fase van de zwangerschap wat meer vorm. Zo bedekken de oogleden de oogjes helemaal, zijn de oortjes klaar en gaat de oorschelp groeien. De bovenlip wordt deze week gevormd en in de kaken ontstaan melktandjes. Je baby heeft nu armpjes en kan deze ook buigen. De vingertjes en teentjes zijn nu ook los van elkaar. De organen zoals de nieren en maag ontwikkelen zich verder en de urinewegen worden aangelegd. De geslachtsorganen beginnen zich in de 10e week van de zwangerschap ook te ontwikkelen. Helaas is het nog niet zichtbaar of het een jongen of een meisje wordt.

Zwangerschapschecklist: bij 10 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Maak een afspraak voor een bezoek bij de verloskundige
 • Plan de termijnecho
 • Bespreek met jouw verloskundige om een combinatietest of NIPT test bij twijfel uit te voeren
 • Houd een zwangerschapsboek bij