Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

12 Weken zwanger

Je bent nu 12 weken zwanger! Nog even geduld, binnenkort begint het tweede trimester van je zwangerschap. Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk minder last krijgt van misselijkheid en vermoeidheid door afname van het hCG hormoon. Helaas kunnen andere hormonen, stress, uitdroging en een daling in de bloedsuikerspiegel hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Misschien ben je al voor controle naar de verloskundige geweest of ga je deze week voor de eerste keer.

Uitgerekende datum bepalen

Om de uitgerekende datum en zwangerschapsduur te bepalen vindt een termijnecho plaats. Deze echo vindt bij voorkeur plaats tussen de tiende en twaalfde week van je zwangerschap. Door terugkaatsing van geluidsgolven worden de contouren van een baby zichtbaar op het beeldscherm. De echoscopiste geeft uitleg over de beelden. Dat is een fantastisch, maar ook een ontroerend moment voor aanstaande ouders, omdat ze dan voor de eerste keer hun kleine luierboefje zien. De foetus wordt opgemeten van het stuitje tot aan het kruintje. Is de foetus goed ontwikkeld en klopt het hartje dan daalt de kans op een miskraam naar 1-3%. Nu de kans op een miskraam bijzonder klein is, is het een mooi moment om het blijde nieuws dat je in verwachting bent met iedereen te delen. Heb je al een idee hoe je dit gaat doen?

Hoe groot is de baby als je 12 weken zwanger bent?

In week 12 van je zwangerschap is de baby zo groot als een pruim, weegt 14 gram en is 5,7 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 12 weken zwanger bent

Als je 12 weken zwanger bent, ben je aan het eind van week 12 drie maanden zwanger.

12 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 12 weken zwanger

Zwangerschapssymptomen bij 12 weken zwangerschap:

  • Vaginale afscheiding: Tijdens de zwangerschap heb je meer afscheiding dan normaal. Er stroomt meer bloed door je bekkengebied en je slijmvliezen worden extra gestimuleerd door de verhoogde oestrogeen productie.
  • Bloedingen: Bloedverlies tijdens de zwangerschap: kan na 12 weken zorgelijk zijn. Echter, kan je ook een beetje bloed verliezen na de geslachtsgemeenschap, omdat je baarmoederhals gevoeliger is tijdens de zwangerschap. Als het bloeden gepaard gaat met krampen of de bloeding hevig is, neem dan contact op met verloskundige of gynaecoloog.
  • Hoofdpijn: Hoofdpijn kan rond week 12 van de zwangerschap intenser worden. Hoofdpijn kan o.a. worden veroorzaakt door hormonen, lage bloedsuikerspiegel, stress, spanning of gebrek aan slaap. Je kan ook hoofdpijn krijgen, omdat je bijvoorbeeld gestopt bent met roken of geen of minder koffie drinkt.
  • Duizeligheid: Als je zwanger bent produceert je lichaam ongeveer 2,5 liter bloed extra. Het hormoon progesteron veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer naar je baby, voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de placenta en de afvoer van afvalstoffen van je baby. Wanneer je lichaam nog niet genoeg bloed heeft geproduceerd kan het voorkomen dat je zelfs bloed tekort komt en dat je duizelig wordt. Andere oorzaken die duizeligheid kunnen veroorzaken zijn een lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk en bloedarmoede. Ga in ieder geval nooit op je rug liggen als je duizelig bent, dit kan de duizeligheid verergeren en je kunt flauwvallen. Om de kans op duizeligheid te verkleinen tijdens de zwangerschap moet je regelmatig kleine gezonde tussendoortjes eten, omdat dit de kans op een lage bloedsuikerspiegel verkleint. Zorg ervoor dat je niet uitdroogt, dus drink minstens 1,5 liter vocht per dag. Maak een wandeling en blijf bewegen, zodat het bloed goed door je lichaam stroomt, maar neem ook voldoende rust. Slaap liever niet op je rug, maar probeer op je zij te slapen en eet iets voor je opstaat. En probeer niet te snel op te staan. Als je last hebt van duizeligheid is het aan te raden om het aan te geven bij je eerstvolgende bezoek bij je verloskundige.
  • Als je zwanger bent van een tweeling en last hebt van extreme misselijkheid dan neemt dit als het goed is vanaf week 12 van de zwangerschap snel af.

12 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Nu je 12 weken zwanger bent heb je misschien al een klein buikje. Je baarmoeder is behoorlijk groter geworden en deze kan je nu aan buitenkant voelen. Als je op je rug gaat liggen en voorzichtig met alle vingertoppen tegelijk net boven de rand van je schaambeen drukt, voel je een hard, maar soepel balletje. Dat is je baarmoeder.

Het is een leuk aandenken om de groei van je buik vast te leggen door iedere week een foto te maken van je zwangere buik.

12 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Alle belangrijke organen, waaronder ook de hersenen van je luierboefje zijn nu gevormd en ontwikkelen zich verder. Op de teentjes en vingertjes beginnen nageltjes te groeien. Je baby beweegt zich heerlijk in het warme vruchtwater. Verder leert de baby om te drinken en slikken door zo nu en dan een slokje van het vruchtwater te nemen. Wat ze tot zich nemen zullen ze ook weer uitplassen. Daar hoef je je echter geen zorgen over te maken, want de afvalstoffen zullen steeds worden afgevoerd, omdat het vruchtwater steeds ververst wordt.

Zwangerschapschecklist: bij 12 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Maak een nieuwe afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog;
  • Kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar;
  • Uitzoeken wat je basisverzekering allemaal dekt;
  • Kraamzorg regelen voor als de baby geboren is.