Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

40 Weken zwanger

Deze week ben je 40 weken zwanger, het einde van je zwangerschap nadert. Probeer nog zoveel mogelijk uit te rusten en te ontspannen. Maak je vooral niet te druk, want stress is niet goed voor je luierboefje. Slechts vijf procent van de baby’s ziet het daglicht op de uitgerekende datum. De meeste baby’s worden in de twee weken voor of in de twee weken na de uitgerekende datum geboren. Wist je dat je baarmoeder in negen maanden tijd vijfhonderd keer zo groot is als voor je zwangerschap? Het is belangrijk dat je een paar weken voor de uitgerekende datum de laatste praktische zaken geregeld hebt voor de komst van je luierboefje. Is het slaapkamertje voor je luierboefje al helemaal klaar? Is de maxi-cosi in de auto gemonteerd, is de tank van de auto vol en staat je ziekenhuistas klaar? Staat je bed al op klossen en ligt er op het matras een waterdichte matrasbeschermer? Is je telefoon opgeladen en zijn de telefoonnummers van belangrijke personen in je telefoon geprogrammeerd? Zo ja, dan ben je aardig voorbereid op de komst van je luierboefje. Je zal nu rustig moeten afwachten totdat de bevalling zich aankondigt. Dat wachten is de moeite waard! Want na negen maanden zwangerschap kan je straks eindelijk je luierboefje bewonderen, vasthouden en knuffelen, hoe bijzonder mooi is dat!

Hoe groot is de baby als je 40 weken zwanger bent?

In week 40 is je baby zo groot als een pompoen, weegt 3400 gram en is 50,8 cm lang.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 40 weken zwanger bent

40 weken zwanger is negen maanden. Dit is de week van je uitgerekende datum!

40 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 40 weken zwanger

Tijdens deze laatste weken van de zwangerschap zijn de zwangerschapssymptomen vergelijkbaar met de symptomen die je de afgelopen weken hebt meegemaakt.  

 • Beenkrampen: Kramp in je kuiten? Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van. Vooral s‘nachts kun je last hebben van kramp, die niet alleen pijnlijk is, maar ook je nachtrust verstoort. Door genoeg water te drinken kun je enigszins krampen in de benen voorkomen. Evenals voldoende beweging, niet te lang achter elkaar staan en rek en strekoefeningen. Zet de bodem van je bed bij het voeteneinde iets hoger of leg je benen op een kussen. Dat zijn simpele trucs die zorgen voor een betere doorbloeding.
 • Bekkendruk: Tijdens je zwangerschap stroomt er veel meer bloed in het buikgebied. Wanneer je luierboefje gaat indalen geeft dit ook meer druk in het bekken. Dit uit zich in een drukkend gevoel in de onderbuik, op het schaambeen of de bekkenbodem. Voer geen zware werkzaamheden uit, til niet te zwaar en blijf niet te lang staan. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust.
 • Moeite met slapen: Slaap je ’s nachts moeilijk door je dikke buik? Compenseer dit dan door overdag een middagdutje te doen. Probeer te relaxen en geniet van de laatste momenten samen met je partner. Het is nu wachten op de bevalling, je luierboefje kan ieder moment geboren worden.
 • Vermoeidheid: De laatste weken van de zwangerschap worden door de meeste vrouwen als zwaar ervaren door lichamelijke beperkingen, verschillende zwangerschapskwalen en ongemakken. Maar je lichaam kan ook in de war raken door geestelijke spanning die is opgebouwd door emoties en onzekerheid. In tegenstelling tot lichamelijke spanning kan geestelijke spanning in je lichaam niet verdwijnen door rust. Deze spanning kan verdwijnen door beweging en inspanning. Bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen of een wandeling te maken. Het is erg belangrijk dat je zowel geestelijk als lichamelijk goed uitrust en je voorbereid op de bevalling en geboorte van je luierboefje.
 • Weeën: Braxton hicks weeën, de voorweeën, kunnen uiteindelijk overgaan in regelmatige weeën. Echte contractie keren met regelmatige tussenpozen terug. Deze zullen ook steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt weker om zich voor te bereiden op de bevalling. Als je zwanger bent van je eerste kindje en elke 3 minuten een krachtige wee hebt. Dan is het verstandig om je verloskundige te bellen! Dit kan namelijk een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is? Neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm? Dan is het ergste dat kan gebeuren, dat je naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten.
 • AngstWanneer je 40 weken zwanger bent is het is normaal als je niet helemaal ontspannen bent. Misschien zie je op tegen de bevalling of ben je bezorgd over de gezondheid van je baby en ben je benieuwd hoe je toekomst er straks uit gaat zien na de geboorte van je luierboefje. Het is wel van belang dat je voldoende rust neemt en stress vermijdt. Stress vernauwt je bloedvaten, dit zorgt voor een verminderde werking van de placenta en dat is niet goed voor je luierboefje. Ben je bang dat de bevalling veel pijn zal doen en wil je tijdens de bevalling pijnstilling krijgen, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen dan met jou bespreken welke vorm van pijnstilling voor jouw situatie het meest geschikt is. Maak er nog een leuke tijd van, nodig familie of vrienden bij je thuis uit, nu je misschien niet meer zoveel zin hebt om ergens heen te gaan. Dit zijn de laatste dagen of weken voordat je samen met  je luierboefje bent. Straks zal je baby alle aandacht en energie opeisen, dus geniet er zoveel mogelijk van nu het nog kan.

