Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

30 Weken zwanger

Ruim een maand voor de bevalling begint bij de meeste zwangere vrouwen de nesteldrang. Nesteldrang is trouwens heel normaal en een gevolg van de hormonen. Je wilt het hele huis opruimen en alles krijgt een schoonmaakbeurt. Ramen, deuren, keukenkastjes niets wordt overgeslagen! Zelfs de babykleertjes worden ook weer opnieuw gewassen, gestreken en gevouwen. Het is een soort oerinstinct, je zorgt ervoor dat alles gereed is voor de komst van je luierboefje. Het is belangrijk dat je op tijd je rust neemt, anders raak je oververmoeid. Dit zorgt ervoor dat je last kan krijgen van allerlei kwaaltjes, zoals pijn in je rug of het bekken.

Hoe groot is de baby als je 30 weken zwanger bent?

In week 30 is je baby zo groot als een komkommer, weegt 1300 gram en is 39,9 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 30 weken zwanger bent

30 weken is zes maanden en twee weken zwanger.

30 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 30 weken zwanger

Heb jij s’nachts ook nog steeds van die levendige dromen of nachtmerries? Dat kan het gevolg zijn van hormonen, maar het kunnen ook angsten zijn die in je slaap naar voren komen. Vaak voorkomende symptomen van zwangerschap van 30 weken zijn:

 • Maagzuur: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarm sluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (ook wel slokdarm sluitspier genoemd) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. De aankomende weken groeit je luierboefje ontzettend hard en wordt je buik steeds groter. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt, zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen, met als gevolg brandend maagzuur. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap.
 • Moeite met slapen: Geeuw!Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat, door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Zwelling: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen, die zorgen ervoor dat al je gewrichten losser gaan zitten. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten/enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige.
 • Algemeen ongemak: Het derde trimester kan echt ongemakkelijk zijn vanwege pijn in je rug, bekkeninstabiliteit, brandend maagzuur, indigestie, gezwollen voeten etc.
 • Kortademigheid: Pas aan het einde van het derde trimester neemt de kortademigheid weer wat af als je baby gaat indalen. Het hormoon progesteron is een van de oorzaken van kortademigheid. Je gaat sneller ademen, omdat progesteron je hersenen een signaal geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook moet het hart harder werken, door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam, omdat je luierboefje ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Je kan kortademig worden, omdat dit extra bloed meer uit vocht bestaat dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Later in de zwangerschap ontstaat kortademigheid doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen. Je kleine luierboefje groeit steeds groter en heeft meer ruimte nodig in je lichaam. Je baarmoeder duwt de longen iets omhoog en hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Soms kan je een paniekaanval krijgen en ga je extra ademhalen, omdat je denkt dat je zuurstof tekort hebt. Dit is echter niet het geval, maar heeft te maken met verstoorde prikkels in de hersenen door hormonen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last hebt van koorts, pijn of een piepende ademhaling of je zorgen maakt over je benauwdheid. Kortademigheid kan ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je baby.

30 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Nu je 30 weken zwanger bent, kan je af en toe een harde buik (ook wel Braxton Hicks genoemnd) krijgen. Dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Dit is de manier van je lichaam om je voor te bereiden op de bevalling. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op met je verloskundige.

Wat is de gemiddelde gewichtstoename bij een zwangerschap?

De gemiddelde totale gewichtstoename in week 30 van je zwangerschap is ongeveer 8400 gram. Je gewicht bestaat uit je baarmoeder (+/- 800 gram), je baby (+/- 1200 gram), extra vocht en bloed (+/- 1900 gram), de placenta (+/- 600 gram), het vruchtwater (+/- 600 gram), extra gewicht van je borsten (+/- 800 gram) en je vetreserves (+/- 2500 gram). Ben je bezorgd over je gewichtstoename? Maak je de eerste zes weken na de bevalling er niet druk over. Dat is echt niet nodig, want het grootste deel van je gewichtstoename is geen vet. En de vetreserves die je opgebouwd hebt, fungeren als reserves om je baby eventueel borstvoeding te kunnen geven. Houdt echter de weegschaal in de gaten, omdat plotselinge of drastische gewichtstoename het teken kan zijn van een ernstige zwangerschapscomplicatie (ook wel pre-eclampsie genoemd). Neem in dat geval direct contact op met je verloskundige.

Gemiddeld duurt het 9 maanden na je zwangerschap voordat je weer je oude figuur en gewicht terug hebt van voor je zwangerschap. Gun je lichaam de tijd om te herstellen van je zwangerschap en de geboorte (ook wel ontzwangeren genoemd) en om te wennen aan het moederschap. Blijf wel gezond eten en drink minimaal 2 liter vocht per dag. Zwaar tillen en sporten is uit den boze. Pas na zes weken mag je weer voorzichtig beginnen met sporten en na een maand of drie kun je weer intensiever trainen. Bij de gemiddelde vrouw is het lichaam pas na zes maanden helemaal hersteld. Het is in ieder geval onverstandig om een dieet te volgen als je borstvoeding geeft, omdat er bij het afvallen giftige afvalstoffen in de moedermelk terecht komen.

 

30 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje begint nu langzaamaan donshaartjes te verliezen. De donshaartjes komen in het vruchtwater terecht en uiteindelijk in zijn darmpjes, omdat je baby slokjes vruchtwater neemt. Zo worden de darmpjes getraind. De hersenen van je baby maken een groeispurt qua hersenweefsel en je luierboefje wordt steeds intelligenter. Helaas werken jouw hersenen minder goed en word je steeds vergeetachtiger. In de baarmoeder wordt de ruimte steeds krapper. De kans is groot kans dat je baby al met het hoofdje naar beneden ligt. Echter, kan het ook zo maar zijn dat je luierboefje nog vrolijk rondjes draait in de baarmoeder.

Wanneer je ongeveer 30 weken zwanger bent van een tweeling, kan door middel van de nonstress test (afgekort: NST) de gezondheid van je baby’s op een eenvoudige en veilige manier gecontroleerd worden. Voor de NST krijg je sensoren op je buik om de contracties en de hartslag van de baby’s op te sporen en te meten. De test is bedoeld om te controleren hoe de hartslag van een baby reageert wanneer hij of zij beweegt.

Zwangerschapschecklist: bij 30 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Heb je de gratis baby dozen al aangevraagd?
 • Ga je thuis of in het ziekenhuis bevallen?
 • Is een bevalling in het water iets voor jou?
 • Stel een geboorteplan op voor de bevalling.
 • Weet je al of je 4 of 6 weken van te voren stopt met werken?
 • Smeer je buik lekker in met een lotion tegen de jeuk.
 • Week 30 is de laatste week om een 3D of 4D echo te laten maken.