Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

38 Weken zwanger

Als je 38 weken zwanger bent, zit je luierboefje waarschijnlijk vrij laag in je bekken. Wat betekent dat hij of zij tegen je zenuwen aan kan duwen. Hierdoor kan je plotseling een soort elektrische schok in je benen voelen. Deze supergevoelige zenuwen kende je waarschijnlijk nog niet. De laatste weken van de zwangerschap worden door de meeste vrouwen als zwaar ervaren. Dit komt door de lichamelijke beperkingen en verschillende zwangerschapskwalen en ongemakken. Maar je lichaam kan ook in de war raken door geestelijke spanning die is opgebouwd door emoties en onzekerheid.

In tegenstelling tot lichamelijke spanning kan geestelijke spanning in je lichaam niet verdwijnen door rust. Hierbij helpt beweging en inspanning, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen of een wandeling te maken. Het is erg belangrijk dat je zowel geestelijk als lichamelijk goed uitrust en je voorbereid op de bevalling en geboorte van je luierboefje.

Slaap je ’s nachts moeilijk door je dikke buik? Compenseer dit dan overdag door een middagdutje te doen. Probeer te relaxen en geniet van de laatste momenten samen met je partner. Het is nu wachten op de bevalling! Je luierboefje kan ieder moment geboren worden. Dat wachten is alle moeite waard! Want na negen maanden zwangerschap kan je straks eindelijk je luierboefje bewonderen, vasthouden en knuffelen, hoe bijzonder mooi is dat!

Hoe groot is de baby als je 38 weken zwanger bent?

In week 38 is je baby zo groot als een prei, weegt 2900 gram en is 49,3 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 38 weken zwanger bent

38 weken zwanger is acht maanden en ongeveer twee weken.

38 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 38 weken zwanger

Bij 38 weken zwangerschap is het wachten op de bevalling, het kan elk moment gebeuren. Tot de bevalling kun je de volgende zwangerschapssymptomen ervaren:

 • Braxton Hicks weeën: Oefenweeën of ook wel Braxton Hicks genoemd. De voorweeën kunnen al enige weken tot dagen voor de bevalling beginnen. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag of ’s nachts om vervolgens weer af te zakken. Voorweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder en maken de baarmoedermond week, om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Voorweeën kunnen vervelend aanvoelen, zoals menstruatiepijn, maar kunnen ook zelfs pijnlijk zijn.
 • Moeite met slapen: Zwangere vrouwen hebben vaak last van slapeloze nachten, komen moeilijk in slaap, slapen licht en worden vroeg wakker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door hormonen die door je lichaam gieren en omdat je bezorgd bent over de gezondheid van je luierboefje of over de bevalling. Bovendien kun je levendige en vreemde dromen beleven in je slaap en word je in de nacht vaak wakker om te plassen. En niet te vergeten die steeds groter groeiende buik, waardoor je soms niet meer in je favoriete slaaphouding kunt liggen. Helaas heeft een slechte nachtrust een negatieve invloed op je immuunsysteem en uiteindelijk ook op de gezondheid van je luierboefje. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat, door bijvoorbeeld een lekker warm bad of douche te nemen, een mooi boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Vermijd het kijken naar spannende films of het surfen op de computer vlak voor het slapen gaan.
 • Slijmprop: De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. De slijmprop kun je tegen het einde van je zwangerschap in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond bereid zich voor op de bevalling. Echter, het verliezen van de slijmprop is geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby het daglicht ziet. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige, tenzij het verlies gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.
 • Jeukende buik: Je buik is behoorlijk uitgerekt nu je 38 weken zwanger bent. Hierdoor kan je buik gevoeliger zijn of jeuken. Weersta de drang om te krabben en gebruik een verzachtende huidcrème die de jeuk verlicht.
 • Gezwollen voeten en enkels: Zwelling kan een vervelende zwangerschapssymptoom zijn. Je voeten kunnen zomaar een halve of een hele schoenmaat groter worden. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen, die er voor zorgen dat al je gewrichten losser gaan zitten. Heel vervelend, want je voeten hebben al zoveel te verduren, omdat ze zwaarder belast worden, doordat je lichaamsgewicht flink toeneemt en je luierboefje steeds groter groeit in je buik. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je voeten meer vocht vasthouden. Meestal krijg je dan aan het einde van de dag last van gezwollen voeten/enkels, maar dat trekt de volgende dag weer weg. Leg je voeten overdag op een kussen op de bank en zet het voeteneind van je bed wat hoger als je gaat slapen, zodat het vocht uit je benen wegzakt. Het beste is om lekker in beweging te blijven, maar doe het met mate en luister naar je lichaam. Vergeet niet om voldoende te drinken. Blijf je echter vocht vasthouden of zwellen je handen en of gezicht op, neem dan contact op met de verloskundige.
 • Angst: Wanneer je 38 weken zwanger bent is het is normaal als je niet helemaal ontspannen bent. Misschien zie je op tegen de bevalling of ben je bezorgd over de gezondheid van je baby en ben je benieuwd hoe je toekomst er straks uit gaat zien na de geboorte van je luierboefje. Het is wel van belang dat je voldoende rust neemt en stress vermijdt. Stress vernauwt je bloedvaten, dit zorgt voor een verminderde werking van de placenta en dat is niet goed voor je luierboefje. Maak er nog een leuke tijd van, nodig familie of vrienden bij je thuis uit, nu je misschien niet meer zoveel zin hebt om ergens heen te gaan. Dit zijn de laatste dagen of weken voordat je luierboefje geboren wordt en straks zal je baby alle aandacht en energie opeisen, dus geniet er zoveel mogelijk van nu het nog kan.

