Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

35 Weken zwanger

Vanaf week 35 ga je elke week naar de verloskundige voor controle. De laatste weken kom je ongeveer een halve kilo per week aan. Het is belangrijk voor jezelf, maar ook voor je luierboefje, dat je gezond blijft eten, zoals veel ijzerrijke voeding en fruit en drink minimaal 2 liter vocht per dag. Probeer in beweging te blijven, maar let goed op je lichaam. Is de babykamer al helemaal klaar? Zo niet, dan wordt het tijd om op te schieten! Want je luierboefje mag beslist niet slapen in een kamertje waar nog een verf- of lijmlucht hangt. Je kunt beter geen seks meer hebben vanaf 35 weken zwanger, omdat vrijen harde buiken en voorweeën kunnen opwekken.

Hoe groot is de baby als je 35 weken zwanger bent?

In week 35 is je baby zo groot als een honingmeloen, weegt 2276 gram en is 46,4 cm lang. Vanaf nu zal hij of zij niet veel langer worden. De vetlagen van je luierboefje worden steeds dikker, zodat je luierboefje het straks lekker warm heeft wanneer hij of zij geboren wordt.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 35 weken zwanger bent

35 weken zwanger is zeven maanden en ongeveer drie weken zwanger. Dit is de laatste week van je achtste maand.

35 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 35 weken zwanger

Zwangerschapssymptomen die je ervaart als je 35 weken zwanger bent:

 • Constipatie: Je buik wordt steeds groter en groter en daardoor krijgen je organen in je buik steeds minder ruimte en worden je darmen verdrukt. Hierdoor kan je last krijgen van obstipatie met als gevolg buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs aambeien door het harde persen. Je hebt last van een verstopping wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Het eten van vezelrijke voeding en het drinken van ongeveer 2 liter water of thee bevorderen een goede stoelgang. Wederom is lichaamsbeweging een must om je darmen goed in beweging te houden.
 • Rugpijn en pijn in de heupen en het bekken: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen. Je baarmoeder wordt steeds groter en drukt nu tegen je wervelkolom aan, waardoor deze meer gebogen en gespannen wordt. Rugklachten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren om het extra gewicht te dragen of door een verkeerde lichaamshouding. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten. Pijn aan de heup betreft meestal het heupgewricht. Kenmerken van een pijnlijke heup zijn moeite met lopen, draaien of andere bewegingen, stijfheid van het heupgewricht of pijn in de lies of de knie. Pijn aan de heupen als gevolg van een zwangerschap of bekkeninstabiliteit is vooral voelbaar in de onderrug en rondom het schaambot. De heupen zijn onderdeel van het bekken. Veel zwangere vrouwen kunnen vanaf de tweede helft van de zwangerschap last krijgen van bekkeninstabiliteit, ook wel bekkenpijn genoemd. Pijn aan het bekken uit zich door pijn in het schaambeen en/of billen, welke uitstraalt naar nabijgelegen lichaamsdelen, zoals de liezen of vagina en gaat meestal samen met vermoeidheid. Het is verstandig om goed naar je lichaam te luisteren en jezelf niet te overbelasten. Doe het wat rustiger aan, maar blijf wel in beweging, omdat anders de banden nog verder gaan verslappen, waardoor de klachten verergeren. Bekkeninstabiliteit ontstaat door het weker worden van de banden van de gewrichten in het bekken, waardoor de baby gemakkelijker geboren kan worden. Al de ongemakken waar je nu mee te maken hebt, hebben dus ook een positieve kant, je lichaam is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Het aanleren van een andere lichaamshouding, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut zou de klachten iets kunnen verlichten. Na de bevalling zijn de klachten helaas niet gelijk verdwenen.
 • Braxton Hicks Contracties: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Bij een zwangerschapsduur van 35 weken neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën regelmatig worden, niet stoppen na ongeveer een uur en de pijn in de onderrug blijft en je hebt een vaginale bloeding, bel dan onmiddellijk je verloskundige. Dit zou kunnen betekenen dat je vroegtijdig gaat bevallen.
 • Frequente drang om te plassen: Gedurende de zwangerschap drukt je groeiende baby en de baarmoeder steeds meer op de blaas. Doordat er nu minder ruimte is kan de blaas niet meer goed uitzetten, bevat deze minder urine en zal je vaker kleinere hoeveelheden plassen. Wanneer je blaas bijna leeg is of door de bewegingen van je baby in de baarmoeder, wordt de blaas geprikkeld, trekt zich samen en geeft het gevoel dat je moet plassen. Vaak ga je dan voor niets naar het toilet. Plas de blaas goed uit om blaasontsteking te voorkomen. Vooral in het derde trimester kan het zomaar zijn dat je wat druppeltjes urine verliest als je hard moet lachen, hoesten of niezen. De laatste weken kan het zelfs meer worden dan wat druppeltjes. Dit wordt veroorzaakt doordat de bekkenbodemspieren verslappen door het hormoon relaxine en de druk van de baarmoeder op je blaas. Door je bekkenbodemspieren te trainen verklein je de kans op dergelijke ongemakken.

