Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

33 Weken zwanger

Aan het eind van de zwangerschap slapen veel vrouwen slecht. Je nachtrust wordt verstoord door enge dromen over de bevalling, de bezorgdheid over de gezondheid van je baby en hoe je toekomst er straks uit ziet na de bevalling. Maar het is wel van belang dat je voldoende rust neemt en stress vermijdt. Als je twijfels hebt of vragen, bespreek dit dan met je partner of met je moeder of raadpleeg je verloskundige, samen kom je er wel uit.

Hoe groot is de baby als je 33 weken zwanger bent?

In week 33 is je baby zo groot als een ananas, weegt 1863 gram en is 43,3 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 33 weken zwanger bent.

33 weken zwanger is 7 maanden en ongeveer een week zwanger.

33 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 33 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen zijn nog steeds niet verdwenen. Nog even volhouden, de bevalling komt steeds dichterbij. Zwangerschapssymptomen bij 33 weken zwanger zijn o.a.:

  • Hoofdpijn: Hoofdpijn kan o.a. worden veroorzaakt door hormonen, lage bloedsuikerspiegel, stress, spanning of gebrek aan slaap. Je kan ook hoofdpijn krijgen, omdat je bijvoorbeeld gestopt bent met roken of geen of minder koffie drinkt. Als je zwanger bent produceert je lichaam ongeveer 2,5 liter bloed extra. Het hormoon progesteron veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer naar je baby, voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar de placenta en de afvoer van afvalstoffen van je baby. Wanneer je lichaam nog niet genoeg bloed heeft geproduceerd kan het voorkomen dat jezelf bloed tekort komt en dat je duizelig wordt. Andere oorzaken die duizeligheid kunnen veroorzaken zijn een lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk en bloedarmoede. Wanneer je een tekort aan ijzer hebt in je bloed is het HB-gehalte te laag en heb je bloedarmoede. Dat betekent dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt of dat deze niet goed werken, waardoor je bloed minder goed in staat is om zuurstof te vervoeren. Wanneer je bloedarmoede hebt, ben je vaak misselijk en vermoeid. Je huisarts zal bloedprikken en indien nodig ijzertabletten voorschrijven. Ga in ieder geval nooit op je rug liggen als je duizelig bent, dit kan de duizeligheid verergeren en je kunt flauwvallen. Om de kans op duizeligheid te verkleinen tijdens de zwangerschap moet je regelmatig kleine gezonde tussendoortjes eten, omdat dit de kans op een lage bloedsuikerspiegel verkleint. Zorg ervoor dat je niet uitdroogt, dus drink minstens 1,5 liter vocht per dag. Maak een wandeling en blijf bewegen, zodat het bloed goed door je lichaam stroomt, maar neem ook voldoende rust. Slaap liever niet op je rug, maar probeer op je zij te slapen en eet iets voor je opstaat. En probeer niet te snel op te staan. Als je last hebt van duizeligheid is het aan te raden om het aan te geven bij je eerstvolgende bezoek bij je verloskundige.
  • Oververhitting: Je stofwisseling kan er voor zorgen dat je het opeens bloedheet hebt.
  • Kortademigheid: Inmiddels ben je er waarschijnlijk aan gewend dat je regelmatig te weinig lucht hebt. Dit komt doordat je baarmoeder steeds groter is geworden en je longen in de verdrukking zijn gekomen. Hierdoor is de longinhoud kleiner geworden. Doe het wat rustiger aan.
  • Vergeetachtigheid en onhandigheid: Je bent je aan het voorbereiden op de komst van je luierboefje. Zowel lichamelijk als geestelijk. Waarschijnlijk heb je al last van nesteldrang. Er zijn zoveel dingen die “moeten” gebeuren, het babykamertje inrichten, het huis schoonmaken, babykleding wassen, je ziekenhuistas klaarzetten, etc. En misschien ben je bang voor de bevalling of maak je je zorgen over de verantwoordelijkheid. Je hebt ook zoveel aan je hoofd, dat je vergeetachtig wordt. Dit noemen ze zwangerschapsdementie en gelukkig hebben veel zwangere vrouwen hier last van.

33 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Nu je 33 weken zwanger bent, slaat de vermoeidheid weer toe. Je slaapt slecht, omdat je luierboefje ‘s nachts actief is en je regelmatig uit bed moet om te plassen. Het is belangrijk dat je toch je rust neemt, door bijvoorbeeld ‘s middags eventjes te gaan liggen. Probeer stress te vermijden, het vernauwt je bloedvaten, dit zorgt voor een verminderde werking van de placenta en dat is niet goed voor je luierboefje. Als je baby nog niet is ingedaald, dan is de kans groot dat dit binnenkort gaat gebeuren.

33 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Wist je dat je luierboefje nu een grote kans heeft om te overleven buiten de baarmoeder? Als je baby deze week geboren wordt, zal je in het ziekenhuis moeten bevallen, maar zal de vroeggeboorte geen grote gevolgen hebben. Jouw baby zal wel even in de couveuse moeten verblijven, omdat hij of zij nog niet de eigen temperatuur kan regelen. De baarmoederwand en je huid worden steeds dunner en je luierboefje neemt meer plek in dan het vruchtwater in je baarmoeder. Je baby maakt wel zo’n 450 bewegingen per dag en daar zitten best wat harde schoppen tussen, die je goed voelt en soms zelfs pijn doen, zeker als je een trap tegen je ribben aankrijgt. Als je nu een echo zou krijgen, kun je zien dat je baby de oogjes openhoudt als hij of zij wakker is. Je baby komt ongeveer 200 tot 300 gram per week aan.

Een biofysisch profiel Verhoogd risico op complicaties of een meerlingzwangerschap

Een biofysisch profiel test (afgekort: BPP) wordt met name uitgevoerd in het derde trimester bij zwangerschappen met een verhoogd risico op complicaties, een meerlingzwangerschap of wanneer een zwangerschap twee weken voorbij je uitgerekende datum is. De BPP controleert de foetale gezondheid van je baby bij high –risk zwangerschappen. Door het uitvoeren van een foetale echoscopie wordt de hartslag, de bewegingen, de spierspanning, de ademhaling en de hoeveelheid vruchtwater rond je baby gemeten. De BBP test wordt gecombineerd met een elektronische foetale hartmonitoring (ook wel nonstress test genoemd).

Wat is een nonstress test?

De NST (afkorting nonstress test) registreert de hartslag van je baby wanneer hij of zij beweegt. Dit doet men door middel van drie banden die om je zwangere buik liggen. Twee riemen meten de hartslag van je baby en de derde riem meet de contracties. De NST is veilig voor je baby en voor jou. Ze noemen de test zo omdat de test je baby niet zal storen en er dus ook geen stress van zal krijgen.

Zwangerschapschecklist: bij 33 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Pak je ziekenhuistas in.
  • Heb je het autostoeltje al in de auto gemonteerd?
  • Is je autoverzekering aangepast?
  • Plan de route naar het ziekenhuis. Weet je al hoe lang het ritje naar het ziekenhuis duurt?