38 Weken zwanger: De symptomen van een aankomende bevalling

De bevalling van een tweeling zou spontaan kunnen beginnen met 38 weken. De algemene voortekenen die het begin van de bevalling aankondigen zijn:

 • Slijmprop: De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. De slijmprop kun je tegen het einde van je zwangerschap in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling, maar het verliezen van de slijmprop is geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige, tenzij het verlies gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.
 • Diarree: Als je 37 weken zwanger bent, kan diarree gewoon diarree zijn of het zou een naderende bevalling kunnen betekenen. Aan het eind van je zwangerschap maakt je lichaam meer van het hormoon prostaglandine aan. Dit hormoon zorgt voor het rijpen van de baarmoedermond en het stimuleert de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder (weeën). Deze samentrekkingen kunnen doorwerken op de darmen en dit kan diarree veroorzaken. Blijf wel voldoende water drinken, zodat het vochtgehalte op peil blijft.
 • Misselijkheid: Maagklachten en misselijkheid zijn symptomen die typerend zijn tijdens de zwangerschap. Maar nu de uitgerekende datum zo dichtbij is, kan dit een voorteken zijn van de bevalling. Blijf je erg misselijk en moet je overgeven informeer je verloskundige of gynaecoloog hierover, zodat een zwangerschapscomplicatie zoals HELLP of pre-eclampsie uitgesloten kan worden.
 • Regelmatige Weeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en je elke 3 minuten een krachtige wee hebt, is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm dan is het ergste dat kan gebeuren, dat je naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten.
 • Rugpijn: Rugpijn is een neveneffect van zwangerschapshormonen en aan het einde van de zwangerschap krijgen veel vrouwen hier last van. Je baarmoeder wordt steeds groter en drukt nu tegen je wervelkolom aan, waardoor deze meer gebogen en gespannen wordt. Rugklachten kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de rugspieren om het extra gewicht te dragen of door een verkeerde lichaamshouding. Als je iets wilt optillen, doe dat dan van uit je benen en niet vanuit je rug. Zwangerschapsyoga of zwemmen kunnen je spieren versterken en rugpijn verlichten. Als je constante rugpijn krijgt die ernstiger is dan wat je tot nu toe in de zwangerschap hebt gehad, of de pijn straalt vanuit je onderbuik naar je rug (of andersom), dan zou dat kunnen betekenen dat de bevalling gestart is.
 • Vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen, voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater en blijft het vruchtwater continue lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (vernix) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken? Dan wordt het afgeraden om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Je luierboefje wordt nu niet meer beschermd tegen infecties. Bel direct de verloskundige als je vliezen breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is. Dit kan namelijk een startsein kan zijn voor de bevalling.

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling te grote risico’s met zich meebrengt voor jou, je baby of voor beiden. Dit advies zullen ze ook geven wanneer een vaginale bevalling onmogelijk lijkt. Een keizersnede is ook noodzakelijk wanneer er sprake is van een medische aandoening. Bijvoorbeeld zoals acute pre-eclampsie of HELPP-syndroom, zwangerschapsdiabetes, een uteriene infectie of bekkenafwijkingen.

