Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

27 Weken zwanger

Je kleine luierboefje gaat de komende weken veel in gewicht toenemen, waarschijnlijk zal je baby tot de geboorte nog minimaal 4 keer zo zwaar worden. Tijdens de laatste fase van je zwangerschap krijgt je luierboefje antistoffen binnen via de placenta en de navelstreng en begint de aanleg van het immuunsysteem.

Hoe groot is de baby als je 27 weken zwanger bent?

In week 27 is je baby zo groot als een bloemkool, weegt 920 gram en is 36,8 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 27 weken zwanger bent

27 weken zwanger is vijf maanden en vier weken zwanger. Dit is de laatste week van de zesde maand en de laatste week van het tweede trimester.

27 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 27 weken zwanger

De vervelende symptomen die je nu misschien ervaart, gaan voorlopig nog niet weg, maar je hebt waarschijnlijk wel een manier gevonden om er mee om te gaan. De meest voorkomende zwangerschapssymptomen van 27 weken zijn:

  • Beenkrampen: Kramp in je kuiten? Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Vooral s‘nachts kun je last hebben van kramp, die niet alleen pijnlijk is, maar ook je nachtrust verstoort. Door genoeg water te drinken kun je enigszins krampen in de benen voorkomen. Evenals voldoende beweging, niet te lang achter elkaar staan en rek en strekoefeningen. Zet de bodem van je bed bij het voeteneinde iets hoger of leg je benen op een kussen, dat is beter voor de doorbloeding.
  • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen. Je baarmoeder wordt steeds groter en drukt nu tegen je wervelkolom aan, waardoor deze meer gebogen en gespannen wordt. Rugklachten kunnen ook worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren om het extra gewicht te dragen. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten.
  • Constipatie: Je buik wordt steeds groter en groter en daardoor krijgen je organen in je buik steeds minder ruimte en worden je darmen verdrukt. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie met als gevolg buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs aambeien door het harde persen. Je hebt last van een verstopping wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Het eten van vezelrijke voeding en het drinken van ongeveer 2 liter water of thee bevorderen een goede stoelgang. Wederom is lichaamsbeweging een must om je darmen goed in beweging te houden.
  • Aambeien: De baarmoeder wordt tijdens de zwangerschap steeds groter en hierdoor worden je darmen samengedrukt. De doorbloeding van de bekkenaders wordt minder goed en je darmen werken trager. Om het risico op aambeien tijdens je zwangerschap te verkleinen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede stoelgang hebt. Drink daarom veel water, eet vezelrijke voeding, groente en fruit om obstipatie te voorkomen. Beweeg zoveel je kunt, dat is gunstig voor je darmwerking. Heb je toch een moeilijke stoelgang en daardoor moeite met drukken, ga dan niet hard persen, want dit vergroot de kans op aambeien. Leun iets achterover op het toilet wanneer je moet drukken, gebruik zo min mogelijk wc papier en spoel je anus schoon met koud water.
  • Veranderingen in huid, haar en nagels: Door het hormoon oestrogeen en doordat je huid meer doorbloed is verlies je minder haren en wordt je haar dikker. Na je zwangerschap verlies je al die extra haren weer. Je haar kan ook erg vet worden door een verhoogde talgproductie. Er kunnen echter ook haren gaan groeien op je buik, benen, armen en rond de tepels. Je kunt die haartjes afscheren, als je het vervelend vindt. Na de bevalling groeien die haartjes gelukkig niet meer op ongewenste plekken. Door de hormonale veranderingen kunnen de nagels bij de meeste zwangere vrouwen dunner, zachter en brozer worden. Zwangerschapshormonen veroorzaken verschillende huidproblemen zoals verwijde bloedvaatjes in je gezicht, meer last van pukkeltjes, iets donkerder huidskleur, moedervlekken die groter of donkerder worden of een zwangerschapsmasker. Sommige vrouwen hebben juist een gezonde gloed op hun huid en lijken daardoor te stralen. Dat kan komen door de verbeterde bloedtoevoer naar de huid. Ook kun je in plaats van meer pukkeltjes, minder last van pukkeltjes hebben dankzij de zwangerschapshormonen en verbeterde bloedtoevoer. Gelukkig zijn de problemen met je huid, haar en nagels van tijdelijke aard en verdwijnen ze na de geboorte van je luierboefje.
  • Urineverlies: Gedurende de zwangerschap drukt de groei van je kindje en de baarmoeder steeds meer op de blaas. Doordat er nu minder ruimte is kan de blaas niet meer goed uitzetten, bevat deze minder urine en zal je vaker kleinere hoeveelheden plassen. Wanneer je blaas bijna leeg is of door de bewegingen van je baby in de baarmoeder, wordt de blaas geprikkeld, trekt zich samen en geeft het gevoel dat je moet plassen. Vaak ga je dan voor niets naar het toilet. Plas de blaas goed uit om blaasontsteking te voorkomen. Vooral in het derde trimester kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest als je hard moet lachen, hoesten of niezen. De laatste maanden kan het zelfs meer worden dan wat druppeltjes. Dit wordt veroorzaakt doordat de bekkenbodemspieren verslappen door het hormoon relaxine en de druk van de baarmoeder op je blaas. Door je bekkenbodemspieren te trainen verklein je de kans op dergelijke ongemakken.

Vrouwen die 27 weken zwanger zijn van een tweeling zijn kwetsbaar voor vroeggeboorte. Als je afwijkende zwangerschapsklachten opmerkt, zoals bloeden, waterige afscheiding, buikpijn of herhaalde samentrekkingen van je baarmoeder, neem dan zo snel mogelijk contact op met je gynaecoloog.

27 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je gewicht zal vanaf nu steeds meer toenemen, omdat je lichaam reserves aan het opbouwen is voor je
luierboefje. Doordat je buik steeds zwaarder wordt, kost het steeds meer energie. De hormonen gaan ook
weer opspelen in je lichaam en misschien krijg je vanaf nu weer wat last van vermoeidheid. Ga op tijd naar bed
en neem voldoende rust.  Door zachtjes over je buik te wrijven of zachtjes op je buik te duwen, heb je grote kans dat je baby daarop reageert. Is het een beentje of een armpje dat je voelt? Zo kun je een band opbouwen met je ongeboren luierboefje.

Tot week 27 verloopt een tweelingzwangerschap van week tot week hetzelfde als bij een eenlingzwangerschap. Vanaf het derde trimester groeit de tweeling minder snel als een eenling, omdat er veel minder bewegingsruimte is in de baarmoeder en door de grootte van de placenta’s.

27 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De smaakpupillen beginnen zich te ontwikkelen en de zweetklieren worden aangelegd. Zweetklieren zitten in de oksels, bij de huid rond de anus en rond de tepels. Pas in de pubertijd ontwikkelen de zweetklieren zich verder. Met 27 weken werkt de bloedcirculatie volledig. Het is van groot belang dat je luierboefje blijft groeien en dat de hersenen, de lever en het immuunsysteem zich nog verder ontwikkelen. Je ongeboren baby krijgt zuurstof via de placenta en ademt nog niet door de longen. Vanaf week 25 produceren de longcellen surfactant en pas na week 28 maken de cellen voldoende surfactant om te zorgen dat de longblaasjes open blijven. Surfactant zorgt ervoor dat na de geboorte de longblaasjes goed open blijven bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen.

Zwangerschapschecklist: bij 27 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Heb je al een geboortekaartje uitgekozen?
  • Denk alvast na over de tekst op het kaartje.
  • Is je adressenbestand up to date?
  • Heb je al kraamzorg geregeld of hulp tijdens de eerste weken na de bevalling?