Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

37 Weken zwanger

Je bent nu 37 weken zwanger en aan het einde van deze week is je baby voldragen. Je luierboefje kan nu ieder moment het daglicht zien. Over drie weken ben je officieel uitgerekend. Het betekent echter niet dat je precies op de uitgerekende datum gaat bevallen. Wanneer je luierboefje tussen de 37 en 42 weken ter wereld komt, dan beval je niet te vroeg of te laat, maar gewoon op tijd (a terme, is de medische term hiervoor). Probeer deze laatste dagen of weken van je zwangerschap nog even te genieten. Blijf lekker in beweging, maak een wandeling en ga regelmatig even languit op de bank liggen met je benen omhoog op een kussen. Voer geen zware activiteiten uit. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en voldoende rust neemt, zodat je er straks helemaal klaar voor bent om te bevallen van je luierboefje.

Na de bevalling zal je luierboefje de eerste acht weken ’s nachts elke twee tot vier uur wakker worden voor een voeding. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn, daarom is het zo belangrijk dat je zorgt dat je goed uitgerust bent.

Hoe groot is de baby als je 36 weken zwanger bent?

In week 37 is je baby zo groot als een snijbiet, weegt 2675 gram en is 48,4 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 37 weken zwanger bent

37 weken zwanger is acht maanden en ongeveer een week.

37 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 37 weken zwanger

Bij 37 weken zwangerschap kunnen de symptomen worden verward met tekenen van bevalling. Dit is wat je deze week misschien voelt:

 • Maagzuur: Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat al je spieren wat verslappen, waaronder je slokdarm sluitspier. Als je zwanger bent kan hierdoor brandend maagzuur in je slokdarm terecht komen, omdat het klepje (de slokdarm sluitspier) tussen je slokdarm en de maag niet goed werkt. Omdat de druk op je maag steeds meer toeneemt, zou het zure maagsap zo vanuit de maag in de slokdarm terecht kunnen komen, met als gevolg brandend maagzuur. Pas als je baby gaat indalen in je bekken, neemt de druk op je maag af en heb je minder last van maagzuur. Eet gespreid over de dag lichte kleinere maaltijden en kauw het eten goed. Laat bepaalde voedingsmiddelen staan om zo min mogelijk last te krijgen van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken zijn: uien, scherpe kruiden, vet eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap.
 • Licht bloedverlies: Een beetje bloedverlies is normaal in week 37 van de zwangerschap, doordat je baarmoederhals tijdens je zwangerschap extra gevoelig is. Maar bel direct je verloskundige of gynaecoloog als het meer is dan alleen een paar druppels bloed of wanneer je twijfelt. Vaginale bloeding kan een teken zijn van een probleem met de placenta (zoals placenta-abruptie). De verloskundige of gynaecoloog zal een lichamelijk- en bloedonderzoek uitvoeren, om een placenta abruptie uit te sluiten of over te gaan op een behandeling. Het bloedverlies kan ook veroorzaakt worden door het verliezen van de slijmprop. Dit is een totaal onschadelijk teken dat je baarmoederhals zich klaar maakt voor bevalling.
 • Striae: Op je buik ontstaan zwangerschapsstriemen (striae), omdat je huid te snel uitrekt. Smeer je buik en borsten ieder dag in met een vochtinbrengende crème om de striae te bestrijden. De striae vervagen na de bevalling, zodat ze veel minder opvallen, maar zullen nooit helemaal verdwijnen.
 • Buikdruk: Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en wanneer je luierboefje gaat indalen geeft dit ook meer druk in het bekken. Dit uit zich in een drukkend gevoel in de onderbuik, op het schaambeen of de bekkenbodem. Voer geen zware werkzaamheden uit, til niet te zwaar en blijf niet te lang staan. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust.
 • Moeite met slapen: Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt komt onder andere door de hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat, door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Oefenweeën: Oefenweeën of ook wel Braxton Hicks genoemd. De voorweeën kunnen al enige weken tot dagen voor de bevalling beginnen. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag of ’s nachts om vervolgens weer af te zakken. Voorweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder en maken de baarmoedermond week, om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Voorweeën kunnen vervelend aanvoelen, zoals menstruatiepijn, maar kunnen ook zelfs pijnlijk zijn.
 • Misselijkheid: Maagklachten en misselijkheid zijn symptomen die typerend zijn tijdens de zwangerschap. Maar nu de uitgerekende datum zo dichtbij is, kan dit een voorteken zijn van de bevalling. Blijf je erg misselijk en moet je overgeven informeer je verloskundige of gynaecoloog hierover. Dit zodat ze een zwangerschapscomplicatie zoals HELLP of pre-eclampsie kunnen uitsluiten.