38 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje is voldragen en komt nog ongeveer 20 tot 30 gram per dag aan. Hiermee legt hij of zij een reservevoorraad aan voor na de bevalling. Na de geboorte vallen baby’s altijd iets af. Dit komt omdat baby’s moet wennen aan fles- of borstvoeding en aan hun nieuwe omgeving. Na een week of twee zit de baby weer op het geboortegewicht. De hersenen en de schedel van je luierboefje blijven groeien en het zenuwstelsel wordt volledig op zijn of haar hersenen afgestemd. De longetjes zijn rijp en de cellen maken voldoende surfactant aan. Surfactant zorgt ervoor dat na de geboorte de longblaasjes goed open blijven bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen. Het huidsmeer (vernix) en de nesthaartjes (lanugo) zijn nu bijna verdwenen van het lichaam van je luierboefje.

Vanaf week 37 zal je iedere week voor controle langs moeten komen bij je verloskundige of gynaecoloog. Bij iedere controle wordt de conditie van de baby en de moeder goed in de gaten gehouden. Ze zullen ook controleren of je kindje ingedaald is en of je baby in de goede positie ligt.

De stuitligging of achterhoofdsligging

Als je luierboefje met het hoofdje (achterhoofdsligging) naar beneden diep in het bekken daalt, zal hij of zij zich meestal niet meer zelf kunnen draaien. Ligt je baby met zijn billetjes (stuitligging) naar beneden, dan zal de verloskundige of gynaecoloog proberen je baby te draaien in de gewenste geboortepositie. De medische term hiervoor is een versie. Een verloskundige of gynaecoloog doet een versie in het ziekenhuis. De baby draaien ze handmatig, door druk te zetten aan de buitenkant van de buik. Door een soort koprol draaien ze de baby naar een hoofdligging. Lukt dit niet? Dan bespreekt de verloskundige of gynaecoloog met je wat de beste optie is om je baby op een veilige manier ter wereld te laten komen. Een vaginale stuitbevalling (ongeveer 50% wordt alsnog een keizersnede) of een keizersnede.

De verloskundige zal ook met je bespreken, wanneer je moet bellen als de bevalling begonnen is. Is het je eerste baby en heb je een uur lang regelmatige weeën? Komen deze weeën om de 3 tot 5 minuten en houden ze ongeveer 1 minuut aan? Bel dan de verloskundige! Bij een volgende bevalling bel je als de weeën regelmatig om de vijf minuten aanhouden.

Een meerlingzwangerschap of 2 weken voorbij je uitgerekende datum verhogen de kans op complicaties

Bij zwangerschappen met een verhoogd risico op complicaties; bijvoorbeeld een meerlingzwangerschap of wanneer een zwangerschap twee weken voorbij je uitgerekende datum is, kan een gynaecoloog een extra controle aanbevelen. Een biofysische profiel test (afgekort: BPP) voeren ze met name uit in het derde trimester. De BPP controleert de foetale gezondheid van je baby bij hoge risico zwangerschappen. Door het uitvoeren van een foetale echoscopie meten ze de hartslag, de bewegingen, de spierspanning, de ademhaling en de hoeveelheid vruchtwater rond je baby. De BBP test combineren ze veelal met een elektronische foetale hart monitoring (ook wel nonstress test genoemd). De NST registreert de hartslag van je baby wanneer hij of zij beweegt. Dit doen ze door middel van drie banden die om je zwangere buik liggen. Twee riemen meten de hartslag van je baby en de derde riem meet de contracties. De NST is veilig voor je baby en voor jou en noemen ze zo, omdat de test je baby niet zal storen en er dus ook geen stress van zal krijgen.

Zwangerschapschecklist: bij 38 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Plan je volgende controle afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog.
 • Blijf veel water drinken om niet uit te drogen.
 • Let op de signalen die erop kunnen wijzen dat je gaat bevallen.
 • Heb je het stoeltje voor je luierboefje al in de auto gemonteerd?
 • Zorg dat de auto een volle tank heeft.
 • Staat je ziekenhuistas klaar?
 • Kook vooruit en vries wat gezonde maaltijden in. Dat is altijd handig, wanneer er te weinig tijd is om te koken tijdens je kraamweek.
 • Zijn je verzekeringen al aangepast, zodat je luierboefje straks ook meeverzekerd is?