Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

20 Weken zwanger

Hoera! Gefeliciteerd, 20 weken zwanger is een mijlpaal, je bent halverwege je zwangerschap. In week 20 kan je tijdens de 20 weken echo het geslacht van je luierboefje te weten komen. Als je dat wilt tenminste. Geef dus vooraf aan de echo aan of je het wel of juist niet wilt weten. Deze echo is niet verplicht en wordt voor iedereen vergoed. Je verloskundige zal eerst met je bespreken wat de echo precies inhoudt.

Een ervaren echoscopist zal de 20 weken echo uitvoeren en je baby lichamelijk onderzoeken. Dit zodat lichamelijke afwijkingen vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een hazenlip, klompvoetje of open ruggetje. Helaas kunnen niet alle afwijkingen op de echo gezien worden en zou een baby toch een afwijking kunnen hebben. Tijdens deze echo wordt ook gekeken naar de groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast wordt de gezondheid van de placenta en de navelstreng bepaald. En natuurlijk is het een bijzonder moment om je kleine luierboefje te bewonderen op de echo. Geniet er dus van!

Hoe groot is de baby als je 20 weken zwanger bent?

In week 20 is je baby zo groot als een peen, weegt 303 gram en is 25,4 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 20 weken zwanger bent

20 weken zwanger is vier maanden en ongeveer twee weken. In week 20 ben je halverwege je zwangerschap.

20 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 20 weken zwanger

Nu je 20 weken zwanger bent, heb je veel energie en heb je minder last van zwangerschapssymptomen. Ook je libido is hoog :). Zolang je partner er ook zin in heeft, kunnen jullie genieten van elkaar tussen de lakens. Natuurlijk zou het geen zwangerschap zijn als je helemaal geen vervelende symptomen zou ervaren. Enige van deze symptomen zijn hieronder uiteengezet:

  • Vaginale afscheiding: Tijdens de zwangerschap heb je meer afscheiding dan normaal. Er stroomt meer bloed door je bekkengebied en je slijmvliezen worden extra gestimuleerd door de verhoogde oestrogeen productie.
  • Beenkrampen: Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Vooral s‘nachts kun je last hebben van kramp, die niet alleen pijnlijk is, maar ook je nachtrust verstoort. Door genoeg water te drinken kun je enigszins krampen in de benen voorkomen. Evenals voldoende beweging, niet te lang achter elkaar staan en rek en strekoefeningen. Zet de bodem van je bed bij het voeteneinde iets hoger of leg je benen op een kussen, dat is beter voor de doorbloeding.
  • Maagzuur en / of indigestie: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarm sluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (de slokdarm sluitspier) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. De aankomende weken groeit je luierboefje ontzettend hard en wordt je buik steeds groter. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt. Hierdoor zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen. Dat heeft als gevolg dat je brandend maagzuur krijgt. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: Uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie, sinaasappelsap.
  • Hoge energie en verhoogde zin in seks: Nu je lichaam gewend is aan de zwangerschapshormonen zijn veel vrouwen vol energie. Omdat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn raak je eerder opgewonden en heb je meer zin in seks. Niet iedere vrouw heeft behoefte aan seks, maar ze vinden het wel fijn om even lekker te knuffelen. Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk, behalve als er sprake is van hevig bloedverlies, gebroken vliezen, of als je partner een soa heeft. Je baby merkt er niets van als je seks hebt tijdens de zwangerschap. Je luierboefje is goed beschermd in de baarmoeder. Doordat hij of zij omgeven is door vruchtwater. Verder voorkomt de slijmprop in de baarmoederhals het binnendringen van de penis van je partner.
  • Zwelling: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Het is niets om je zorgen over te maken zolang de zwelling niet plotseling of ernstig is. Als dit het geval is, moet je het onmiddellijk doorgeven aan je verloskundige.
  • Kortademigheid: In het eerste of tweede trimester begint kortademigheid geleidelijk toe te nemen en neemt pas weer af aan het einde van het derde trimester als je baby gaat indalen. Het hormoon progesteron is een van de oorzaken van kortademigheid. Je gaat sneller ademen, omdat progesteron je hersenen een signaal geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook moet het hart harder werken, door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam. Je kan kortademig worden, omdat dit extra bloed meer uit vocht bestaat dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Later in de zwangerschap ontstaat kortademigheid doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen. Je kleine luierboefje groeit steeds groter en heeft meer ruimte nodig in je lichaam. Je baarmoeder duwt de longen iets omhoog en hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Soms kan je een paniekaanval krijgen en ga je extra ademhalen, omdat je denkt dat je zuurstof tekort hebt. Dit is echter niet het geval, maar heeft te maken met verstoorde prikkels in de hersenen door hormonen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last hebt van koorts, pijn of een piepende ademhaling of je zorgen maakt over je benauwdheid. Kortademigheid kan ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je baby.

20 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Tot week 20 werd de lengte van je luierboefje gemeten van het stuitje tot het kruintje. Omdat de beentjes van je luierboefje inmiddels in goede verhouding tot het lichaam staan, wordt de lengte van je baby vanaf week 20 gemeten van het kruintje tot aan de voetjes.

De verloskundige controleert bij elk bezoek of je baby goed groeit en meet de afstand van het schaambeen tot de bovenkant van je baarmoeder (+ 4 cm). Dit zou overeen moeten komen met het aantal weken dat je zwanger bent. Wijkt de groei van je baarmoeder af, zou het een teken kunnen zijn van zwangerschapsdiabetes, een groeiprobleem of een stuitligging en is verder onderzoek noodzakelijk. In week 20 ben je ongeveer zo’n 4,5 kilogram aangekomen en vanaf nu kom er ongeveer 400 tot 500 gram per week bij. Dit zijn echter gemiddelden, dus dat kan bij iedereen anders zijn.

20 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje maakt wel 200 bewegingen per dag de hele dag en nacht door. Je baby valt in slaap als jij actief bezig bent door de bewegingen die je maakt. Als jij rustig gaat zitten of liggen, is je luierboefje wakker en volop bezig met het bewegen van al zijn gewrichten en ledematen in je buik. Je luierboefje voelt aan zijn gezichtje, zuigt op zijn duim en pakt de navelstreng vast. Omdat je baby nog genoeg ruimte heeft in je baarmoeder zal je niet al die bewegingen voelen.

Je luierboefje kan nu geluiden horen, zoals het kloppen van je hart, je ademhaling, je stem en ook het gerommel van je darmen en maaggeluiden. Het vruchtwater dempt nog wel de harde geluiden van buiten de baarmoeder.

Ben je in verwachting van een jongetje dan beginnen vanaf week 20 de testikels in te dalen. Ben je in verwachting van een meisje dan is haar baarmoeder al helemaal aangelegd en vormen zich miljoenen eitjes in haar eierstokken.

Als je 20 weken zwanger bent van een tweeling, zal de echoscopist controleren of de hoofdjes van de baby’s ongeveer even groot zijn. Als dat niet het geval is, worden er meer metingen uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er geen groeiprobleem is.

Zwangerschapschecklist: bij 20 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Heb je al een baby uitzetlijst?
  • Blijf gezond en gevarieerd eten en drink voldoende vocht.
  • Maak een lijstje met babynamen, zowel voor jongens als voor meisjes. Dit is handig wanneer het niet helemaal duidelijk is of het nu een jongen of meisje is, zodat je altijd een naam aan je luierboefje kan geven wanneer je kindje geboren wordt.
  • Ben je al ingeschreven voor en zwangerschapscursus?