Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

23 Weken zwanger

 

Je luierboefje gaat steeds meer horen, zelfs de geluiden van buitenaf dringen steeds meer door. Zing of praat dagelijks met je kleintje. Leg je hand eens op je buik, grote kans dat je luierboefje daarop reageert. Misschien een zacht schopje van zijn voetje of een stompje van zijn handje, het eerste contact met je kindje is een feit. Zo kunnen jullie samen een hechte band gaan opbouwen.

Hoe groot is de baby als je 23 weken zwanger bent?

In week 23 is je baby zo groot als een maïskolf, weegt 532 gram en is 28,8 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 23 weken zwanger bent

23 weken zwanger is vijf maanden.

23 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 23 weken zwanger

De misselijkheid en vermoeidheid zijn nu grotendeels verdwenen, maar van de volgende symptomen zou je nu nog last kunnen hebben:

  • Gezwollen enkels en voeten: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Het is niets om je zorgen over te maken zolang de zwelling niet plotseling of ernstig is. Als dit het geval is, moet je het onmiddellijk doorgeven aan je verloskundige.
  • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op met je verloskundige.
  • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen. Het zwaartepunt van je lichaam verandert, omdat je baarmoeder steeds groter wordt. Je rug wordt nu op een andere manier belast zodat dit rugpijn veroorzaakt. Rugklachten kunnen ook worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten.
  • Bloeden en / of gezwollen tandvlees: In het tweede en derde trimester heeft ongeveer de helft van de zwangere vrouwen last van bloedend tandvlees en hierdoor meer kans op een tandvleesontsteking (zwangerschapsgingivitis). Door het zwangerschapshormoon progesteron worden de bloedvaten slapper en dunner en kan je tandvlees sneller gaan bloeden. Verzorg je gebit tijdens je zwangerschap goed. Poets twee maal per dag je tanden met een zachte tandenborstel gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta. Reinig de ruimte tussen je tanden en kiezen ieder avond goed met bijvoorbeeld flossdraad, ragers of tandenstokers. Eet bij voorkeur drie hoofdmaaltijden en maximaal vier gezonde tussendoortjes in plaats van heel de dag door kleine beetjes te eten. Zo kan je gebit zich herstellen van de zuuraanvallen van buitenaf. Ga tijdens je zwangerschap tenminste een keer ter controle naar de tandarts, in ieder geval zo rond de 14e week van je zwangerschap.

23 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

De hormonen oestrogeen en progesteron kunnen tijdens je zwangerschap pigmentvlekken rond je neus, wangen, ogen, bovenlip en voorhoofd veroorzaken, ook wel zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Blijf tijdens je zwangerschap en enkele maanden daarna zoveel mogelijk uit de zon en smeer je gezicht in met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 50. Draag een hoedje of pet tijdens zonnige dagen om je vatbare huid extra te beschermen. Na de zwangerschap verdwijnt een zwangerschapsmasker meestal binnen enkele maanden vanzelf.

Je luierboefje is een stuk groter geworden en hierdoor voel je zijn bewegingen beter. Geniet ervan en neem samen de tijd om te voelen hoe je baby beweegt. Je kleintje maakt wel 200 bewegingen per dag de hele dag en nacht door. Je baby valt in slaap als jij actief bezig bent door de bewegingen die je maakt. Als jij rustig gaat zitten of liggen, is je luierboefje wakker en volop bezig met het bewegen van al zijn gewrichten en ledematen in je buik. Je luierboefje voelt aan zijn gezichtje, zuigt op zijn duim en pakt zijn voetjes of de navelstreng vast.

De navelstreng is nu ongeveer 50 cm lang, dus je hoeft niet bang te zijn dat je baby erin verstikt raakt. Je luierboefje heeft nog genoeg bewegingsruimte in de baarmoeder. Misschien kun je al een ritme ontdekken, is je baby vroeg in de ochtend actief of juist midden in de nacht? Je luierboefje kan nu geluiden horen, zoals het kloppen van je hart, je ademhaling, je stem en ook het gerommel van je darmen en maaggeluiden. Harde geluiden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld het blaffen van een hond dringen nu ook vaker door.

23 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje maakt vanaf week 23 proteïne keratine aan dat toegevoegd wordt aan de huidcellen. Zo wordt de huid van je kleintje dikker en verdwijnt langzaam aan het gerimpelde huidje. Het binnenoor(zijn evenwichtsorgaan) is compleet ontwikkeld. Wanneer je baby rond duikelt in het vruchtwater, beseft hij nu wat onder of boven is. Het lichaam van je luierboefje groeit nu sneller dan het hoofdje, waardoor het lichaam over een paar weken beter in verhouding staat tot het hoofdje. Deze week krijgt je kleintje tepeltjes en de hersenen ontwikkelen zich in een rap tempo.

Je luierboefje plast in het vruchtwater, dat is een teken dat zijn nieren goed werken. Gelukkig zorgt de placenta ervoor dat het vruchtwater ieder drie tot vier uur ververst wordt. Je luierboefje kan dus veilig slokjes vruchtwater in en uit de longetjes laten stromen, om de ademhaling te oefenen voor na de geboorte. Soms verslikt je baby zich en krijgt hij de hik. Je voelt dan kleine plofjes in je buik.

In het derde trimester zal je vaker op controle moeten komen bij je verloskundige. En je voelt je misschien niet zo energiek als nu. Gebruik deze tijd dus om de babykamer in orde te maken en alle zaken te regelen die nodig zijn voor de komst van je luierboefje.

Zwangerschapschecklist: bij 23 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Is je levensverzekering in orde?
  • Vraag het kraampakket aan bij je zorgverzekering.
  • Het is tijd om de babykamer klaar te maken!
  • Heb je al gratis babydozen besteld?
  • Heb je al kraamzorg geregeld?