Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

6 Weken zwanger

Ben je al een beetje gewend aan het feit dat je zwanger bent? Heb je last van zwangerschapssymptomen en ben je erg emotioneel? Gelukkig heb je negen maanden de tijd om te wennen voordat jouw kleine luierboef geboren wordt.

6 weken zwanger, hoe groot is de baby?

Met 6 weken zwanger heeft de baby de grootte van een erwt (4-5 mm).

6 weken zwanger is hoeveel maanden?

Hoewel je er waarschijnlijk pas een week of twee geleden achter kwam dat je in verwachting bent, ben je waarschijnlijk als 6 weken zwanger. Dat komt omdat de zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Waarschijnlijk is de eicel bevrucht in week 2 of 3 (afhankelijk van de lengte van jouw menstruatiecyclus) en heb je de zwangerschap pas ontdekt in week 5 omdat je menstruatie uit bleef.

6 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 6 weken zwanger

Omdat het nog vroeg in de zwangerschap is, heb je misschien nog geen zwangerschapssymptomen. Sommige vrouwen zijn beroerd en erg misselijk, terwijl andere vrouwen nergens last van hebben.

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen als je 6 weken zwanger bent zijn:

  • Vermoeidheid: De zwangerschapshormonen gieren nog steeds door je lichaam, dat kost heel veel energie. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt.
  • Misselijkheid: De misselijkheid komt niet alleen ‘s morgens voor. Het kan de hele dag duren. Aanstaande moeders die 6 weken zwanger zijn van een tweeling zijn in veel gevallen mogelijk nog misselijker. Een tip van ons om misselijkheid te voorkomen: eet over de gehele dag kleine hoeveelheden. Met een lege maag word je namelijk eerder misselijk.
  • Pijnlijke borsten: Je borsten zijn waarschijnlijk pijnlijk dankzij de verhoogde bloedstroom. Ja, zelfs al na slechts zes weken is je lichaam begonnen met het voorbereiden van borstvoeding voor jouw kleine luierboef na de geboorte.
  • Frequent urineren: Als je merkt dat je meer dan normaal moet plassen, komt dat doordat het zwangerschapshormoon hCG extra bloed naar het bekkengebied stuurt. Omdat jouw baarmoeder groeit oefent deze ook steeds meer druk uit op je blaas. Hierdoor moet je vaker naar het toilet om te plassen.
  • Een opgeblazen gevoel en winderigheid: Het zwangerschapshormoon progesteron kan deze buikproblemen veroorzaken. Drink veel water en eet vezelrijk voedsel om constipatie te voorkomen.
  • Stemmingswisselingen: Door de zwangerschapshormonen kan je erg emotioneel worden. Vermoeidheid en schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen daarnaast ook zorgen voor stemmingswisselingen. Neem voldoende rust en eet gezond om je gemoedstoestand onder controle te houden.
  • Krampen en bloedingen: Tijdens de zwangerschap zijn krampen en het verliezen van een beetje bloed normaal. Bel een dokter als de buikpijn ontzettend hevig is of als je veel bloed verliest. Er kan dan een onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. Dit om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en andere vormen van een miskraam uit te sluiten.

6 Weken zwanger: De buik

Bij 6 weken zwanger zie je er veelal nog niet zwanger uit. Dus als je niet klaar bent om het nieuws met de wereld te delen, kun je nog wat langer van je kleine geheimpje genieten. In jouw baarmoeder groeit intussen jouw kleine wondertje in een razend tempo.Ben je zwanger van een tweeling, dan zal je wel eerder een buikje gaan zien.

6 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Bij 6 weken zwangerschap zal er nog geen echo gemaakt worden. De eerste echo wordt pas gemaakt rond de 8e of 9e van de zwangerschap. Toch vraag je je waarschijnlijk af wat er allemaal gaande is in je zwangere buik van 6 weken. Jouw kleine luierboef ziet er nu uit als een klein garnaaltje en groeit ongeveer met 1 millimeter per dag. Aan het einde van deze week zijn alle organen ontwikkeld, maar deze moeten nog wel verder groeien. Het hartje van het embryo gaat in week 6 van de zwangerschap kloppen. Het hartje kan echter nog geen bloed rondpompen in zijn of haar lichaampje. Hoewel de basis van de bloedsomloop nu aangelegd wordt, zal het zich de komende weken nog verder gaan ontwikkelen. De baby maakt nu zijn eigen bloed aan en kan zelfs een andere bloedgroep hebben. Via jouw bloed krijgt het embryo nu zijn voedingsstoffen binnen. Op het embryo zitten kleine bobbeltjes precies op de plaats waar zijn of haar armpjes en beentjes moeten komen.

Het embryo van 6 weken gaat ook steeds meer op een klein mensje lijken. Je baby krijgt een gezichtje, omdat neus, ogen, oren, kin, nek en wangen deze week gevormd worden. Pas als je 8 of 9 weken zwanger bent heb je de eerste afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog. In tussentijd heb je waarschijnlijk een miljoen vragen over je zwangerschap. Schrijf ze op zodat je ze bij het eerste prenatale bezoek bij de hand hebt. Tot die tijd hopen wij, van Luier Boefjes, dat we een heleboel voor je hebben beantwoord.

Zwangerschapschecklist: bij 6 weken zwanger

Herinneringen voor de week.

  • Bereid je voor op je eerste prenatale afspraak;
  • Kijk je verzekeringen na en pas die aan waar nodig.