40 Weken zwanger: De symptomen van een aankomende bevalling

Met 40 weken zwangerschap zijn er mogelijk voortekenen die het begin van de bevalling kunnen aankondigen.

 • Vliezen breken: Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen, voordat er weeën zijn. Als het vlies onderaan in de baarmoeder breekt, dan verlies je ineens een heleboel vruchtwater en blijft het vruchtwater continue lopen. Het vruchtwater stroomt langzamer of druppelt als het hoofdje van je luierboefje diep is ingedaald. Je lichaam maakt steeds opnieuw vruchtwater aan, dus je luierboefje komt niet droog te liggen. Vang wat vruchtwater op in een glas of een potje, zodat je de kleur van het vruchtwater goed kan zien. Vruchtwater ruikt zoetig en is meestal kleurloos, soms met wat witte vlokjes (vernix) en een beetje bloed. Heb je nog geen weeën en zijn de vliezen gebroken? Dan wordt het afgeraden om in bad te gaan, tampons te gebruiken of geslachtsgemeenschap te hebben. Je kleine luierboefje krijgt door het breken van de vliezen namelijk geen bescherming tegen infecties meer. Bel direct de verloskundige als je vliezen breken, als het vruchtwater groen of bruin gekleurd is of als het hoofdje van je baby nog niet ingedaald is, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling.
 • Regelmatige weeën: Echte contracties keren met regelmatige tussenpozen terug en zullen steeds frequenter en pijnlijker worden en houden zeker een minuut lang aan. De spieren van je baarmoeder trekken samen en de baarmoedermond wordt week gemaakt om zich voor te bereiden op de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en elke 3 minuten een krachtige wee hebt, is het verstandig om je verloskundige te bellen, omdat dit een startsein kan zijn voor de bevalling. Bij een volgende zwangerschap neem je contact op met je verloskundige als de krachtige weeën elke vijf minuten terug komen. Ben je er niet zeker van of je bevalling begonnen is, neem dan contact op met de verloskundige of gynaecoloog. Is het loos alarm? Geen probleem want dan word je gewoon naar huis wordt gestuurd om te ontspannen en te wachten.

Het opwekken van de bevalling als je 40 weken zwanger bent

 • Bewegen: Maak die sneakers vast en maak een wandeling van vijftien tot twintig minuten. Ook traplopen zou door de beweging die je maakt de weeën op kunnen wekken. Bewegen blijft dus nog steeds belangrijk, ook al heb je niet veel zin of energie meer. Het is geen medisch bewezen methode om de bevalling door beweging op te wekken, maar sommige deskundigen geloven dat de zwaartekracht de baby dieper laat zakken in het bekken.
 • Acupunctuur: Een acupuncturist die specifiek gespecialiseerd is in zwangerschap stimuleert specifieke punten in je lichaam zodat de doorstroming van het bloed naar het bekkengebied en de baarmoeder gestimuleerd wordt. Hierdoor zou het kunnen dat de bevalling eerder op gang komt. Acupunctuur zorgt voor het ontspannen van pezen en spieren. Bovendien kan acupunctuur de duur van de bevalling verkorten en de pijn verlichten tijdens de bevalling. Wanneer bepaalde drukpunten in je lichaam niet in balans zijn, moeten deze blokkades opengezet worden door acupunctuurnaaldjes.
 • Voetreflex massage: Voetreflex massage kan een bevalling doen opwekken. Je voeten bevatten drukpunten en door middel van het stimuleren van bepaalde reflexzone’s activeren ze de werking van het hormoon oxytocine. Je lichaam ontspant en het gebied van de baarmoeder wordt geprikkeld en de bevalling zou op gang kunnen komen binnen 24 tot 48 uur.
 • Acupressuur: Nogmaals, het is niet bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat deze traditionele Chinese therapie, de baarmoeder stimuleert en je lichaam helpt te ontspannen. Volgens deze therapie heeft het lichaam bepaalde drukpunten waarover energie stroomt. Door met de vingers en handen op twee specifieke acupressuur punten te drukken kan de baarmoedermond verweekt worden en wordt de bevalling op gang gebracht.
 • Seks: Heb jij nog energie of zin om te vrijen nu je hoog zwanger bent en die dikke buik behoorlijk in de weg zit? Een orgasme kan weeën opwekken, omdat het hormoon oxytocine vrijkomt, hierdoor gaat je baarmoeder samentrekken. In sperma zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper, waardoor het lichaam zich kan voorbereiden op de bevalling. Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, kan je gewoon seks hebben. Zodra je vliezen breken mag je niet meer vrijen in verband met infectiegevaar voor jou en je luierboefje.

