Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

7 Weken zwanger

Nu je 7 weken zwanger bent draag je een heel groot geheim met je mee. Slechts een aantal mensen zullen op de hoogte van je zwangerschap zijn. Je bent er zo ontzettend blij mee, dat je het wel van de daken zou willen schreeuwen. Toch is het verstandig om nog even je mondje dicht te houden. Pas nadat je de eerste echo gehad hebt en je van de verloskundige of gynaecoloog gehoord hebt dat alles goed is met die kleine luierboef is het moment aangebroken om het grote nieuws aan iedereen te vertellen.

Hoe groot is de baby als je 7 weken zwanger bent?

Als je 7 weken zwanger bent is de baby zo groot als een blauwe bes. Het embryo is ongeveer 0,6 centimeter groot en heeft zich sinds vorige week verdubbeld. De komende week groeit je baby ongeveer 1 mm per dag.

Hoe ver ben je in de zwangerschap als je 7 weken zwanger bent

Zeven weken zwanger betekent dat je een maand en ongeveer twee weken zwanger bent.

7 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 7 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen kunnen in week 7 soms best heftig zijn. Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

  • Misselijkheid: Op elk moment van de dag kan je last hebben van misselijkheid, dus niet alleen in de ochtend. Sommige zwangere vrouwen voelen zich bijna de gehele dag misselijk en beroerd. Andere vrouwen hebben totaal nergens last van. Begin de dag met het eten van iets lichts, zoals een droge cracker en drink een kopje cafeïnevrije thee of koffie. Eten en drinken verlaagt namelijk de zuurtegraad in je maag, waardoor de maagwand minder snel geïrriteerd raakt. Eet daarom verspreid over de gehele dag kleine hoeveelheden. Een lege maag zorgt ervoor dat je je alleen maar misselijker zal voelen. Het slikken van vitamine B6 en het drinken van gemberthee zou ook verlichting kunnen bieden tegen misselijkheid.Moms-to-be die 7 weken zwanger zijn van een tweeling hebben meer kans op extreme misselijkheid en braken, omdat ze veel meer van het zwangerschapshormoon hCG aanmaken die ochtendmisselijkheid kan veroorzaken. In het tweede trimester heb je minder last van zwangerschapskwalen waaronder misselijkheid.
  • Hunkeren naar eten en/of aversies: Je kunt merken dat je de neiging hebt om specifieke of de gekste combinaties te eten. Soms heb je zin in augurken of chocola of in een vreemde combinatie van augurken met slagroom of chocopasta met kaas. Het is prima om zo nu en dan toe te geven aan je verlangens en ervan te genieten. Maar probeer niet te gek te doen en maak zoveel mogelijk gezonde voedingskeuzes. Tijdens je zwangerschap heb je maar 200 tot 300 extra calorieën per dag nodig, dus eten voor twee is echt niet nodig. Het hunkeren naar eten zou kunnen voortkomen uit het feit dat er nu van alles gebeurt in je lichaam zoals verandering van hormonen en hevige emoties die je ervaart tijdens je zwangerschap. Soms wordt het ook gezien als gevolg van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in je lichaam, die de baby nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Zwangere vrouwen die veel stress of een ijzer- of calciumtekort hebben kunnen pica krijgen. Deze vrouwen hebben dan trek in niet-eetbare dingen, zoals aarde, zand, haar, verf schilvers of grote hoeveelheden onbewerkt, ongekookt of rauw voedsel zoals rauwe eieren, ongekookte rijst, meel, zout of suiker. Het pica gedrag verdwijnt vaak door het gebruik van aanvullende voedingssupplementen. Tijdens je zwangerschap kan je ook een sterke afkeer hebben voor voedsel. Misschien vond je koffie of chocolade heerlijk voor de zwangerschap en word je nu al misselijk bij de gedachten om het te drinken of te eten.
  • Vaker plassen: Omdat je blaas onder druk komt te staan door de groeiende baarmoeder moet je vaker plassen dan je gewend bent. Wist je dat de hoeveelheid bloed in jouw lichaam verdubbeld wanneer je zwanger bent? Je nieren moeten meer vocht verwerken en hierdoor moet je dus meer plassen.
  • Acne: Zwangerschapsacne is te wijten aan de hormonale veranderingen in je lichaam. Voordat je acne-bestrijdende producten gebruikt, moet je je huisarts raadplegen om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.
  • Extra speeksel: Het overtollige speeksel wordt waarschijnlijk ook hormonaal geactiveerd en kan ook te maken hebben met eventuele misselijkheid.
  • Stemmingswisselingen: Waarschijnlijk ben je extra emotioneel, omdat je nog steeds moet wennen aan het feit dat je zwanger bent. Misschien vraag je je af of je een goede moeder zal zijn en hoe de toekomst er straks uitziet met jouw eigen lieve luier boefje? Het ene moment ben je vrolijk en dan weer chagrijnig of boos. De stijging van de hormonen oestrogeen en progesteron zijn verantwoordelijk voor jouw stemmingswisselingen.
  • Krampen en/of bloedverlies: Kramp in de vroege zwangerschap is normaal. Er gebeurt immers veel in je baarmoeder en hoewel het nog enkele weken zal duren voordat je de baby voelt bewegen in jouw buik kan je af en toe last hebben van milde buikklachten. De baarmoeder groeit, met als gevolg dat je organen plaats moeten maken en soms worden verdrukt. Veel zwangere vrouwen krijgen last van obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Bij het verlies van veel bloed of hevige buikkrampen is het verstandig om een arts te raadplegen. Buikpijn klachten bij een zwangerschap kunnen ook een ernstige oorzaak hebben. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zwangerschapsvergiftiging, miskraam, blaasontsteking of het loslaten van de placenta zouden oorzaken kunnen zijn van hevige buikpijnen.

