Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

9 Weken zwanger

Nu je 9 weken zwanger bent, begin je waarschijnlijk na te denken over hoe het leven zal veranderen als je baby geboren is. Meld aan je zorgverzekering dat je zwanger bent. Als je werkt en zwanger bent heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Uiterlijk 3 weken voor je met zwangerschapsverlof wilt gaan moet je je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Toch is het beter om je werkgever na plus minus 3 maanden al op de hoogte te brengen van je zwangerschap, omdat je dan recht hebt op de wettelijke bescherming.

Hoe groot is de baby als je 9 weken zwanger bent?

In week 9 van je zwangerschap, is de baby zo groot als een kers, weegt ongeveer 3 gram en is 1,5 cm groot.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 9 weken zwanger bent

Na 9 weken ben je twee maanden zwanger. Vanaf dit moment wordt de ongeboren baby geen embryo meer genoemd, maar foetus.

9 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 9 weken zwanger

De meeste zwangerschapssymptomen die je al had zullen nog even aanhouden. Zie hieronder de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor als je 9 weken zwanger bent:

  • Stemmingswisselingen: De zwangerschapshormonen gieren nog steeds door je lichaam. Zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid kunnen je behoorlijk dwars zitten en daardoor kun je je emoties soms moeilijk onder controle krijgen. Vergeet niet dat het ok√© is om voldoende rust te nemen en te genieten van de zwangerschap. Zwanger zijn is iets heel bijzonders en een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Probeer stressvolle situaties te vermijden, omwille van jouw geestelijke gezondheid en de gezondheid van die kleine in jouw buik.
  • Ochtendmisselijkheid: Tot 80 procent van de zwangere vrouwen ervaart een vorm van ochtendmisselijkheid. Ook in week 9 van de zwangerschap zal je nog steeds last hebben van misselijkheid. Eet verspreid over de dag kleine hoeveelheden en eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Gemberthee en vitamine B6 kunnen helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Bij een tweelingzwangerschap komt ochtendmisselijkheid vaker voor en is deze ook meestal ernstiger.
  • Vaker plassen: Tijdens je zwangerschap moet je heel vaak plassen. In het begin komt het door de verandering van je hormoonhuishouding, maar naarmate de zwangerschap vordert drukt de groeiende baarmoeder steeds meer op de blaas. Wist je dat de hoeveelheid bloed in je lichaam verdubbeld wanneer je zwanger bent? Je nieren moeten hierdoor meer vocht verwerken en daardoor moet je dus vaker urineren.
  • Vermoeidheid: Een van de meest voorkomende symptomen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap is een enorme vermoeidheid. Dat is ook niet zo vreemd, je lichaam moet heel hard werken om je baby te laten groeien en maakt in week 9 de placenta aan. Je stofwisseling gaat sneller en de hormonen gieren door je lichaam. Bovendien zijn je suikerspiegel en bloeddruk een stuk lager. Zorg goed voor jezelf en neem voldoende tijd voor rust en ontspanning.
  • Verstopte neus: Je zou het misschien niet verwachten, maar een verstopte neus of een bloedneus is ook een van de zwangerschapssymptomen. Door het hormoon progesteron worden je bloedvaten iets dunner en slapper en gedurende de zwangerschap heb je meer bloed in je lichaam. Hierdoor zou je zomaar ineens een bloedneus kunnen krijgen. Ook kunnen bloedvaatjes in je neus vernauwen en veroorzaakt het extra oestrogeen in je lichaam voor meer slijm, waardoor je neus verstopt raakt.
  • Hoofdpijn: De extra hormonen in je lichaam zorgen voor de diverse zwangerschapssymptomen! Hoofdpijn komt helaas regelmatig voor tijdens de zwangerschap vooral in het eerste trimester. Die gierende hormonen zorgen voor die hoofdpijn. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, te weinig slaap en stress ook hoofdpijn veroorzaken. Neem dus voldoende rust, drink veel water, eet zo gezond mogelijk en probeer te ontspannen.

9 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Veel toekomstige moeders merken dat ze moeite hebben om hun spijkerbroek dicht te knopen na 9 weken zwangerschap. Dit komt echter nog niet door die kleine luierboef in je buik. De buik is namelijk een beetje opgezet doordat je darmen slapper zijn en langzamer werken. Volle darmen veroorzaken een opgeblazen gevoel en geven een klein bollend buikje. Je baarmoeder groeit nog steeds en is nu zo groot als een ei. In week negen komen zwangere vrouwen gemiddeld 1,5 kilo aan. Je kleine luierboefje weegt ongeveer 2 gram en is 3 cm groot. Aankomende moeders die veel last hebben van misselijkheid of voedselaversie, hebben waarschijnlijk gewichtsverlies of komen niet genoeg aan. De verloskundige of gynaecoloog zal je gewicht goed in de gaten houden.

Een ernstige vorm van misselijkheid: Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum (afgekort HG) is een extreme vorm van misselijkheid en braken. Bij ongeveer 2% van de zwangere vrouwen is er sprake van HG en helaas verdwijnen de klachten niet na het eerste trimester. Als je pech hebt kan je er tot laat in je zwangerschap last hebben. Met een beetje geluk gaat het in de tweede helft van je zwangerschap beter met de symptomen van HG. Lees hier meer over hyperemesis gravidarum.

9 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De eerste controle afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog vindt meestal plaats tussen week 8 en 12 van je zwangerschap. Bij 9 weken zwangerschap kan er een inwendige echo gemaakt worden om te weten te komen of je baby goed groeit en of het hartje klopt. Tevens wordt gekeken naar je baarmoeder en of je in verwachting bent van een eenling of een meerling (bijvoorbeeld een tweeling).

De verloskundige, gynaecoloog of echoscopist plaatst een dunne echokop in je vagina. Dit doet hij of zij om dichter bij je baarmoeder te kunnen komen. De baarmoeder zit namelijk nog steeds achter het bekkenbot. De hoogfrequente geluidsgolven maken de foetus en de placenta in je baarmoeder zichtbaar op een beeldscherm.

Negen weken zwanger zijn is een mijlpaal. Je baby wordt nu geen embryo meer genoemd maar foetus. De embryonale fase is de periode vanaf het ogenblik dat de eicel bevrucht is totdat het embryo 8 weken oud is. In deze fase beginnen de organen te ontstaan. Inclusief de hersenen, het hart en de longen, plus de armen en benen. De foetale fase is de periode tussen het embryo van acht weken en de geboorte van jouw kleine luierboefje. De foetus groeit snel en de weefsels en organen groeien en ontwikkelen zich verder.

Tijdens de foetale fase is de kans op het ontstaan van afwijkingen het grootst. Vermijd het gebruik van alcohol en nicotine en eet zo gezond mogelijk. Nu je 9 weken zwanger bent is je baby helaas nog niet levensvatbaar. Wel is de kans op een miskraam afgenomen van ongeveer 10% naar 3%. Het gezichtje van je luierboefje krijgt steeds meer vorm, zo heeft het al een neusje, mondje en oogjes. Verder worden de oogleden deze week ontwikkeld.

Zwangerschapschecklist: bij 9 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Koop een zwangerschapsbh, je borsten zijn behoorlijk gegroeid;
  • Schrijf alle vragen op die je hebt over je zwangerschap, zodat je het kan navragen aan je verloskundige bij je intakegesprek.