Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

36 Weken zwanger

De verloskundige zal met je bespreken of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Als je luierboefje aan het einde van deze week geboren zou worden, mag je thuis bevallen. Echter, als er een medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen dan beval je helaas niet thuis. Ben je inmiddels al met zwangerschapsverlof? Zo niet, dan moet je nu toch echt met zwangerschapsverlof. Na 36 weken zwangerschap mag je namelijk wettelijk gezien niet meer werken. Ga genieten van je verlof en neem voldoende rust. Straks krijg je het druk genoeg en zal je aandacht bijna volledig naar je baby gaan.

Hoe groot is de baby als je 36 weken zwanger bent?

In week 36 is je baby zo groot als een krop Romeinse sla, weegt 2468 gram en is 47,2 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 36 weken zwanger bent

36 weken is acht maanden zwanger. Je bent slechts vier weken verwijderd van je uitgerekende datum.

36 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 36 weken zwanger

Met nog maar vier weken te gaan, hebben vrijwel al je symptomen te maken met het feit dat de baby er bijna is. Bij 36 weken zwanger kun je last hebben van volgende symptomen:

 • Beter vermogen om te ademen: Als je luierboefje in je bekken daalt, hebben je longen weer wat meer ruimte en krijg je meer lucht.
 • Bekkenklachten: Pijn aan het bekken uit zich door pijn in het schaambeen en/of billen, welke uitstraalt naar nabijgelegen lichaamsdelen, zoals de liezen of vagina en gaat meestal samen met. Het is verstandig om goed naar je lichaam te luisteren en jezelf niet te overbelasten. Doe het wat rustiger aan, maar blijf wel in beweging, omdat anders de banden nog verder gaan verslappen, waardoor de klachten verergeren. Bekkeninstabiliteit ontstaat door het weker worden van de banden van de gewrichten in het bekken, waardoor de baby gemakkelijker geboren kan worden. Al de ongemakken waar je nu mee te maken hebt, hebben dus ook een positieve kant, je lichaam is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Het aanleren van een ander lichaamshouding, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut zou de klachten iets kunnen verlichten. Na de bevalling zijn de klachten helaas niet gelijk verdwenen.
 • Moeite met slapen: Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat, door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Maagzuur: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarmsluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (slokdarmsluitspier) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. De aankomende weken groeit je luierboefje ontzettend hard en wordt je buik steeds groter. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt, zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen, met als gevolg brandend maagzuur. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap.
 • Gezwollen enkels en voeten: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Een mogelijke oorzaak hiervan zijn de zwangerschapshormonen. Deze er voor zorgen dat al je gewrichten losser gaan zitten. Heel vervelend, want je voeten hebben al zoveel te verduren, omdat ze zwaarder belast worden, doordat je lichaamsgewicht flink toeneemt en je luierboefje steeds groter groeit in je buik. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten/enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Leg je voeten overdag op een kussen op de bank en zet het voeteneind van je bed wat hoger als je gaat slapen, zodat het vocht uit je benen wegzakt. Het beste is om lekker in beweging te blijven, maar doe het met mate en luister naar je lichaam. Vergeet niet om voldoende te drinken. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige.
 • Veranderingen in vaginale afscheiding: Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid vaginale afscheiding toe en beschermt je baarmoeder en vagina tegen infecties. Deze afscheiding is vloeibaar, niet brokkelig, doorzichtig of wit, slijmerig, plakkerig en vrijwel geurloos. Aan het eind van de zwangerschap is het van belang om afscheiding te onderscheiden van vruchtwater. Vruchtwater is vloeibaarder, niet slijmerig en niet plakkerig, kan witte vlokjes bevatten en ruikt zoetig. Wanneer je vliezen breken, verlies je vruchtwater en is het een teken dat de bevalling gaat beginnen. Neem direct contact op met je verloskundige wanneer dit gebeurt. De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. De slijmprop kun je tegen het einde van je zwangerschap in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling, maar het verliezen van de slijmprop is geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige. Tenzij het verlies van de prop gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.
 • Braxton Hicks weeën: Tijdens de zwangerschap kan je een harde buik krijgen, dit is een spiersamentrekking van de baarmoeder. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag en voelt aan als buikkramp. Bij een zwangerschapsduur van 36 weken neemt de frequentie van de harde buiken toe, worden de samentrekkingen hevigere en pijnlijker en houden langer aan. Deze voorweeën geven geen verandering van de baarmoedermond en komen minder regelmatig voor dan echte weeën. Wanneer de voorweeën regelmatig worden, niet stoppen na ongeveer een uur en de pijn in de onderrug blijft en je hebt een vaginale bloeding, bel dan onmiddellijk je verloskundige. Dit zou kunnen betekenen dat je vroegtijdig gaat bevallen. Is het loos alarm? Dat is niet erg! Want het ergste dat dan gebeurt is dat je naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten.