35 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Nu je 35 weken zwanger bent, is je baarmoeder uitgegroeid tot ongeveer 1000 keer de oorspronkelijke grootte en gaat deze steeds meer op je blaas drukken. Doordat er nu minder ruimte is kan de blaas niet meer goed uitzetten, bevat deze minder urine en zal je vaker kleinere hoeveelheden plassen. De kans is groot dat je urine verliest, als je moet lachen, niezen of hoesten, soms een paar druppeltjes, soms zelfs wat meer. Blijf wel gewoon zo’n 2 liter vocht per dag drinken, want dat is belangrijk voor jou en je luierboefje. Het verlies van urine wordt wel zwangerschapsincontinentie genoemd en wordt veroorzaakt doordat de bekkenbodemspieren verslappen, waardoor je sluitspier je blaas niet meer goed afsluit. Door je bekkenbodemspieren te trainen verklein je de kans op dergelijke ongemakken.

Wist je dat vruchtwater kleurloos is en zoet ruikt? Het is belangrijk dat je goed uitgerust bent tegen de tijd dat je gaat bevallen. Als je gaat slapen lig je het lekkerste op je linkerzij met een kussen onder je buik, eentje tussen je benen en nog een ander kussen in je rug. Ga ‘s middags ook een uurtje op de bank liggen, lekker met je benen omhoog op een kussen.

Symptomen die het startsein van de bevalling kunnen zijn:

 • De vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen, voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater en blijft het vruchtwater continue lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (vernix) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken? Dan wordt het afgeraden om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Je luierboefje wordt nu niet meer beschermd tegen infecties.
  Bel direct de verloskundige als je vliezen voor de zevenendertigste week van je zwangerschap breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is.
 • Voorweeën: Ook wel oefenweeën of Braxton Hicks genoemd. De voorweeën kunnen al enige weken tot dagen voor de bevalling beginnen. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag of ’s nachts om vervolgens weer af te zakken. Voorweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder en maken de baarmoedermond week, om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Voorweeën kunnen vervelend aanvoelen, zoals menstruatiepijn, maar kunnen ook zelfs pijnlijk zijn.
 • Ontsluitingsweeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en je elke 3 minuten een krachtige wee hebt, is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog.

35 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De hersenen van je luierboefje blijven zich de komende weken in een rap tempo ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat nog door tot ver na de geboorte. De vetlagen van je baby worden steeds dikker. Dit zorgt ervoor dat je luierboefje het straks lekker warm heeft wanneer hij of zij geboren wordt. De zintuigen van je baby zijn nu goed ontwikkeld. Je luierboefje kan reageren op geluid en licht. De nieren en de lever zijn volledig ontwikkeld en verwerken de afvalstoffen. Zo bevatten de darmpjes van je luierboefje een groen zwartige pek, dat meconium wordt genoemd. Meconium is de eerste ontlasting van je luierboefje die uitgepoept wordt na de bevalling. Als je baby vlak voor of tijdens de bevalling poept in het vruchtwater, dan mag je niet meer thuis bevallen, omdat dit gevaarlijk is voor je baby.

In het ziekenhuis houden ze de conditie van je baby goed in de gaten. Ze kunnen zwangere vrouwen ook door middel van een uitstrijkje controleren of ze drager zijn van de groep-B-streptokok (GBS-bacterie). In Nederland controleren ze enkel zwangere vrouwen met een risicofactor. Risicofactoren zijn een blaasontsteking, langdurig gebroken verliezen, een (dreigende) vroeggeboorte of een eerder kind met een streptokokkeninfectie. GBS en andere bacteriën vind je in de darmen, baarmoedermond en vagina. Ben je draagster van de GBS-bacterie, krijg je uit voorzorg of tijdens de bevalling antibiotica toegediend.

Zwangerschapschecklist: bij 35 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Heb je al een geboortekaartje uitgezocht?
 • Zo ja, schrijf alvast de adressen op de enveloppen.
 • Maak een verlanglijstje, zodat je cadeautjes krijg die je nodig hebt.
 • Zet belangrijke nummers in je telefoon en in de telefoon van je partner.
 • Lees informatie over de bevalling en de start van een bevalling.
 • Ben je al getest op groep-B-streptokok?
 • Heb je al een kinderwagen gekocht? Op een kinderwagen zit meestal een lange leveringstermijn.
 • Tel de schopjes van je luierboefje iedere dag op dezelfde tijd en houdt het bij in een dagboek.
 • Zijn de babykleertjes en handdoeken allemaal al gewassen met een neutraal wasmiddel? Gebruik geen wasverzachter!