Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

25 Weken zwanger

Je bent nu 25 weken zwanger dus over 3 weken heb je al tweederde van je zwangerschap erop zitten. Je luierboefje wordt iedere week groter en sterker. De ruimte in de baarmoeder wordt steeds minder, waardoor je de bewegingen van je baby beter kan voelen.

Hoe groot is de baby als je 25 weken zwanger bent?

In week 25 is je baby zo groot als bleekselderij, weegt 710 gram en is 34,3 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 25 weken zwanger bent

25 weken zwanger is vijf maanden en ongeveer twee weken zwanger.

25 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 25 weken zwanger

Je bent waarschijnlijk nog energiek en het gaat lichamelijk gezien hopelijk nog prima met je. Toch zou je last kunnen hebben van een of meerdere zwangerschapssymptomen zoals:

 • Moeite met slapen: Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten. Ze komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche, lees een mooi boek of luister naar rustgevende muziek. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Frequent urineren: Tijdens je zwangerschap moet je heel vaak plassen. In het begin komt het door de verandering van je hormoonhuishouding. Echter, gedurende de zwangerschap drukt de groeiende baarmoeder steeds meer op de blaas. Wist je dat de hoeveelheid bloed in je lichaam verdubbeld wanneer je zwanger bent? Je nieren moeten meer vocht verwerken en hierdoor moet je dus meer urine uitplassen.
 • Constipatie: Je buik wordt steeds groter en groter en daardoor krijgen je organen in je buik steeds minder ruimte en worden je darmen verdrukt. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie met als gevolg buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs aambeien door het harde persen. Je hebt last van een verstopping wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Het eten van vezelrijke voeding en het drinken van ongeveer 2 liter water of thee bevorderen een goede stoelgang. Wederom is lichaamsbeweging een must om je darmen goed in beweging te houden.
 • Aambeien: De baarmoeder wordt tijdens de zwangerschap steeds groter en hierdoor worden je darmen samengedrukt. De doorbloeding van de bekkenaders wordt minder goed en je darmen werken trager. Om het risico op aambeien tijdens je zwangerschap te verkleinen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede stoelgang hebt. Drink daarom veel water, eet vezelrijke voeding, groente en fruit om obstipatie te voorkomen. Beweeg zoveel je kunt, dat is gunstig voor je darmwerking. Heb je toch een moeilijke stoelgang en daardoor moeite met drukken, ga dan niet hard persen, want dit vergroot de kans op aambeien. Leun iets achterover op het toilet wanneer je moet drukken. Gebruik verder zo min mogelijk wc papier en spoel je kont schoon met koud water.
 • Gas en een opgeblazen gevoel: Waarom heb je nou steeds zo’n opgeblazen gevoel? Dat komt omdat je lichaam meer progesteron aan maakt, waardoor je darmen trager werken. Vermijd het eten van voedingsmiddelen die een bijdrage leveren aan extra gasvorming zoals bonen, kool, spruiten, uien, bloemkool of gefrituurd voedsel. Drink veel water en kies voor vezelrijke voeding en eet zo gevarieerd mogelijk.
 • Maagzuur: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarm sluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (de slokdarm sluitspier) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. De aankomende weken groeit je luierboefje ontzettend hard en wordt je buik steeds groter. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt, zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen, met als gevolg brandend maagzuur. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie of sinaasappelsap.
 • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op met je verloskundige.

25 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Als je 25 weken zwanger bent, ben je ongeveer 6 tot 8 kilo aangekomen. Je baarmoeder zal nu ongeveer 25 centimeter boven het schaambeen zitten. Je buik wordt steeds groter en zwaarder, dus is het van belang dat je goed op je houding let, om rugklachten te vermijden. Vanaf deze week zal je elke drie weken een afspraak met je verloskundige hebben voor controle. Zo wordt de gezondheid van jou en je baby goed in de gaten gehouden en wordt ook je bloeddruk opgemeten. Als de bloeddruk te hoog is zou dat kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Bij een lichte verhoging wordt meestal rust aangeraden. Is er echter een vermoeden van zwangerschapsvergiftiging zul je doorgestuurd worden naar een gynaecoloog en wordt je bloeddruk nauwlettend in de gaten gehouden.

Je luierboefje blijft groeien en krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder, maar kan zich nog wel alle kanten opdraaien. De bewegingen van je baby worden steeds krachtiger, omdat je kleintje steeds meer controle heeft over de spieren. Het voelzintuig is nu ook volledig ontwikkeld en daardoor kan je luierboefje bewust voelen. Leg je hand eens op je buik, grote kans dat je baby daar op reageert met een schop of een stompje. En dat zul je weleens kunnen voelen!

25 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Het hartje van je luierboefje klopt twee keer zo snel als dat van jou. Met een beetje geluk kan de aanstaande vader de hartslag van jullie kleintje horen door een wc-rolletje tegen jou buik aan te leggen. Plaats het rolletje ongeveer 10 cm onder je navel. Soms moet je het wc-rolletje een aantal keer verplaatsen, omdat je luierboefje de ene keer met zijn hoofdje omhoog ligt en de andere keer weer naar beneden.

De neusgaatjes van je kleintje gaan in week 25 open en zo kan je kindje gaan oefenen met ademhalen, natuurlijk nog niet met lucht, maar met het in en uitademen van vruchtwater. Vanaf deze week gaan de longen van je luierboefje zich goed vertakken en komen aan het einde van deze vertakkingen kleine longblaasjes (die noemen we ook wel sacculi) te zitten. Deze longblaasjes blijven leeg zolang je kleintje nog in de baarmoeder zit, maar worden gevuld met lucht bij de eerste ademhaling na de geboorte van je luierboefje. Deze week komt ook de aanmaak van het smeermiddel surfactant op gang. Dit stofje zorgt ervoor dat na de geboorte de longblaasjes goed open blijven bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen.

Zwangerschapschecklist: bij 25 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Ga er nog even lekker samen op uit.
 • Wil je bevallen in het ziekenhuis of thuis?
 • Wil je in bed of in bad bevallen?
 • Ben je al begonnen met het in orde maken van de babykamer?
 • Check onze baby uitzetlijst!
 • Draag je al een zwangerschap- of meegroeibeha?
 • Heb je last van bandenpijn, een buikband geeft ondersteuning aan jou groeiende buik!