Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

39 Weken zwanger

Je bent nu 39 weken zwanger en het moment van bevallen komt steeds dichterbij! Echter, kan de bevalling ook nog zomaar 3 weken op zich laten wachten. Iedere bevalling is uniek en weer anders, je kan je dan ook niet helemaal voorbereiden op wat komen gaat. Ben je bang dat de bevalling veel pijn zal doen en wil je tijdens de bevalling pijnstilling krijgen? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen dan met jou bespreken welke vorm van pijnstilling voor jouw situatie het meest geschikt is.

Doordat de baarmoeder samentrekt, krijg je ontsluiting. Deze ontsluitingsweeën zijn het meest pijnlijk. Met ontspanning- en ademhalingsoefeningen kun je de weeën goed opvangen. Deze oefeningen kun je leren op een zwangerschapscursus. Door het weg zuchten van weeën, maakt je lichaam endorfinen aan. Endorfinen zorgt ervoor dat de pijn te verdragen is. Een warme douche of een bad, kan ook de pijn iets verzachten. Hierdoor kan je je beter kan ontspannen tussen de weeën door. Hoe meer je baarmoeder ontspannen is, hoe gemakkelijker de ontsluiting gaat.

Ga niet zitten wachten op de bevalling, maar zoek afleiding. Zwemmen is een van de veiligste sporten die je kan beoefenen tijdens je zwangerschap. Zwangerschapszwemmen werkt heel ontspannend en dit kun je in principe tot vlak voor de bevalling blijven doen. Bij de meeste zwembaden kan je op bepaalde tijden onder professionele begeleiding zwangerschapszwemmen. De zweminstructeur leert je ontspanningsoefeningen en bovendien train je de spieren in je armen en benen. Ben je moe? Geef dan toe aan je vermoeidheid door een middagdutje te doen. Natuurlijk kan je ook lekker even een uurtje op de bank te gaan liggen met je benen op een kussen.

Hoe groot is de baby als je 39 weken zwanger bent?

In week 39 is je baby zo groot als een watermeloen, weegt 3140 gram en is 50 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 39 weken zwanger bent

39 weken zwanger is acht maanden en drie weken zwanger. 

39 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 39 weken zwanger

De zwangerschapsymptomen van 39 weken, zijn vergelijkbaar met de symptomen die je de afgelopen weken hebt meegemaakt. Het betekent echter niet dat je al gaat bevallen. Het kan nog dagen of zelfs weken duren tot de echte weeën beginnen.

 • Braxton Hicks weeën: Oefenweeën of ook wel Braxton Hicks genoemd. De voorweeën kunnen al enige weken tot dagen voor de bevalling beginnen. Deze spiersamentrekking duurt gemiddeld dertig seconden, gedurende een of twee keer per uur en soms verscheidende keren per dag of ’s nachts om vervolgens weer af te zakken. Voorweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder en maken de baarmoedermond week, om de baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Voorweeën kunnen vervelend aanvoelen, zoals menstruatiepijn, maar kunnen ook zelfs pijnlijk zijn.
 • Bekkendruk: Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied en wanneer je luierboefje gaat indalen geeft dit ook meer druk in het bekken. Dit uit zich in een drukkend gevoel in de onderbuik, op het schaambeen of de bekkenbodem. Voer geen zware werkzaamheden uit, til niet te zwaar en blijf niet te lang staan. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust.
 • Elektrische schok: Als je 39 weken zwanger bent, zit je luierboefje waarschijnlijk vrij laag in je bekken, wat betekent dat hij of zij tegen je zenuwen aan kan duwen, zodat je plotseling een soort elektrische schok in je benen voelt. Deze supergevoelige zenuwen kende je waarschijnlijk nog niet.  
 • Nesteldrang: Ruim een maand voor de bevalling begint bij de meeste zwangere vrouwen de nesteldrang. Nesteldrang is trouwens heel normaal en wordt veroorzaakt door hormonen. Je wilt het hele huis opruimen en alles krijgt een schoonmaakbeurt. Ramen, deuren, keukenkastjes niets wordt overgeslagen! Zelfs de babykleertjes worden ook weer opnieuw gewassen, gestreken en gevouwen. Het is een soort oerinstinct, je zorgt ervoor dat alles gereed is voor de komst van je luierboefje. Het is belangrijk dat je op tijd je rust neemt, anders raak je oververmoeid en krijg je last van allerlei kwaaltjes, zoals pijn in je rug of het bekken.
 • De slijmprop: De baarmoedermond wordt afgesloten tijdens de zwangerschap door een slijmprop die de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby beschermt tegen infecties. De slijmprop bestaat uit taai slijm met bloed en is een paar centimeter groot. Tegen het einde van je zwangerschap kan je de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook stukje bij stukje. Soms verlies je de slijmprop pas tijdens de bevalling. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Het verliezen van de slijmprop is echter geen indicatie voor het tijdstip waarop je baby geboren wordt. Wanneer je de slijmprop twee weken voor de bevalling verliest hoef je geen contact op te nemen met je verloskundige, tenzij het verlies gepaard gaat met het verlies van veel helderrood bloed.

39 Weken zwanger: De symptomen van een aankomende bevalling

De algemene voortekenen die het begin van de bevalling aankondigen zijn:

 • Vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen, voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater en blijft het vruchtwater continue lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (ook wel vernix genoemd) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken? Dan raad men het af om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Je luierboefje krijgt nu namelijk geen bescherming meer tegen infecties. Bel direct de verloskundige als je vliezen breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling.
 • Regelmatige weeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en je elke 3 minuten een krachtige wee hebt, is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm dan is het ergste dat kan gebeuren, dat je naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten.