36 Weken zwanger: Wat gebeurt er met en in de buik?

Je bent inmiddels ongeveer 11 tot 14 kilo aangekomen. Pas als je baby gaat indalen in je bekken, krijgen je longen meer ruimte en heb je het minder benauwd. Met een beetje geluk neemt de druk op je maag dan ook af en heb je minder last van maagzuur. Helaas zal je wel vaker moeten plassen, omdat je luierboefje nu laag in de baarmoeder zit en op je blaas drukt. Waarschijnlijk heb je ook pijn aan je bekken en ben je net een waggelend eendje als je loopt. Neem voldoende rust en draag een buikband om de pijn te verlichten.

Als je 36 weken zwanger bent van een tweeling, kom je gemiddeld tussen de 12 en 18 kilo aan. Een meerlingzwangerschap duurt gemiddeld 36 weken, maar niet langer dan 38 weken. Hoe later je bevalt hoe groter de kans op complicaties is.

36 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je buik wordt steeds dikker en je luierboefje heeft steeds minder ruimte in de baarmoeder en dus minder bewegingsvrijheid. Hierdoor zul je de baby steeds minder gaan voelen. Bij 36 weken zwanger kan je baby, als dit je eerste kindje is, mogelijk indalen in het bekken. Als je luierboefje met het hoofdje (achterhoofdsligging) naar beneden diep in het bekken daalt, zal hij of zij zich meestal niet meer zelf kunnen draaien. Ligt je baby met zijn billetjes (stuitligging) naar beneden, dan zal de verloskundige of gynaecoloog proberen je baby te draaien in de gewenste geboortepositie. Dit noemen we een “versie”. Een verloskundige of gynaecoloog doet een versie in het ziekenhuis. De baby wordt handmatig gedraaid, door druk te zetten aan de buitenkant van de buik. Dit is een veilig en effectieve manier om je luierboefje in een hoofdligging te krijgen.

Lukt dit niet, dan zal de verloskundige of gynaecoloog met je bespreken of een normale bevalling verantwoord is, of dat een bevalling per keizersnede veiliger is voor jou en je baby. Bij een vaginale stuitbevalling moet de ontsluiting vlot verlopen en bewaken ze de hartslag en de conditie van je baby door middel van een cardiotocografie (afgekort: CTG). Wanneer er problemen ontstaan, adviseert de gynaecoloog om over te gaan tot een keizersnede.

Het immuunsysteem van je baby werkt nu goed en is net zoals het zuigreflex volledig ontwikkeld. Je baby heeft nu een bolle toet met bolle wangetjes, omdat het onderhuidse vet in het gezichtje is aangelegd. Het huidje van je luierboefje is nog steeds bedekt met huidsmeer, dit beschermt je luierboefje tegen infecties en uitdrogen. Het huidsmeer zal in de laatste weken van de zwangerschap loslaten, hierdoor ontstaan vlokjes in het vruchtwater. Wanneer het vruchtwater helder wanneer je baby geboren wordt, dan is je baby aan de vroege kant. AIs het vruchtwater helder met vlokjes, dan is je baby keurig op tijd geboren. Is het vruchtwater wit, dan zijn de vlokjes opgelost en is je baby te laat geboren.

Een biofysische profiel test (afgekort: BPP) wordt met name uitgevoerd in het derde trimester bij zwangerschappen met een verhoogd risico op complicaties, een meerlingzwangerschap of wanneer een zwangerschap twee weken voorbij de uitgerekende datum is. De BPP controleert de foetale gezondheid van je baby bij high –risk zwangerschappen. Door het uitvoeren van een foetale echoscopie wordt de hartslag, de bewegingen, de spierspanning, de ademhaling en de hoeveelheid vruchtwater rond je baby gemeten. De BBP test combineren ze veelal met een elektronische foetale hartmonitoring (ook wel nonstress test genoemd, afgekort: NST).

De NST registreert de hartslag van je baby wanneer hij of zij beweegt. Dit gebeurt door middel van drie banden die om je zwangere buik liggen. Twee riemen meten de hartslag van je baby en de derde riem meet de contracties. De NST is veilig voor je baby en voor jou en wordt zo genoemd, omdat de test je baby niet zal storen en er dus ook geen stress van zal krijgen.

Zwangerschapschecklist: bij 36 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Plan wekelijkse afspraken met je verloskundige of gynaecoloog.
 • Bespreek met je verloskundige welke pijnbestrijding je tijdens de bevalling eventueel wilt.
 • Wees voorbereid op de signalen van een beginnende bevalling, zoals regelmatige weeën of het breken van het vruchtwater.
 • Leg je verzekeringspasje, controlekaart ziekenhuis/verloskundige, paspoort of identiteitskaart, mobiele telefoon, oplader, fototoestel klaar.
 • Zorg ervoor dat de auto met een volle tank klaar staat. Zodat je direct naar het ziekenhuis kan rijden als het nodig is.
 • Verhoog je bed met klossen voor de kraamzorg.
 • Wil je straks borstvoeding of flesvoeding geven? Zorg in ieder geval dat je een fles, flessenwarmer, babymelk, borstvoedingsbeha, voedingskussen en zoogkompressen in huis hebt.