Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

28 Weken zwanger

Je hebt weer een mijlpaal bereikt, welkom in het derde en laatste trimester!! Word je midden in de nacht weer eens wakker van die levensechte enge droom? Maak je geen zorgen, het hoort er allemaal bij. Doordat je zo licht slaapt, kun je je dromen beter herinneren. Je lichaam bereidt zich namelijk voor op het horen huilen van je luierboefje in de nacht als hij of zij straks geboren is. Als je wakker wordt, ga dan even uit bed en probeer te ontspannen. Dit kan door bijvoorbeeld naar rustgevende muziek te luisteren of een kopje thee te drinken. Ga dan terug naar bed en probeer wat te rusten, grote kans dat je weer in slaap valt.

Hoe groot is de baby als je 28 weken zwanger bent?

In week 28 is je baby zo groot als een aubergine, weegt 1032 gram en is 37,6 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 28 weken zwanger bent

28 weken is zes maanden zwanger en je bent begonnen aan de eerste week van het derde en laatste trimester.

28 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 28 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen zullen in het derde trimester in alle heftigheid terugkomen. Enkele symptomen zijn:

  • Moeite met slapen: Geeuw! Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat, door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
  • Kortademigheid: Pas aan het einde van het derde trimester neemt de kortademigheid weer wat af als je baby gaat indalen. Het hormoon progesteron is een van de oorzaken van kortademigheid. Je gaat sneller ademen, omdat progesteron je hersenen een signaal geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook moet het hart harder werken, door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam, omdat je luierboefje ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Je kan kortademig worden, omdat dit extra bloed meer uit vocht bestaat dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Later in de zwangerschap ontstaat kortademigheid doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen. Je kleine luierboefje groeit steeds groter en heeft meer ruimte nodig in je lichaam. Je baarmoeder duwt de longen iets omhoog en hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Soms kan je een paniekaanval krijgen en ga je extra ademhalen, omdat je denkt dat je zuurstof tekort hebt. Dit is echter niet het geval, maar heeft te maken met verstoorde prikkels in de hersenen door hormonen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last hebt van koorts, pijn of een piepende ademhaling of je zorgen maakt over je benauwdheid. Kortademigheid kan ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je baby.
  • Pijntjes en kwaaltjes: Het derde trimester kan echt ongemakkelijk zijn vanwege verschillende pijntjes en kwaaltjes zoals pijn in je rug, onderrug of bij je schaambeen, bekkeninstabiliteit, bandenpijn, brandend maagzuur en indigestie.
  • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op met je verloskundige.
  • Lekkende borsten: Je borsten zijn waarschijnlijk al een aantal cupmaten groter geworden en ook je tepels en tepelhoven zijn groter en donkerder geworden. Vanaf de derde maand van je zwangerschap kan er colostrum uit je tepels gaan lekken. Als je borstvoeding wilt geven is colostrum de eerste dikke, gelige melk die je baby de eerste dagen na de geboorte krijgt. Colostrum is rijk aan antistoffen en levende cellen die je baby beschermen tegen ziekten.

28 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Vooral tijdens de laatste maanden groeit je luierboefje flink en heeft steeds minder bewegingsvrijheid in de baarmoeder. Je kleintje draait zich in deze periode vaak om, schopt met zijn voetje en stompt met zijn vuistje. Waarschijnlijk herken je het patroon van je baby al en weet je precies wanneer je luierboefje wakker is en wanneer hij of zij slaapt. Wanneer je schokkerige bewegingen voelt in je buik, dan heeft je baby mogelijk de hik. Vanaf achtentwintig weken zwanger wordt aangeraden om iedere dag op hetzelfde tijdstip de schopjes te tellen van je luierboefje. Zo kun je in de gaten houden, hoe vaak je baby beweegt en of zijn bewegingen van dag tot dag consistent zijn.

Bij 28 weken komt de baarmoeder al boven de navel uit. De gemiddelde afstand vanaf het schaambeen tot de bovenkant van de baarmoeder bedraagt ongeveer 27 cm. Het kraakbeen en je gewrichtsbanden worden door het hormoon relaxine soepeler en rekbaarder om zo voldoende ruimte te creëren tijdens de bevalling.

28 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje begint er nu echt als een mini mensje uit te zien. Het hoofdje van je luierboefje is nu niet meer zo groot in vergelijking met het lichaam. De spieren krijgen ook steeds meer volume, waardoor je kleintje zijn armpjes en beentjes met steeds meer kracht kan bewegen en veel kraakbeen verandert nu geleidelijk aan in bot. De schedel blijft nog erg zacht en flexibel, zodat je luierboefje straks makkelijker geboren kan worden. De fontanellen verdwijnen ruim na de geboorte en het bot in de schedel word dan ook hard. De hersenen ontwikkelen zich nog steeds in een rap tempo door en de hoeveelheid hersenweefsel neemt bij 28 weken zwangerschap toe.

Wist je dat de oogjes van je luierboefje nu tranen kunnen aanmaken? Het donslaagje op de babyhuid zal langzaamaan plaatsmaken voor huidsmeer en de onderhuidse vetvoorraad wordt steeds groter, zodat het huidje steeds minder rimpelig wordt. Vanaf week 28 begint ook de vertering van eiwitten. Medisch gezien is je baby vanaf deze zwangerschapsweek officieel levensvatbaar.Toch is het beter wanneer je kleintje nog een paar weken in de baarmoeder blijft, want mocht hij of zij nu geboren worden, heeft het intensieve verzorging nodig om te kunnen blijven leven.

De zwangerschapschecklist bij 28 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Is je zwangerschapsverlof goed geregeld op je werk?
  • Volg je al een zwangerschapscursus?
  • Gaan je handen en voeten meer vocht vasthouden? Doe dan alvast je ringen af en laat je hakjes staan.
  • Rust voldoende uit en vermijd zoveel mogelijk stress.

Ga verder naar 29 weken zwanger29 weken zwanger