7 Weken zwanger: Zie je al een buikje?

Heb je al in de spiegel gekeken naar je 7 weken zwangere buik? De meeste aanstaande moeders zien gedurende de 7e week van de zwangerschap nog geen babybuik. Wat je wel in de spiegel zal zien is dat je borsten in deze week flink gegroeid zijn.

7 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

De ontwikkeling van je baby gaat in een razend tempo. Hoe geweldig is dit? Je baby gaat steeds meer op en echt klein mensje lijken. Deze week ontstaat het begin van het skelet en de arm- en beengewrichten worden nu ook gevormd. De hersenen en het ruggenmerg zijn bijna gevormd. Het brein ontwikkelt elke minuut ongeveer honderd nieuwe hersencellen. De hersenen beginnen al te functioneren en het hartje klopt ongeveer zestig keer per minuut. Het hoofdje is in verhouding met de rest van het lijfje erg groot en de ogen bevinden zich nog aan de zijkant van het hoofd.

De meeste organen worden in week 7 aangelegd. Ze moeten echter nog wel uitgroeien en op de juiste plaats terecht komen. Als je 7 weken zwanger bent is een echo niet gebruikelijk. De termijnecho vindt vaak plaats als je 8 tot 12 weken zwanger bent en dat is vaak pas de eerste echo. Ben je nieuwsgierig wanneer je precies uitgerekend bent, dan kan je je uitgerekende datum berekenen met onze tool. Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent van een tweeling dan kan je de eerste echo verwachten tussen de 7 en 12 weken. Je komt altijd onder controle van een gynaecoloog als je in verwachting bent van een meerling. Vaak zijn de zwangerschapssymptomen heftiger bij een meerling en is de vorm van je buik anders. Je buik wordt niet alleen naar voren, maar ook opzij gedrukt door de tweeling.

Zwangerschapschecklist: bij 7 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Volgende week heb je de eerste zwangerschapscontrole bij de verloskundige of gynaecoloog.