Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

31 Weken zwanger

Je luierboefje is druk bezig met het trainen van zijn spiertjes, terwijl jij ‘s nachts probeert te slapen. Niet zo gek dat tegen het einde van je zwangerschap de vermoeidheid weer toeslaat. Je moet ook zoveel regelen voor de komst van je luierboefje, dat je soms het een en ander vergeet, je hoofd lijkt af en toe wel een vergiet. Je reactievermogen is slechter en je kan je ook niet meer zo goed concentreren. Gelukkig is die zwangerschapsdementie tijdelijk en komt het een tijdje na de bevalling weer goed. Bovendien ben je er ook een beetje klaar mee. Iedereen raakt je dikke buik aan en wil alleen maar met jou over je zwangerschap praten.

Hoe groot is de baby als je 31 weken zwanger bent?

In week 31 is je baby zo groot als een kokosnoot, weegt 1466 gram en is 40,8cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 31 weken zwanger bent

31 weken zwanger is zes maanden en drie weken zwanger.

31 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 31 weken zwanger

Vanaf week 31 van de zwangerschap zijn de zwangerschapssymptomen waarschijnlijk dezelfde symptomen die je al had. Sommige kunnen verergeren en sommige kunnen draaglijk worden. Als je bepaalde zwangerschapscomplicaties hebt, of als je 31 weken zwanger bent van een tweeling, loop je een hoger risico op vroeggeboorte. Verder zijn dit de enkele symptomen als je 31 weken zwanger bent:

 • Kortademigheid: Pas aan het einde van het derde trimester neemt de kortademigheid weer wat af als je baby gaat indalen. Het hormoon progesteron is een van de oorzaken van kortademigheid. Je gaat sneller ademen, omdat progesteron je hersenen een signaal geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook moet het hart harder werken, door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam, omdat je luierboefje ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Je kan kortademig worden, omdat dit extra bloed meer uit vocht bestaat dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Later in de zwangerschap ontstaat kortademigheid doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen. Je kleine luierboefje groeit steeds groter en heeft meer ruimte nodig in je lichaam. Je baarmoeder duwt de longen iets omhoog en hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Soms kan je een paniekaanval krijgen en ga je extra ademhalen, omdat je denkt dat je zuurstof tekort hebt. Dit is echter niet het geval, maar heeft te maken met verstoorde prikkels in de hersenen door hormonen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last hebt van koorts, pijn of een piepende ademhaling of je zorgen maakt over je benauwdheid. Kortademigheid kan ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je baby.
 • Droge, broze nagels: Door de hormonale veranderingen kunnen de nagels bij de meeste zwangere vrouwen dunner, zachter en brozer worden. Smeer je nagels in met een handcrème of speciale nagelriemolie.
 • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem, dan contact op met je verloskundige.
 • Lekkende borsten: Je borsten zijn waarschijnlijk al een aantal cupmaten groter geworden en ook je tepels en tepelhoven zijn groter en donkerder geworden. Vanaf de derde maand van je zwangerschap kan er colostrum uit je tepels gaan lekken. Als je borstvoeding wilt geven is colostrum de eerste dikke, gelige melk die je baby de eerste dagen na de geboorte krijgt. Colostrum is rijk aan antistoffen en levende cellen die je baby beschermen tegen ziekten.
 • Frequent urineren: Gedurende de zwangerschap drukt je groeiende baby en de baarmoeder steeds meer op de blaas. Doordat er nu minder ruimte is kan de blaas niet meer goed uitzetten, bevat deze minder urine en zal je vaker kleinere hoeveelheden plassen. Wanneer je blaas bijna leeg is of door de bewegingen van je baby in de baarmoeder, wordt de blaas geprikkeld, trekt zich samen en geeft het gevoel dat je moet plassen. Vaak ga je dan voor niets naar het toilet. Plas de blaas goed uit om blaasontsteking te voorkomen. Vooral in het derde trimester kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest als je hard moet lachen, hoesten of niezen. De laatste maanden kan het zelfs meer worden dan wat druppeltjes. Dit wordt veroorzaakt doordat de bekkenbodemspieren verslappen door het hormoon relaxine en de druk van de baarmoeder op je blaas. Door je bekkenbodemspieren te trainen verklein je de kans op dergelijke ongemakken.
 • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen. Je baarmoeder wordt steeds groter en drukt nu tegen je wervelkolom aan, waardoor deze meer gebogen en gespannen wordt. Rugklachten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren om het extra gewicht te dragen of door een verkeerde lichaamshouding. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug.

31 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je borsten zijn waarschijnlijk al een aantal cupmaten groter geworden en onder invloed van het hormoon prolactine zijn je borsten begonnen met het aanmaken van moedermelk. Omdat het einde van de zwangerschap in zicht is kan er spontaan wat kleverig vocht uit je tepels lekken. Dit vocht heet colostrum, is dik en gelig. Als je borstvoeding wilt geven is colostrum de eerste melk die je baby de eerste dagen na de geboorte krijgt, voordat de gewone melkproductie op gang komt. Als je veel colostrum lekt kan je een pad in je bh gaan dragen om te voorkomen dat het door je kleding heen komt.

De nog steeds groeiende baarmoeder duwt je middenrif tegen je longen, hierdoor kun je moeilijker ademhalen. Wanneer je kortademig bent raak je sneller vermoeid en heb je minder energie. Zo rond de 37e of 38e week neemt de druk op je middenrif en longen af, omdat je baby gaat indalen. Hierdoor neemt de kortademigheid af, kan je wat makkelijker ademhalen en heb je weer meer lucht.