37 weken zwanger: de symptomen van een aankomende bevalling

Je bent nu 37 weken zwanger en aan het einde van deze week is je luierboefje voldragen. Spannend hoor, want binnen 5 weken zou je eindelijk je luierboefje in je armen vast kunnen houden. De volgende symptomen kunnen een voorteken zijn die het begin van de bevalling aankondigen. Wist je dat 57 procent van de tweelingen vóór 37 weken zwangerschap het daglicht zien?

 • Slijmprop: De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. De slijmprop kun je tegen het einde van je zwangerschap in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Echter, het verliezen van de slijmprop is geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige, tenzij het verlies gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.
 • Diarree: Als je 37 weken zwanger bent, kan diarree gewoon diarree zijn of het zou een naderende bevalling kunnen betekenen. Aan het eind van je zwangerschap maakt je lichaam meer van het hormoon prostaglandine aan. Dit hormoon zorgt voor het rijpen van de baarmoedermond en het stimuleert de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder (weeën). Deze samentrekkingen kunnen doorwerken op de darmen en dit kan diarree veroorzaken. Blijf wel voldoende water drinken, zodat het vochtgehalte op peil blijft.
 • Vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen, voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater en blijft het vruchtwater continue lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (vernix) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken, wordt het afgeraden om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Je luierboefje wordt nu niet meer beschermd tegen infecties. Bel direct de verloskundige als je vliezen breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling.
 • Regelmatige weeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en je elke 3 minuten een krachtige wee hebt, is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm dan is het ergste dat kan gebeuren, dat je naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten.
 • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen en aan het einde van de zwangerschap krijgen veel vrouwen hier last van. Je baarmoeder wordt steeds groter en drukt nu tegen je wervelkolom aan, waardoor deze meer gebogen en gespannen wordt. Rugklachten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren om het extra gewicht te dragen of door een verkeerde lichaamshouding. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten. Als je constante rugpijn krijgt die ernstiger is dan wat je tot nu toe in de zwangerschap hebt gehad, of de pijn straalt vanuit je onderbuik naar je rug (of andersom), dan zou dat kunnen betekenen dat de bevalling gestart is.

37 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje blijft de komende weken ongeveer 200 gram per week aankomen. Hiervan komt hij of zij plus minus 14 gram vet per dag aan. Door het laagje vet onder zijn huidje kan je luierboefje zich op temperatuur houden. Wist je dat je luierboefje nu ongeveer 400 ml vruchtwater per dag drinkt? Hij of zij al 500 ml urine produceert dat vervolgens in het vruchtwater terecht komt? Wist je dat jouw lichaam het vruchtwater elke drie uur ververst? Wat is een zwangerschap bijzonder he!

Als je baby wakker is, oefent hij of zij een aantal vaardigheden met het vruchtwater, zo leert je luierboefje hoe je tegelijkertijd kan zuigen, slikken en ademen. Door de ontwikkeling van de zuigreflex kan je luierboefje na de geboorte direct borst(voeding) krijgen.

Een echo van 37 weken kan worden uitgevoerd als onderdeel van een biofysisch profiel. Het profiel is ontworpen om het welzijn van baby’s te meten. Dit doen ze met behulp van de echografie en de resultaten van een non-stress test.

Als je 37 weken zwanger bent van een tweeling en er een kans bestaat op een probleem voor jou of de baby, zal de gynaecoloog een C-sectie adviseren. Dit is echter afhankelijk van je medische geschiedenis en de status van je baby.

Zwangerschapschecklist: bij 37 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Plan wekelijkse afspraken met je verloskundige of gynaecoloog.
 • Neem voldoende rust, bij voorkeur met je voeten omhoog op bijvoorbeeld een kussen.
 • Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
 • Blijf bewegen, maak iedere dag een wandeling.
 • Is je babyuitzet compleet?
 • Zijn de babykleertjes gewassen? Gebruik geen wasverzachter!