Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

11 Weken zwanger

Je bent nu al 11 weken zwanger en binnenkort zullen de meeste zwangerschapskwaaltjes minder worden. Het is dus een goed moment om samen met je partner een uitstapje te plannen in het tweede trimester van je zwangerschap. Het is een mooie gelegenheid om nog een keer tijd en aandacht aan elkaar te besteden, voordat jullie luierboefje geboren is.

Hoe groot is de baby als je 11 weken zwanger bent?

Je baby is nu zo groot als een limoen, is 5,5 cm groot en weegt 10 gram.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 11 weken zwanger bent

Als je 11 weken zwanger bent, ben je twee maanden en ongeveer twee weken zwanger. Over een paar weken begint het tweede trimester.

Zwanger van een tweeling?

Vrouwen die 11 weken zwanger zijn van een tweeling, hebben vaker klachten van de zwangerschapssymptomen zoals hiernaast vermeld. Voornamelijk van de vermoeidheid, het overgeven en het brandende maagzuur. Tot ongeveer 11 weken is de baarmoeder even groot als bij een eenlingzwangerschap. Daarna groeit de baarmoeder bij een meerlingzwangerschap sneller. Ook zal het gewicht veel sneller toe gaan nemen bij een tweelingzwangerschap.

Wanneer je in verwachting bent van een tweeling is het belangrijk om zo vroeg mogelijk erachter te komen om welk type tweelingzwangerschap het gaat. Een tweelingzwangerschap heeft altijd een medische indicatie en je komt onder controle bij een gynaecoloog. Je mag niet thuis bevallen van een tweeling, omdat er meer risico’s zijn dan bij een gewone bevalling.

Een eeneiige of twee-eiige tweeling?

Wist je dat ongeveer 65% van de tweelingen twee-eiig is en ongeveer 35% eeneiig. Bij een eeneiige tweelingzwangerschap worden altijd twee baby’s geboren van hetzelfde geslacht, twee meisjes of twee jongens. Bij een twee-eiige tweelingzwangerschap heb je kans op een jongen en een meisje, maar het kunnen ook twee meisjes of twee jongens zijn. Twee-eiige tweelingen hebben een eigen placenta.

Als uit een echo blijkt dat een vrouw zwanger is van een eeneiige tweeling met een placenta, wordt de zwangerschap extra goed onder controle gehouden door een gynaecoloog, omdat dit gezien wordt als een hoog-risicozwangerschap. De reden van de extra controles is om een teken van TTS (tweeling transfusie syndroom) zo snel mogelijk op te merken, zodat alles goed in de gaten gehouden kan worden.

Een eeneiige-tweeling die een placenta en ook een vruchtzak deelt is zeer uitzonderlijk en wordt een momo- tweeling genoemd.

11 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 11 weken zwanger

Nog even geduld maar over een paar weekjes zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes een stuk minder en ga je je waarschijnlijk iets beter voelen.

Als je 11 weken zwanger bent kan je last hebben van de volgende zwangerschapssymptomen:

  • Vermoeidheid: Je lichaam is continue bezig met de ontwikkeling van die kleine in jouw buik. Geen wonder dat je zo moe bent. Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning. Nog even geduld, over een paar weekjes krijg je meer energie.
  • Misselijkheid: Je bent het beu om steeds zo misselijk te zijn. Begrijpelijk, je hebt alle adviezen opgevolgd om je misselijkheid te verminderen, maar je hebt er nog steeds last van. Gelukkig gaat de misselijkheid bij de meeste zwangere vrouwen rond week 12/14 van de zwangerschap over.
  • Opgeblazen gevoel: Waarom heb je nou steeds zo’n opgeblazen gevoel? Dat komt omdat je lichaam meer progesteron aan maakt, waardoor je darmen trager werken. Vermijd het eten van voedingsmiddelen die een bijdrage leveren aan extra gasvorming zoals bonen, kool, spruiten, uien, bloemkool en gefrituurd voedsel. Drink veel water en kies voor vezelrijke voeding en eet zo gevarieerd mogelijk.
  • Stemmingswisselingen: In het eerste trimester zijn de stemmingswisselingen het hevigst. Je partner heeft het hier soms ook niet makkelijk mee. Het ene moment ben je poeslief en het andere moment chagrijnig. Dat is voor een groot deel de schuld van al de hormonen die door je lichaam gieren. Maar ook door slaapgebrek of stress ben je meer prikkelbaar. Neem iedere dag een moment voor jezelf om te ontspannen. Ga naar yoga, lees een goed boek, bekijk een leuke film op televisie of ga lekker shoppen.
  • Kramp in de kuiten: Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Vooral ‘s nachts kun je last hebben van kramp, die niet alleen pijnlijk is, maar ook je nachtrust verstoort. Door genoeg water te drinken kan je enigszins de kramp in jouw benen voorkomen. Evenals voldoende beweging, niet te lang achter elkaar staan en rek en strekoefeningen. Als de bodem van je bed verstelbaar is zet dan het voeteneinde iets hoger. Is jouw bed niet verstelbaar? Leg dan je benen op een kussen, dat is beter voor de doorbloeding.
  • Linea Nigra: Iederde vrouw heeft een onzichtbare verticale lijn op het lichaam van het schaambot naar de navel (ook wel de “linea alba” genoemd). Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verhoogde pigmentproductie door het hormoon oestrogeen. Bij ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen kleurt de linea alba donkerder afhankelijk van je huidskleur. Als deze verkleurt dan heet deze verticale lijn linea nigra; de zwangerschapsstreep. Een zwangerschapsstreep vervaagt meestal na de bevalling, omdat je hormonen dan weer in balans zijn. Bij moeders die borstvoeding geven is de linea nigra langer zichtbaar. Echter, na ongeveer een jaar is de zwangerschapsstreep bij de meeste vrouwen verdwenen.
  • Vaginale afscheiding: Tijdens de zwangerschap heb je meer vaginale afscheiding dan normaal. Er stroomt meer bloed door je bekkengebied en je slijmvliezen worden extra gestimuleerd door de verhoogde oestrogeenproductie.

11 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je baby groeit in deze week razendsnel. Vanaf week 11 zou je buik iets kunnen toenemen in omvang. Dat merk je voornamelijk aan je kleding en beha, alles zit strakker. Als je je zwangerschap nog niet met iedereen wilt delen, kan je je buikje nog even verbergen door wijdere kleding of broeken met elastiek te dragen.

Een zwangerschapsBH dragen om pijnlijke borsten te voorkomen

Het is aan te bevelen om een zwangerschapsBH aan te schaffen op het moment dat je borsten pijnlijk worden en gaan verder groeien. Deze speciale beha’s verminderen de gevoeligheid van je borsten en geven een goede ondersteuning. Je tepels worden ook gevoeliger en om schuren te voorkomen, kun je het beste een beha kiezen waarvan de cups zonder naden en van zacht materiaal zijn. Als je van plan om borstvoeding te geven, dan is een voedingsBH ideaal. VoedingsBH’s geven ook een goede ondersteuning aan de borsten en de zachte cups zijn voorzien van openingen die toegang tot de tepels mogelijk maken zodat je borstvoeding kan geven.

De kans op een miskraam

Tijdens de 11e week van de zwangerschap krijgt 7,5 tot 8% van de vrouwen een miskraam. Een miskraam is een afstoting van een bevrucht eitje, embryo of foetus door het lichaam voor de zestiende week van de zwangerschap.

11 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je baby heeft nog steeds voldoende ruimte in je baarmoeder. Daarom voel je nog steeds niets, maar je kleine luierboefje is wel degelijk aan het bewegen met zijn armpjes en beentjes in het vruchtwater. Alle organen zijn gevormd en groeien nu verder. Het skeletje bestaat uit kraakbeen en ontwikkelt zich langzaam tot botweefsel. Zelfs de nageltjes beginnen nu te groeien.

Het hartje van je kleine luierboefje is al wekenlang aan het kloppen, waarschijnlijk met wel meer dan 140 slagen per minuut. Met een doptone kan een verloskundige of gynaecoloog de hartslag horen. De hartkleppen worden nu gevormd en het hartje van je baby heeft nu 4 kamers.

Het hoofdje is ongeveer de helft van de totale grootte van je baby, dus nog steeds vrij groot. In week 11 ontstaat er een iris in het oogje. De oogjes zullen echter zijn gesloten tot week 26 in de zwangerschap.

Zwangerschapschecklist: bij 11 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Plan een uitstapje samen met je partner in het tweede trimester, omdat je je dan het beste voelt.
  • Vitamine C is een belangrijke vitamine. Zorg dat je minimaal 85 milligram per dag hiervan binnenkrijgt.
  • Overleg met je verloskundige of gynaecoloog of je een NIPT of Combinatietest wilt laten doen bij eventuele twijfel of je baby misschien een chromosoomafwijking heeft.