Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

22 Weken zwanger

In week 22 van je zwangerschap kun je last hebben van vreemde dromen of nachtmerries. Dit zou kunnen komen door het verhoogde progesteron gehalte in je lichaam. Misschien ben je bezorgd over de gezondheid van je kindje of over de toekomst of zie je op tegen de bevalling. Je leven gaat immers voorgoed veranderen met de komst van je luierboefje. Aan de ene kant ben je heel blij en gelukkig dat je moeder wordt en aan de andere kant geeft dit ook angst en onzekerheid. Dromen kunnen je helpen om emoties en angsten te verwerken.

Hoe groot is de baby als je 22 weken zwanger bent?

In week 22 is je baby zo groot als een koolraap, weegt 460 gram en is 27,9 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 22 weken zwanger bent

22 weken zwanger is vier maanden en ongeveer 4 weken. Zodra week 22 van de zwangerschap afloopt, ben je officieel vijf maanden zwanger.

22 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 22 weken zwanger

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen van week 22 zijn:

 • Striae: Je buik wordt steeds groter en groter, omdat je baarmoeder blijft groeien. Op je huid ontstaan zwangerschapsstriemen (striae), omdat je huid te snel uitrekt. Smeer je buik en borsten ieder dag in met een vochtinbrengende crème om de striae te bestrijden. De striae vervagen na de bevalling, zodat ze veel minder opvallen, maar zullen nooit helemaal verdwijnen.
 • Navel naar buiten: Vanaf week 22 drukt de baarmoeder de navel een beetje naar buiten. Na de bevalling komt je navel weer op zijn oude plek terug.
 • Verhoogde zin in seks: Nu je lichaam gewend is aan de zwangerschapshormonen zijn veel vrouwen vol energie. Omdat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn raak je eerder opgewonden en heb je meer zin in seks. Niet iedere vrouw heeft behoefte aan seks, maar ze vinden het wel fijn om even lekker te knuffelen. Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk, behalve als er sprake is van hevig bloedverlies, gebroken vliezen, of als je partner een soa heeft. Je baby merkt er niets van als je seks hebt tijdens de zwangerschap. Je luierboefje is goed beschermd in de baarmoeder, omgeven door vruchtwater en de slijmprop in de baarmoederhals voorkomt het binnendringen van de penis van je partner.
 • Verhoogde vaginale afscheiding: Tijdens de zwangerschap heb je meer afscheiding dan normaal. Er stroomt meer bloed door je bekkengebied en je slijmvliezen worden extra gestimuleerd door de verhoogde oestrogeen productie.
 • Gezwollen handen en / of voeten: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Het is niets om je zorgen over te maken zolang de zwelling niet plotseling of ernstig is. Als dit het geval is, moet je het onmiddellijk doorgeven aan je verloskundige.
 • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen. Het zwaartepunt van je lichaam verandert, omdat je baarmoeder steeds groter wordt. Je rug wordt nu op een andere manier belast zodat dit rugpijn kan veroorzaken. Rugklachten kunnen ook worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten.
 • Meer haargroei: Door het hormoon oestrogeen en doordat je huid meer doorbloed is verlies je minder haren en wordt je haar dikker. Na je zwangerschap verlies je al die extra haren weer. Er kunnen echter ook haren gaan groeien op je buik, benen, armen en rond de tepels. Je kunt die haartjes er afscheren, als je het vervelend vindt. Na de bevalling groeien die haartjes gelukkig niet meer op ongewenste plekken.
 • Kortademigheid: In het eerste of tweede trimester begint kortademigheid geleidelijk toe te nemen en neemt pas weer af aan het einde van het derde trimester als je baby gaat indalen. Het hormoon progesteron is een van de oorzaken van kortademigheid. Je gaat sneller ademen, omdat progesteron je hersenen een signaal geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook moet het hart harder werken, door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam, omdat je luierboefje ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Je kan kortademig worden, omdat dit extra bloed meer uit vocht bestaat dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Later in de zwangerschap ontstaat kortademigheid doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen. Je kleine luierboefje groeit steeds groter en heeft meer ruimte nodig in je lichaam. Je baarmoeder duwt de longen iets omhoog en hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Soms kan je een paniekaanval krijgen en ga je extra ademhalen, omdat je denkt dat je zuurstof tekort hebt. Dit is echter niet het geval, maar heeft te maken met verstoorde prikkels in de hersenen door hormonen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last hebt van koorts, pijn of een piepende ademhaling of je zorgen maakt over je benauwdheid. Kortademigheid kan ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je baby.

22 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Niet alleen je buik begint nu al goed te groeien, ook je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen, die er voor zorgen dat al je gewrichten losser gaan zitten. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten en/of enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige. Er zal dan een onderzoek plaatsvinden om zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten.

De komende weken kom je gemiddeld een pond per week aan en ben je extra hongerig. Het beste kun je zo gezond en gevarieerd mogelijk blijven eten, kauw je eten goed en drink veel water. Door regelmatig kleine beetjes te eten, houd je de suikerspiegel op peil en verlaag je de kans op brandend maagzuur. Lijnen is echter uit den boze, omdat er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het afbreken van de vetcellen. Deze schadelijke stoffen komen via je bloed bij de baby terecht.

22 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Op het hoofdje van je luierboefje begint nu haar te groeien. Ook verschijnen er haartjes op de plek van zijn wenkbrauwen en beginnen de ooghaartjes te groeien. Je luierboefje ziet er nog wat gerimpeld uit, maar vanaf week 22 krijgt je baby een dikkere vetlaag. Die lagen vet beschermen je luierboefje tegen het vruchtwater. Zodra je luierboefje geboren is beschermen de laagjes vet hem om warm te blijven buiten de baarmoeder.

Zwangerschapschecklist: bij 22 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Vergeet niet om ieder week foto’s te maken van je zwangere buik. Zo’n zwangerschapsreportage is altijd leuk om later nog eens terug te kijken.
 • Wanneer je van plan bent om te blijven werken, denk dan na over hoe je de oppas wilt gaan regelen.
 • Heb je al een kinderwagen besteld? Er zit meestal een lange levertijd op.
 • Probeer zoveel mogelijk met je voeten omhoog zitten, zodat je voeten minder vocht vasthouden.