Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

21 Weken zwanger

Ben je in verwachting van je eerste kindje, dan is het tweede trimester de beste tijd om nog even samen met je partner lekker uit eten te gaan of op vakantie te gaan. Als straks jullie kleine luierboefje geboren is gaat er veel veranderen in jullie leven. Het is nu ook het ideale moment om babyspullen te shoppen en te beginnen met de inrichting van de babykamer. Kijk dus zeker naar wat je allemaal nodig hebt via onze baby uitzetlijst.

Hoe groot is de baby als je 21 weken zwanger bent?

In week 21 is je baby zo groot als een artisjok, weegt 374 gram en is 26,7 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 21 weken zwanger bent

21 weken zwanger is 4 maanden en ongeveer drie weken.

21 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 21 weken zwanger

Enkele veel voorkomende zwangerschapssymptomen als je 21 weken zwanger bent zijn:

  • Maagzuur en / of indigestie: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarm sluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (slokdarm sluitspier) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. De aankomende weken groeit je luierboefje ontzettend hard en wordt je buik steeds groter. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt, zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen, met als gevolg brandend maagzuur. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: Uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie, sinaasappelsap.
  • Braxton Hicks-contractie: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op me je verloskundige.
  • Lekkende borsten: Je borsten zijn waarschijnlijk al een aantal cupmaten groter geworden en ook je tepels en tepelhoven zijn groter en donkerder geworden. Vanaf de derde maand van je zwangerschap kan er colostrum uit je tepels gaan lekken. Als je borstvoeding wilt geven is colostrum de eerste dikke, gelige melk die je baby de eerste dagen na de geboorte krijgt. Colostrum is rijk aan antistoffen en levende cellen die je baby beschermen tegen ziektes.
  • Droge, jeukende huid: Als je baby groeit, rekt je huid zich uit en kunnen je buik en borsten gevoeliger zijn of jeuken. Weersta de drang om te krabben en gebruik een verzachtende huidcrème die de jeuk verlicht.
  • Striae: Je buik wordt steeds groter en groter, omdat je baarmoeder blijft groeien. Op je huid ontstaan hierdoor zwangerschapsstriemen (dit wordt ook wel striae genoemd), omdat je huid te snel uitrekt. Smeer je buik en borsten ieder dag in met een vochtinbrengende crème om de striae te bestrijden.

21 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je nieuwe rondingen laten je misschien super sexy en zelfverzekerd voelen. Sommige vrouwen voelen zich echter niet mooi, maar dik en vet. Maar je zou juist trots moeten zijn op die mooie dikke buik, je bent immers zwanger! Doordat je baarmoeder nu zo snel groeit kun je last krijgen van bandenpijn. Dit uit zich door een stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder. Doe het even wat rustiger aan en ga even liggen als je bandenpijn hebt. Een buikband om je middel geeft ondersteuning aan je groeiende buik. Veel vrouwen krijgen nu ook zwangerschapsstriemen (ook wel striae genoemd) op hun buik, billen, heupen en borsten, omdat de huid zich uitrekt door de groeiende baarmoeder.

Afhankelijk van de Body Mass Index (BMI) die je voor je zwangerschap hebt, kan je de gemiddelde gewichtstoename berekenen die je ongeveer zal aankomen tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat je niet te snel te veel aan gaat komen tijdens je zwangerschap. Dit omdat dan de kans op zwangerschapsdiabetes en complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling groter is. Bovendien heeft je luierboefje ook een grotere kans op overgewicht en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In het tweede trimester is je gewichtstoename   gemiddeld 8 kilogram en bestaat voornamelijk uit je groeiende baarmoeder en baby, de placenta, borstklierweefsel, extra bloed, vocht en het vruchtwater. Bovendien leg je ook nog extra reserves eiwitten en vetten aan voor je baby.

21 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Tijdens de zwangerschap slikt je baby vruchtwater in en plast het gedeeltelijk weer uit. Dode cellen, afvalstoffen en haartjes (ook wel lanugo genoemd) die in het vruchtwater rondzweven hopen zich op in het spijsverteringskanaal. De allereerste ontlasting van je baby is geurloos, groen zwart van kleur, is kleverig en wordt meconium genoemd.

Binnen ongeveer 3 dagen na de geboorte wordt de ontlasting dunner en waterig van samenstelling en wordt de kleur gelig. Dit komt omdat je baby borst- of flesvoeding krijgt. Soms is er een kans dat je baby aan het einde van de zwangerschap of tijdens de bevalling in het vruchtwater poept. Waarschijnlijk is dat een gevolg van stress bij je baby, bijvoorbeeld door zuurstoftekort. Wanneer je baby tijdens de weeën en de geboorte naar adem hapt, kan het meconium houdende vruchtwater in de longen terecht komen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen of ademnood veroorzaken (dit wordt ook wel het meconiumaspiratiesyndroom of MAS genoemd).

In week 21 wordt de huid van je luierboefje minder doorzichtig. Witte bloedlichaampjes worden gevormd ter afweer tegen ziekten en infecties. Verder ontwikkelen de voortplantingsorganen van je luierboefje zich verder.

Zwangerschapschecklist: bij 21 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Begin met het plannen van een babyshower;
  • Pas op met het eten van zoete of zoute drop, want hiervan kun je een hoge bloeddruk krijgen;
  • Maak een lijstje van alle dingen die je nog moet aanschaffen voor de komst van je baby.