Jouw uitgerekende datum is in week 40; Die kleine komt er nu echt aan

Week 40 is de week van je uitgerekende datum. Als er geen complicaties zijn of je bent niet zwanger van een meer- of tweeling, zit er niets anders op dan geduldig te wachten tot de bevalling op gang komt. De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling te grote risico’s met zich meebrengt voor jou, je baby of voor beiden of wanneer een vaginale bevalling onmogelijk is. Een keizersnede is ook noodzakelijk wanneer er sprake is van een medische aandoening, zoals acute pre-eclampsie of HELPP-syndroom, zwangerschapsdiabetes, een uteriene infectie of bekkenafwijkingen.

40 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Je luierboefje ligt nog steeds in de foetushouding in zijn of haar warme, vertrouwde en veilige omgeving in je baarmoeder. Wanneer je luierboefje geboren is, zal hij of zij de eerste tijd het liefste in de foetushouding liggen. De schedel van je luierboefje is nog flexibel en bestaat uit verschillende delen die tegen elkaar aanliggen, maar niet met elkaar verbonden zijn. Op het hoofdje van je luierboefje bevinden zich namelijk twee zachte plekken, de grote fontanel (ruitvormig) vlak boven het voorhoofd en de kleine fontanel (driehoekig), deze ligt ter hoogte van de kruin. De openingen tussen de schedelbeenderen kunnen wat over elkaar heen schuiven tijdens de geboorte, zodat je luierboefje met het hoofdje gemakkelijker door het geboortekanaal kan. De hersenen van je luierboefje groeien en ontwikkelen zich vooral in het eerste jaar heel snel. Omdat het bindweefsel in de grote fontanel, de opening tussen de schedeldelen van je luierboefje, pas na 12 tot 18 maanden gaat verharden, kan het schedeltje goed meegroeien met de groei van de hersentjes. De kleine fontanel sluit zich na ongeveer 8 weken.

Bij 40 weken zwangerschap kan de gynaecoloog of verloskundige de groei en conditie van je luierboefje en de hoeveelheid vruchtwater controleren door middel van een BPP test. Een biofysische profiel test (afgekort: BPP) wordt met name uitgevoerd in het derde trimester bij zwangerschappen met een verhoogd risico op complicaties, een meerlingzwangerschap of wanneer een zwangerschap twee weken voorbij je uitgerekende datum is. De BPP controleert de foetale gezondheid van je baby bij high –risk zwangerschappen. Door het uitvoeren van een foetale echoscopie meten ze de hartslag, de bewegingen, de spierspanning, de ademhaling en de hoeveelheid vruchtwater rond je baby. De BBP test wordt gecombineerd met een elektronische foetale hartmonitoring (ook wel nonstress test genoemd; afgekort: NST). De NST registreert de hartslag van je baby wanneer hij of zij beweegt, door middel van drie banden die om je zwangere  buik liggen. Twee riemen meten de hartslag van je baby en de derde riem meet de contracties. De NST is veilig voor je baby en voor jou en wordt zo genoemd, omdat de test je baby niet zal storen en er dus ook geen stress van zal krijgen.

Zwangerschapschecklist: bij 40 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

 • Plan je volgende controle afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog.
 • Leg een matrasbeschermer op het matras van je bed, wel zo handig als je vliezen onverwachts breken.
 • Als je getrouwd bent, moet je luierboefje binnen drie dagen worden aangeven bij de gemeente. Vergeet dus niet het trouwboekje mee te nemen naar het gemeentehuis.