Voortekenen bevalling: harde buiken, indalen baby of voorweeën

Wanneer je baby gaat indalen, kun je opeens menstruatie achtige krampen of steken voelen in je onderbuik (ook wel harde buiken genoemd) of een scherpe stekende pijn in de liezen en vagina. Dit zijn indalingsweeën, je baby gaat tot diep in je bekken zakken. Het indalen van de baby gebeurt bij sommige vrouwen pas in de laatste weken of dagen van de zwangerschap of soms zelfs pas tijdens de bevalling. Maar meestal begint het indalen tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap.

De verloskundige houdt een aantal weken voor de uitgerekende datum de ligging van je kindje in de gaten, zodat je baby nog op tijd gedraaid kan worden. Pas rond week 35 zakt het hoofdje (hoofdligging), maar soms ook de billetjes (stuitligging) bij het indalen tot diep in het bekken en komt de baby klem te liggen. Het is nu niet meer mogelijk om de baby te draaien en hij of zij zal in deze positie geboren worden of wanneer het noodzakelijk is zal je bevallen door middel van een keizersnede.

Vroeg indalen betekent echter niet dat je baby vroeg geboren wordt. Een voordeel van het indalen van je baby is dat je minder last hebt van brandend maagzuur. Verder zal je minder kortademig zijn, omdat je longen en maag wat meer ruimte hebben. Hoe dieper je kindje is ingedaald, hoe minder afstand hij of zij moet afleggen tijdens het persen. Nadelen zijn dat je (nog) vaker naar het toilet moet om te plassen, omdat je baby nu meer op de blaas drukt. Het lopen gaat steeds moeizamer, je gaat waggelen, omdat je baby tegen je bekken drukt en je je baby erg laag met je meedraagt. Bovendien kun je last krijgen van indalingspijn.

Het kan ook gebeuren dat je baby niet goed of niet indaalt voor de bevalling. Vooral bij een volgende zwangerschap daalt de baby vaak pas in tijdens de bevalling. Er zijn echter ook situaties dat je baby niet indaalt door een medische oorzaak. De placenta zou de toegang naar het bekken kunnen blokkeren of er is teveel vruchtwater aanwezig in de baarmoeder of het hoofdje van je baby of je bekken wijkt af.

31 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje zal de komende weken niet veel groter worden, maar wel in gewicht toenemen. Het is van groot belang dat je gezond en gevarieerd blijft eten! Jouw baby is namelijk volledig afhankelijk van jouw voeding. Eet twee keer per week vette vis, deze is rijk aan de essentiële vetzuren DHA en AA. Deze vetzuren zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby. De komende periode groeien de hersenen hard en deze week worden de verbindingen tussen de zenuwcellen aangelegd. De zintuigen van je baby zijn nu volledig ontwikkeld. Het centrale zenuwstelsel wordt steeds complexer.

Vrouwen die zwangerschapscomplicaties hebben zoals zwangerschapsdiabetes of die 31 weken zwanger zijn van een tweeling, krijgen meer echo’s om de groei van de baby’s goed in de gaten te houden.

Een pretecho, 3D echo of 4D echo laten maken

Wil jij ook graag je kleine luierboefje nog eens bewonderen voordat hij of zij geboren is? Dat kan, wanneer je tussen de 24 en 32 weken, een 3D- of 4D-pretecho laat maken. De beste termijn om een 3D of 4D echo te laten maken is rond de 27 weken.

De methode geeft een verbazingwekkend realistische weergave van je luierboefje in je buik. De beelden zijn haarscherp. De kwaliteit van de echo is echter afhankelijk van de ligging van het kindje, de hoeveelheid vruchtwater, de locatie van de placenta, de zwangerschapsduur en je postuur. 3D betekent driedimensionaal en zie je drie dimensies, namelijk lengte, breedte en diepte. Een drie dimensionaal beeld (3D) wordt opgebouwd uit meerdere twee dimensionale (2D) beelden, waardoor je diepte kan zien. Een 3D-echo heeft dus extra diepte en kleur en geeft een stilstaand beeld, van het hele oppervlak van het gezicht van je baby en alles wat voor het gezichtje ligt, bijvoorbeeld armpjes.

Bij een gunstige ligging van je baby zou je al goed de unieke kenmerken van het gezichtje kunnen zien. De beelden kunnen worden vastgelegd op foto’s en deze kunnen op een usb-stick gezet worden. Een 4D-echo zijn bewegende 3D beelden en kun je live zien wat je kindje aan het doen is, bijvoorbeeld lachen, fronzen, geeuwen of op zijn duim zuigen. De beelden kunnen worden vastgelegd op een dvd. Het maken van een 3D- of 4D-pretecho zijn voor eigen rekening, met uitzondering van sommige aanvullende verzekeringen die wel een vergoeding bieden voor een pretecho. Deze 3D en 4D beelden zijn uniek en onbetaalbaar mooi, omdat je altijd kan terugkijken naar dat kleine wondertje dat ooit in je buik zat.

Zwangerschapschecklist: bij 31 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Leer de tekenen herkennen van een vroegtijdige bevalling!
 • Beval je in het ziekenhuis, dan is het mogelijk om je navelstrengbloed te doneren. De bloedvormende stamcellen kunnen onder ander gebruikt worden bij de behandeling van kanker. Het is toch altijd een mooi gebaar als je iemand kan helpen! Bespreek het met je verloskundige.
 • Staat jouw ziekenhuistas al klaar?
 • Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Weet jij al of je wel of geen pijnbestrijding wil?
 • Ben je al op de hoogte van de nieuwe regeling voor geboorteverlof voor partners?
 • Ouderschapsverlof voor beide partners om meer tijd aan je kind te kunnen besteden.