Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

34 Weken zwanger

Het einde van de zwangerschap komt steeds dichterbij.Als je 37 weken zwanger bent is je baby voldragen. Echter, wanneer je luierboefje nu bij 34 weken zwanger geboren zou worden is de overlevingskans al groot.

Ga je vier of zes weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof? Heb je gekozen voor zes weken, dan gaat deze week je bevallingsverlof in. Blijf je doorwerken tot vier weken voor je uitgerekende datum? Dan blijven er twee weken bevallingsverlof staan, die je kan opnemen na je bevalling.

Hoe groot is de baby als je 34 weken zwanger bent?

In week 34 is je baby zo groot als een cantaloupe meloen, weegt 2100 gram en is 45,6 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 34 weken zwanger bent

34 weken zwanger is zeven maanden en ongeveer twee weken zwanger. Je bent slechts ongeveer zes weken verwijderd van het moment dat je gaat bevallen.

34 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 34 weken zwanger

Ondanks dat het einde van je zwangerschap in het zicht is, heb je toch nog steeds last van vervelende zwangerschapssymptomen zoals:

 • Wazig zicht: De zwangerschapshormonen zijn verantwoordelijk voor de veranderde samenstelling van het oogvocht en de grotere hoeveelheid oogvocht die wordt aangemaakt. Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van trekkerige, droge ogen of juist tranende ogen. Als je contactlenzen draagt is de kans groot, dat je ogen hierdoor geïrriteerd raken. Onder invloed van hormonen kun je tijdens de zwangerschap soms tijdelijk minder goed zien. Maar het zicht zou ook kunnen verbeteren en met een beetje geluk blijft het zicht na de zwangerschap ook beter. Als je wazig, dubbel of stippen ziet tijdens de zwangerschap, dan is dat vaak een teken van bloedarmoede. Heb je oogklachten gecombineerd met ernstige hoofdpijn of een hoge bloeddruk en eventueel koorts of duizeligheid, neem dan direct contact op met je verloskundige of arts. Zij zullen dan gaan onderzoeken wat de oorzaak is.
 • Vermoeidheid: Het bewegen wordt lastiger en vermoeiender nu je buik enorm in omvang is toegenomen. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen, het kan helpen tegen verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals het vasthouden van vocht en duizeligheid. Maak dus wat vaker een korte wandeling! Maar luister wel goed naar je lichaam en neem op tijd rust.
 • Constipatie: Je buik wordt steeds groter en groter en daardoor krijgen je organen in je buik steeds minder ruimte en worden je darmen verdrukt. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie met als gevolg buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs aambeien door het harde persen. Je hebt last van een verstopping wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Het eten van vezelrijke voeding en het drinken van ongeveer 2 liter water of thee bevorderen een goede stoelgang. Wederom is lichaamsbeweging een must om je darmen goed in beweging te houden.
 • Aambeien: De baarmoeder wordt tijdens de zwangerschap steeds groter en hierdoor worden je darmen samengedrukt. De doorbloeding van de bekkenaders wordt minder goed en je darmen werken trager. Om het risico op aambeien tijdens je zwangerschap te verkleinen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede stoelgang hebt. Drink daarom veel water, eet vezelrijke voeding, groente en fruit om obstipatie te voorkomen. Beweeg zoveel je kunt, dat is gunstig voor je darmwerking. Heb je toch een moeilijke stoelgang en daardoor moeite met drukken, ga dan niet hard persen, want dit vergroot de kans op aambeien. Leun iets achterover op het toilet wanneer je moet drukken, gebruik zo min mogelijk wc papier en spoel je anus schoon met koud water.
 • Gezwollen enkels en voeten: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen, die er voor zorgen dat al je gewrichten losser gaan zitten. Heel vervelend, want je voeten hebben al zoveel te verduren, omdat ze zwaarder belast worden, doordat je lichaamsgewicht flink toeneemt en je luierboefje steeds groter groeit in je buik. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten/enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Leg je voeten overdag op een kussen op de bank en zet het voeteneind van je bed wat hoger als je gaat slapen, zodat het vocht uit je benen wegzakt. Het beste is om lekker in beweging te blijven, maar doe het met mate en luister naar je lichaam. Vergeet niet om voldoende te drinken. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige.
 • Buikdruk: Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en wanneer je luierboefje gaat indalen geeft dit ook meer druk in het bekken. Dit uit zich in een drukkend gevoel in de onderbuik, op het schaambeen of de bekkenbodem. Voer geen zware werkzaamheden uit, til niet te zwaar en blijf niet te lang staan. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust.
 • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Later in de zwangerschap neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën regelmatig worden, niet stoppen na ongeveer een uur en de pijn in de onderrug blijft en je hebt een vaginale bloeding, bel dan onmiddellijk je verloskundige. Dit zou kunnen betekenen dat je vroegtijdig gaat bevallen.