Het opwekken van de bevalling als je 39 weken zwanger bent

Wanneer je bijna uitgerekend bent en niet kunt wachten tot je luierboefje komt, kun je op een veilige en natuurlijke manier proberen je weeën op te wekken. Manieren die mogelijk werken zijn:

 • Bewegen: Maak die sneakers vast en maak een wandeling van vijftien tot twintig minuten. Ook traplopen zou door de beweging die je maakt de weeën op kunnen wekken. Bewegen blijft dus nog steeds belangrijk, ook al heb je niet veel zin of energie meer. Het is geen medisch bewezen methode om de bevalling door beweging op te wekken, maar sommige deskundigen geloven dat de zwaartekracht de baby dieper laten zakken en op je baarmoederhals zal drukken.
 • Seks: Heb jij nog energie of zin om te vrijen nu je hoog zwanger bent en die dikke buik behoorlijk in de weg zit? Een orgasme kan weeën opwekken, omdat het hormoon oxytocine vrijkomt, hierdoor gaat je baarmoeder samentrekken. In sperma zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper, waardoor het lichaam zich kan voorbereiden op de bevalling. Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, kan je gewoon seks hebben. Zodra je vliezen breken mag je niet meer vrijen in verband met infectiegevaar voor jou en je luierboefje.
 • Acupressuur: Nogmaals, het is niet bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat deze traditionele Chinese therapie, de baarmoeder stimuleert en je lichaam helpt te ontspannen. Volgens deze therapie heeft het lichaam bepaalde drukpunten waarover energie stroomt. Door met de vingers en handen op twee specifieke acupressuurpunten te drukken kan de baarmoedermond verweekt wordt en wordt de bevalling op gang gebracht.
 • Acupunctuur: Een acupuncturist die specifiek gespecialiseerd is in zwangerschap stimuleert specifieke punten in je lichaam zodat de doorstroming van het bloed naar het bekkengebied en de baarmoeder gestimuleerd wordt, hierdoor zal de bevalling eerder op gang komen. Acupunctuur zorgt voor het ontspannen van pezen en spieren. Bovendien kan acupunctuur de duur van de bevalling verkorten en de pijn verlichten tijdens de bevalling. Wanneer bepaalde drukpunten in je lichaam niet in balans zijn, moeten deze blokkades opengezet worden door de acupunctuurnaaldjes.
 • Voetreflex massage: Voetreflex massage kan een bevalling doen opwekken. Je voeten bevatten drukpunten en door middel van het stimuleren van bepaalde reflexzone’s wordt de werking van het hormoon oxytocine geactiveerd. Je lichaam ontspant en het gebied van de baarmoeder wordt geprikkeld en de bevalling zou op gang kunnen komen binnen 24-48 uur.

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling te grote risico’s met zich meebrengt voor jou, je baby of voor beiden of wanneer een vaginale bevalling onmogelijk is. Een keizersnede is ook noodzakelijk wanneer er sprake is van een medische aandoening, zoals acute pre-eclampsie of HELPP-syndroom, zwangerschapsdiabetes, een uteriene infectie of bekkenafwijkingen.

39 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje heeft steeds minder bewegingsruimte in de baarmoeder en zal niet veel meer groeien in de lengte, maar alleen wat zwaarder worden. De hersenen en het zenuwstelsel van je luierboefje worden verder op elkaar afgestemd en blijven zich de komende jaren ontwikkelen. De nageltjes kunnen nu voorbij de vingertoppen reiken. In het begin van de zwangerschap was het huidje van je baby doorzichtig, daarna veranderde het huidje in een roze kleur en met 39 weken zwangerschap wordt het huidje steeds witter. Het pigment wordt pas enkele weken na de geboorte ontwikkeld. Een paar weken na de geboorte gaan de traanbuisjes open en kan je luierboefje echte tranen produceren. De longetjes zijn rijp en de cellen maken voldoende surfactant aan. Surfactant zorgt ervoor dat na de geboorte de longblaasjes goed open blijven bij het inademen en niet dichtklappen bij het uitademen. Meestal zal je luierboefje meteen luid gaan huilen, wanneer hij of zij voor het eerst zelf ademhaalt, wat betekent dat de ademhaling goed werkt. Sommige baby’s huilen niet direct, maar het belangrijkste is dat de ademhaling op gang komt.

Ben je 39 weken zwanger van een tweeling en nog niet bevallen, dan zal de gynaecoloog met een echo en een Nonstress test (afgekort: NST) het welzijn van je baby’s controleren. Aan de hand van de uitslag zal de gynaecoloog de opties van het bevallen met je bespreken. Ben je zwanger van een eenling, zal je volgende week gewoon weer op controle moeten komen en rustig afwachten tot de bevalling zich aankondigt.

Zwangerschapschecklist: bij 39 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Plan je volgende controle afspraak bij de verloskundige
 • Pas je autoverzekering aan met een schadeverzekering voor inzittenden. 
 • Pas je aansprakelijkheid, inboedel, reis- en rechtsbijstandsverzekering aan.
 • Week 39 is een goed moment om een voedingsbeha te kopen, als je van plan bent om borstvoeding te geven.
 • Lees informatie over weeën herkennen en over de eerste tekenen van de bevalling.
 • Oefen verschillende ademhaling- en ontspanningsoefeningen, zodat je straks de pijn tijdens de bevalling goed op kan vangen.