Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

19 Weken zwanger

Zing een liedje of praat regelmatig tegen je kleine luierboefje, want je kindje kan je nu horen. Zo kan je luierboefje alvast wennen aan je stem. Heb je al een zwangerschapsstreep over het midden van je buik?

Hoe groot is de baby als je 18 weken zwanger bent?

In week 19 is je baby zo groot als een mango, weegt 245 gram en is 14,7 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 19 weken zwanger bent

Met 19 weken ben je vier maanden en ongeveer één week zwanger. Volgende week ben je halverwege de zwangerschap. Kun je het geloven?

19 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 19 weken zwanger

Normale zwangerschapssymptomen bij 19 weken zijn niet ernstig, het zijn eerder irritaties. Dit zijn enkele van de zwangerschapssymptomen die je zou kunnen hebben als je 19 weken zwanger bent:

  • Buikpijn en harde buiken: Buikpijn en harde buiken horen bij de zwangerschap, zolang ze maar niet te heftig zijn of dat de pijn gepaard gaat met een bloeding. De ene vrouw voelt een hevige steek in de buik, de andere krijgt ook nog eens diarree erbij. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt als je diarree hebt. Neem contact op met je verloskundige wanneer de harde buiken blijven aanhouden en wanneer je bloed verliest.
  • Duizeligheid: Als je zwanger bent produceert je lichaam ongeveer 2,5 liter bloed extra. Het hormoon progesteron veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer naar je baby, voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de placenta en de afvoer van afvalstoffen van je baby. Wanneer je lichaam nog niet genoeg bloed heeft geproduceerd kan het voorkomen dat jezelf bloed tekort komt en dat je duizelig wordt. Andere oorzaken die duizeligheid kunnen veroorzaken zijn een lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk en bloedarmoede. Wanneer je een tekort aan ijzer hebt in je bloed is het HB-gehalte te laag en heb je bloedarmoede. Dat betekent dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt of dat deze niet goed werken, waardoor je bloed minder goed in staat is om zuurstof te vervoeren. Wanneer je bloedarmoede hebt, ben je vaak misselijk en vermoeid. Je huisarts zal bloedprikken en indien nodig ijzertabletten voorschrijven. Ga in ieder geval nooit op je rug liggen als je duizelig bent, dit kan de duizeligheid verergeren en je kunt flauwvallen. Om de kans op duizeligheid te verkleinen tijdens de zwangerschap moet je regelmatig kleine gezonde tussendoortjes eten, omdat dit de kans op een lage bloedsuikerspiegel verkleint. Zorg ervoor dat je niet uitdroogt, dus drink minstens 1,5 liter vocht per dag. Maak een wandeling en blijf bewegen, zodat het bloed goed door je lichaam stroomt, maar neem ook voldoende rust. Slaap liever niet op je rug, maar probeer op je zij te slapen en eet iets voor je opstaat. En probeer niet te snel op te staan. Als je last hebt van duizeligheid is het aan te raden om het aan te geven bij je eerstvolgende bezoek bij je verloskundige.
  • Beenkrampen: Kramp in je kuiten? Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Vooral s‘nachts kun je last hebben van kramp, die niet alleen pijnlijk is, maar ook je nachtrust verstoort. Door genoeg water te drinken kun je enigszins krampen in de benen voorkomen. Evenals voldoende beweging, niet te lang achter elkaar staan en rek en strekoefeningen. Zet de bodem van je bed bij het voeteneinde iets hoger of leg je benen op een kussen, dat is beter voor de doorbloeding.
  • Heuppijn: Als je last hebt van pijn in je heupen, kun je het beste op je zij gaan liggen met een kussen tussen je knieën.

19 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

  • Je baby is behoorlijk bewegelijk en de kans is groot dat je die bewegingen nu voelt. Wat je voelt is moeilijk te omschrijven, zijn het kriebeltjes of zachte stompjes of schopjes? Dit gevoel in je buik zal je bij een tweede zwangerschap eerder herkennen, zo rond de 16 en 18 weken. Blijf gezond en verantwoord eten, zodat je luierboefje niets tekort komt. Eten voor twee is echter onzin. Omdat je waarschijnlijk nu wat minder beweegt zal je ook minder calorieën verbranden. Plotselinge of snelle gewichtstoename kan een teken zijn van pre-eclampsie. Neem direct contact op met je verloskundige als dit het geval is.

19 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De zintuigen van je baby (ruiken, horen, proeven, zien en voelen) zijn volop in ontwikkeling. Je luierboefje kan je nu horen, omdat de oortjes nu kraakbeen en gehoorbotjes hebben. Praat en zing een liedje voor je luierboefje, zodat je kleintje alvast aan je stem kan wennen en deze zal herkennen na de geboorte. Je baby heeft nu een huidsmeer laagje (ook wel vernix genoemd) op het lijfje, dit beschermt het huidje tegen de schadelijke invloeden van het vruchtwater.

In week 19 zijn de armpjes en beentjes van je luierboefje in de juiste verhouding gegroeid ten opzicht van elkaar en de rest van het lichaam. Wist je dat de smaakherkenning nu ontwikkeld is en als je iets zoets eet, het vruchtwater ook zoeter wordt? Probeer zoveel mogelijk verschillende smaken te eten tijdens je zwangerschap, dan kan je baby alvast wennen aan al die verschillende smaken. Bittere smaken vallen niet zo in de smaak bij je luierboefje.

Volgende week, zo rond de 20ste week van je zwangerschap mag je een 20 weken echo laten maken. Dit is echter niet verplicht. Je verloskundige zal eerst met je bespreken wat de echo precies inhoudt. Een ervaren echoscopiste zal de 20 weken echo uitvoeren en je baby lichamelijk onderzoeken, zodat lichamelijke afwijkingen vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Helaas kunnen niet alle afwijkingen op de echo gezien worden en zou een baby toch een afwijking kunnen hebben. Op deze 20 weken echo kan je wel te weten komen wat voor geslacht je baby heeft, als je dat tenminste wilt weten.

Zwangerschapschecklist: bij 19 weken zwanger

Herinneringen voor deze week:

  • Heb je de zorgverzekering al ingelicht over je zwangerschap en uitgezocht wat je basisverzekering allemaal dekt?
  • Heb je al een kraampakket aangevraagd bij je zorgverzekeraar?
  • Ben je al aangemeld voor een zwangerschapscursus?