Als je bepaalde zwangerschapscomplicaties hebt, of als je 34 weken zwanger bent van een tweeling, loop je een hoger risico op vroeggeboorte.

34 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

In de laatste weken van de zwangerschap maakt jouw luierboefje nog een flinke groeispurt. Je baarmoeder bereikt rond deze tijd het hoogste punt, de ribboog. Verder ben je behoorlijk kortademig, omdat je longcapaciteit met ongeveer een kwart is afgenomen, doordat je longen nu in de knel komen. Pas als je baby gaat indalen in je bekken, krijgen je longen meer ruimte en heb je het minder benauwd. Bij een eerste baby gebeurt dit meestal rond week 37 en een tweede of volgende baby daalt meestal pas in vlak voor of tijdens de bevalling.

Sommige zwangere vrouwen krijgen al in een vroeg stadium van de zwangerschap last van harde buiken. De baarmoeder zit met banden vast aan het bekkenbot. Komt er echter extra druk op de banden te staan door spanningen, stress, verstopping, een volle blaas of krachtige bewegingen van je baby tegen je baarmoederwand, dan wordt de baarmoeder heel erg hard. Dit geeft een gespannen gevoel, maar is niet echt pijnlijk. Een harde buik is vaak een teken dat de zwangere vrouw te veel hooi op de vork neemt en het wat rustiger aan moet gaan doen.

Later in de zwangerschap neemt het aantal harde buiken toe en kunnen deze pijnlijk zijn. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Deze samentrekkingen noem je voorweeën. Voorweeën zijn vaak kort van duur (ongeveer 30 tot 40 seconden), hebben onregelmatige tussenpozen, kunnen pijnlijk zijn, maar deze pijn wordt niet heviger.

Het dragen van een buikband kan de pijn van harde buiken verzachten

De baarmoeder kan je ondersteunen door het dragen van een buikband. Hierdoor komt er minder spanning te staan op de banden die de baarmoeder met het bekken verbinden. Een voordeel is dat je dan minder last van harde buiken zult ervaren. Verder zal de huid van je buik veel minder snel zal uitrekken. Daardoor is de kans groot dat je huid na de bevalling weer snel in vorm komt. Bovendien geeft een buikband ook steun aan je rug, waardoor je minder spanning en pijn voelt in de rug.

Als je 34 weken zwanger bent van een tweeling, is het aftellen officieel begonnen, omdat de gemiddelde tweelingzwangerschap ongeveer 35 tot 37 weken duurt.

34 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De nageltjes van je luierboefje groeien tot in de vingertoppen. Ben je in verwachting van een jongentje, dan dalen zijn testikels deze week van zijn buik naar zijn scrotum in. De oogjes van je luierboefje zijn al gewend aan het licht en aan het donker. Dit komt omdat de baarmoederwand en buikwand dunner is geworden. De niertjes werken en de longetjes zijn nu bijna rijp.

Zwangerschapschecklist: bij 34 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Heb je al een tas met babykleding, kleding voor jezelf en toiletspulletjes ingepakt? Dit heb je nodig voor als je in het ziekenhuis gaat bevallen of de bevalling zich onverwachts aankondigt.
 • Heb je al de benodigdheden voor de bevalling en kraamperiode al in huis?
 • Kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar.
 • Ben je van plan om de bevalling vast te leggen op foto’s of film? Zorg dat alles opgeladen is en klaar staat.
 • Zorg ervoor dat je partner ten allen tijden mobiel bereikbaar is.