Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

32 Weken zwanger

Je bent nu 32 weken zwanger en de geboorte van je luierboefje komt steeds dichterbij. Over een aantal weken kun je je lieve luierboefje eindelijk in je armen houden. Zo langzamerhand moet je je gaan voorbereiden op de bevalling. Heb je al nagedacht waar je wilt bevallen en hoe? Misschien is het handig om een geboorteplan op te stellen, dan ben je er zeker van dat jou wensen zoveel mogelijk nageleefd worden tijdens de bevalling.

Hoe groot is de baby als je 32 weken zwanger bent?

In week 32 is je baby zo groot al een Chinese kool, weegt 1652 gram en is 42,4 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 32 weken zwanger bent

32 weken zwanger is zeven maanden zwanger.

32 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 32 weken zwanger

Als je bepaalde zwangerschapscomplicaties hebt, of als je 32 weken zwanger bent van een tweeling, loop je een hoger risico op vroeggeboorte. De meest voorkomende zwangerschapssymptomen bij 32 weken zwanger zijn:

  • Meer last van Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën niet stoppen en de pijn blijft neem dan contact op met je verloskundige.
  • Donkerdere tepels: Plots zien die tepelhofjes er donkerder uit.
  • Kortademigheid: Pas aan het einde van het derde trimester neemt de kortademigheid weer wat af als je baby gaat indalen. Het hormoon progesteron is een van de oorzaken van kortademigheid. Je gaat sneller ademen, omdat progesteron je hersenen een signaal geeft dat je meer zuurstof nodig hebt. Ook moet het hart harder werken, door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam, omdat je luierboefje ook zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft. Je kan kortademig worden, omdat dit extra bloed meer uit vocht bestaat dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Later in de zwangerschap ontstaat kortademigheid doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen. Je kleine luierboefje groeit steeds groter en heeft meer ruimte nodig in je lichaam. Je baarmoeder duwt de longen iets omhoog en hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Soms kan je een paniekaanval krijgen en ga je extra ademhalen, omdat je denkt dat je zuurstof tekort hebt. Dit is echter niet het geval, maar heeft te maken met verstoorde prikkels in de hersenen door hormonen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je last hebt van koorts, pijn of een piepende ademhaling of je zorgen maakt over je benauwdheid. Kortademigheid kan ook duiden op bloedarmoede en dit is wel gevaarlijk voor jou en je baby.
  • Maagzuur: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarmsluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (slokdarmsluitspier) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. De aankomende weken groeit je luierboefje ontzettend hard en wordt je buik steeds groter. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt, zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen, met als gevolg brandend maagzuur. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap.
  • Lekkende borsten: Je borsten zijn waarschijnlijk al een aantal cupmaten groter geworden en ook je tepels en tepelhoven zijn groter en donkerder geworden. Vanaf de derde maand van je zwangerschap kan er colostrum uit je tepels gaan lekken. Als je borstvoeding wilt geven is colostrum de eerste dikke, gelige melk die je baby de eerste dagen na de geboorte krijgt. Colostrum is rijk aan antistoffen en levende cellen die je baby beschermen tegen ziekten. Als je veel colostrum lekt kan je een pad in je bh gaan dragen om te voorkomen dat het door je kleding heen komt.
  • Vaginale afscheiding: Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid vaginale afscheiding toe en beschermt je baarmoeder en vagina tegen infecties. Deze afscheiding is vloeibaar, niet brokkelig, doorzichtig of wit, slijmerig, plakkerig en vrijwel geurloos. Aan het eind van de zwangerschap is het van belang om afscheiding te onderscheiden van vruchtwater. Vruchtwater is vloeibaarder, niet slijmerig en niet plakkerig, kan witte vlokjes bevatten en ruikt zoetig. Wanneer je vliezen breken, verlies je vruchtwater en is het een teken dat de bevalling gaat beginnen. Neem direct contact op met je verloskundige wanneer dit gebeurt. De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. De slijmprop kun je tegen het einde van je zwangerschap in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling, maar het verliezen van de slijmprop is geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige, tenzij het verlies gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.

32 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Nu je 32 weken zwanger bent kan je kortademig worden, doordat de baarmoeder steeds groter wordt en de longen in de verdrukking komen, hierdoor wordt de longinhoud kleiner. Doe het wat rustiger aan. Je luierboefje heeft gelukkig geen last van benauwdheid, want hij of zij krijgt zuurstof via de placenta. Pas als je baby gaat indalen krijgen je longen weer wat meer ruimte en neemt de kortademigheid af.

Ben je 32 weken zwanger van een tweeling? Dan is de kans groot dat je dichter bij de bevalling bent! Dit omdat de gemiddelde tweelingzwangerschap na 37 weken als voldragen wordt beschouwd.

32 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De komende weken groeit je luierboefje voornamelijk nog in gewicht en hierdoor heeft je baby steeds minder ruimte in de baarmoeder. De meeste baby’s liggen nu met hun hoofdje naar beneden, de achterhoofdsligging is de perfecte houding voor de bevalling. Sommige baby’s liggen in een volkomen stuitligging (voetjes naar beneden) of in een onvolkomen stuitligging (billen komen het eerst). De gynaecoloog of verloskundige houdt een aantal weken voor de uitgerekende datum de ligging van je kindje in de gaten, zodat je baby nog op tijd gedraaid kan worden. Lukt het draaien niet, dan wordt besproken of je toch een natuurlijke bevalling wilt of een keizersnede. Ligt je baby in een dwarsligging? Dan krijg je altijd een keizersnede, omdat het onmogelijk is in deze houding op natuurlijke wijze te bevallen.

Zwangerschapschecklist: bij 32 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Heb je de zorgverzekering al aangepast?
  • Heb je al een autostoeltje uitgezocht?