Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

26 Weken zwanger

Je luierboefje is nog niet geboren, maar hij of zij heeft nu al een grote invloed op je leven. Ben jij eindelijk net in slaap gevallen, begint je baby druk te bewegen in je buik. Omdat zijn bewegingen steeds krachtiger worden, zou het soms een beetje pijn kunnen gaan doen onder je ribben of in je onderbuik. Door slaapgebrek kun je vergeetachtig worden. Veel zwangere vrouwen gaan zich ook zorgen maken of hun baby goed groeit en hoe de bevalling zal verlopen. Deze bezorgdheid wordt veroorzaakt door onzekerheid en dit kan dan weer leiden tot stress of hoofdpijn.

Hoe groot is de baby als je 26 weken zwanger bent?

In week 26 is je baby zo groot als een courgette, weegt 820 gram en is 35,6 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 26 weken zwanger bent

26 weken zwanger is vijf maanden en ongeveer drie weken zwanger.

26 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 26 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen van 26 weken worden steeds ongemakkelijker naarmate de baby groeit en je lichaam zich gaat voorbereiden op de bevalling.

 • Moeite met slapen: Geeuw! Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat, door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Zwelling: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen, die er voor zorgen dat al je gewrichten losser gaan zitten. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten/enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige.
 • Hoofdpijn: Hoofdpijn kan rond week 26 van de zwangerschap intenser worden. Hoofdpijn kan o.a. worden veroorzaakt door hormonen, lage bloedsuikerspiegel, stress, spanning of gebrek aan slaap. Je kan ook hoofdpijn krijgen, omdat je bijvoorbeeld gestopt bent met roken of geen of minder koffie drinkt.
 • Zwangerschap hersenen: Symptomen van zwangerschapsdementie zijn een slechter concentratie vermogen, geheugenproblemen en vergeetachtig zijn. Veel zwangere vrouwen vragen zich bijvoorbeeld af bij het boodschappen doen wat was het nou ook alweer wat ik nodig had? Of wanneer was die afspraak bij de pedicure, was die nou maandag of vrijdag? Zwangerschapsdementie is tijdelijk, maar kan tot wel 32 weken na de bevalling aanhouden. De grootste oorzaak van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap is dat het hormoonniveau van progesteron tien tot wel 100 keer zo hoog is en daardoor geheugendelen van de hersenen tijdelijk niet goed werken. Een andere oorzaak is slaapgebrek. Door onderbrekingen van de diepe slaap kan je een slaaptekort krijgen. Dit komt o.a. doordat je een heleboel aan je hoofd hebt, omdat je veel moet regelen voor de komst van je kleine luierboefje. En misschien ben je bezorgd over hoe het straks allemaal gaat met de bevalling en of je het straks allemaal wel aan kunt als je kleine luierboefje geboren is.
 • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op met je verloskundige.
 • Hogere bloeddruk: Als de bloeddruk te hoog is zou dat kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Bij een lichte verhoging wordt meestal rust aangeraden. Is er echter een vermoeden van zwangerschapsvergiftiging zul je doorgestuurd worden naar een gynaecoloog en wordt je bloeddruk nauwlettend in de gaten gehouden. Hoe krijg je een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap? Er zijn twee verschillende redenen: voor je zwangerschap had je al een hoge bloeddruk of je ontwikkelt tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk (bij 1 op te 10 vrouwen). Wanneer de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk boven de 90-95 mmHg dan spreken we van een hoge bloeddruk in de zwangerschap. Een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor jou, maar ook voor je ongeboren baby. Wanneer je vroeg in de zwangerschap een hoge bloeddruk ontwikkelt is de kans op ernstiger problemen veel groter, dan wanneer dat later in de zwangerschap gebeurt. In tegenstelling tot een licht verhoogde bloeddruk kun je bij een ernstiger vorm van hoge bloeddruk wel klachten hebben en je ziek voelen. Preeclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom (PE/HELLP) zijn de ernstigste vormen van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap.

26 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je navel komt naar buiten, omdat je baarmoeder een stuk hoger ligt. Misschien heb je nu pijn onder je ribben of in je onderbuik als je luierboefje beweegt. De bewegingen van je kindje worden immers steeds krachtiger. Niet alleen je baby groeit snel in gewicht, ook de hoeveelheid vruchtwater wordt steeds meer. Je maag komt een beetje in de verdrukking door de groeiende baarmoeder en omdat de maagkring spier verslapt is door de zwangerschapshormonen, kan het maagzuur wat omhoog komen in de slokdarm. Dit geeft een naar brandend gevoel. Wist je al dat de placenta in week 26 ongeveer net zo groot is als de baby zelf?

26 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De vorm van het gezichtje van je luierboefje is zo goed als af. De oogleden, die voorheen aan elkaar verkleefd waren, komen los van elkaar. Bij een plotseling hard geluid, reageert je luierboefje door te knipperen met de oogleden, de zogenaamde knipperschrikreactie. De iris heeft nu nog weinig pigment, maar je baby kan wel licht en donker van elkaar onderscheiden. Vanaf week 26 kunnen de tandjes zich gaan ontwikkelen. De bloedvaten ontwikkelen zich verder in de longen en ook vertakken de longen zich van week tot week steeds verder.

Zwangerschapschecklist: bij 26 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Verzamel de babyuitzet bij elkaar.
 • Zoek contact met je baby, door zachtjes over je buik te wrijven.
 • Praat tegen je luierboefje en zing liedjes, zodat hij of zij je stem straks herkent na de geboorte.
 • Besteed tijd met je partner.
 • Als je een samenlevingscontract hebt of niet getrouwd bent, moet je het vaderschap bij de burgerlijke stand laten registreren. Doe je de registratie voordat jullie baby geboren wordt, dan is je partner niet alleen de biologische, maar ook de juridische vader. Erkent je partner jullie kindje na de geboorte, dan krijgt jullie baby automatisch jouw achternaam.