Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

5 Weken zwanger

Week 5 is veelal het moment voor aanstaande moeders om te ontdekken dat ze zwanger zijn. Dat komt omdat in deze week de menstruatie is uitgebleven. Zou ik nu echt zwanger zijn? Misschien moet ik een zwangerschapstest doen! Allemaal vragen die beantwoord moeten worden. Bovendien kan je al last hebben van pijnlijke borsten, misselijkheid of vermoeidheid, die worden veroorzaakt door een verhoogde hormoonspiegel. Je bent tenslotte al 5 weken zwanger.

5 Weken zwanger, hoe groot is de baby?

Met 5 weken zwanger is de baby zo groot als een appelzaadje. Jup, de embryo is nu meetbaar. Hoewel het in week vijf van de zwangerschap nog geen halve millimeter groot is. Jouw embryo ontwikkelt zich zeer snel. In de komende week zal de grootte van jouw embryo zich verdubbelen.

5 Weken zwanger is hoeveel maanden?

5 weken zwanger is ongeveer een maand zwanger. Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent en je bent nu al een maand zwanger. Dat komt omdat de meeste artsen beginnen met het tellen van de zwangerschap vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dus nog maar acht maanden te gaan!

5 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 5 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen die je bij vijf weken voelt, zijn nog maar het begin van de vele veranderingen die je lichaam gaat doormaken. Het eerste trimester van de zwangerschap krijg je door de veranderde hormoonhuishouding last van diverse zwangerschapskwaaltjes. Deze veranderingen gaan gelukkig niet de hele zwangerschap door. Zorg in de tussentijd goed voor jezelf en neem voldoende rust, eet goed en doe leuke dingen om jezelf beter te voelen.

De meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn:

  • Pijnlijke borsten: Pijnlijke borsten zijn misschien wel het meest voorkomende symptoom als je 5 weken zwanger bent.
  • Ochtendmisselijkheid: Misselijkheid tijdens de vroege zwangerschap kan op elk moment van de dag plaatsvinden en niet alleen in de ochtend. Helaas, voelen sommige zwangere moeders zich bijna de gehele dag misselijk en beroerd. Begin de dag rustig en eet verspreid over de dag kleine hoeveelheden. Een lege maag zorgt ervoor dat je je alleen maar misselijker zal voelen. Het drinken van gemberthee en het slikken van vitamine B6 zou ook verlichting kunnen bieden tegen misselijkheid. Als je 5 weken zwanger bent van een tweeling, heb je waarschijnlijk meer kans op ernstige zwangerschapsmisselijkheid. De huisarts kan eventueel bij overmatig overgeven medicijnen voorschrijven om de klachten te verlichten.
  • Vermoeidheid: Als je 5 weken zwanger bent, is het normaal dat je ontzettend moe bent.
  • Frequent urineren: Je moet vaker plassen in week 5 van je zwangerschap.
  • Krampen: Rond de 4 a 5 weken zou je pijn in de onderbuik kunnen hebben. Dit wordt veroorzaakt door de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand.
  • Lichte bloedingen: Een lichte bloeding kan optreden door de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Maak je geen zorgen, dit is normaal. Maar als het veel bloed is of langer duurt dan een paar dagen of als je gewoonweg bezorgd bent, maak dan een afspraak met een dokter of gynaecoloog. De baarmoederhals is gevoeliger nu je zwanger bent, dat zou je kunnen merken als je seks hebt.

Sommige aanstaande moeders die 5 weken zwanger zijn, voelen helemaal geen zwangerschapssymptomen. Het kan zijn dat, na 5 weken zwanger, de symptomen komen en gaan.

5 Weken zwanger: De buik

Als je 5 weken zwanger bent, is er waarschijnlijk nog niets te zien aan je buik. Misschien heb je een vreemd gevoel in je onderbuik, een opgeblazen gevoel. Je kunt je zo ziek voelen dat je niets kunt eten en daardoor jezelf zorgen gaat maken dat je teveel af gaat vallen. Maar dat is helemaal niet iets om je druk over te maken. Artsen adviseren tijdens het eerste trimester (dat eindigt na week 13) om 1 tot 5 pond aan te komen. De verloskundige of gynaecoloog zal persoonlijk met je bespreken wat voor jou een gezonde gewichtstoename is tijdens de zwangerschap. De toename van je gewicht hangt af van je Body Mass Index (BMI) die je voorafgaand aan je zwangerschap hebt. Gemiddeld zal je in totaal ongeveer 12,5 kg aankomen.

De gewichtstoename is afhankelijk van het gewicht voor jouw zwangerschap

Het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG) beveelt afhankelijk van jouw BMI de volgende gewichtstoename aan.

Een BMI van minder dan 18,5

Met een BMI van onder de 18,5 heb je ondergewicht. Als je ondergewicht hebt dan wordt een gewichtstoename van +/- 1 pond in week 0 t/m 13 aanbevolen. De aanbevolen totale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is tussen de 12,5 en 18 kilogram. Probeer in het tweede en derde trimester ongeveer een pond per week aan te komen (tussen de 450 en 600 gram om precies te zijn).

Een BMI tussen de 18,5 en 24,9

Met een BMI van tussen de 18,5 en 24,9 heb je een gezond gewicht. Als je een gezond gewicht hebt dan is de aanbevolen totale gewichtstoename tijdens de zwangerschap tussen de 11,5 en 16 kilogram. Probeer in het tweede en derde trimester ongeveer een pond of iets minder per week aan te komen (360 tot 450 gram om precies te zijn).

Een BMI tussen de 25 en 29,9

Met een BMI van 25 tot 29,9 heb je overgewicht. Als je overgewicht hebt dan is de aanbevolen totale gewichtstoename tijdens de zwangerschap tussen de 7 en 11 kilogram. Probeer in het tweede en derde trimester iets meer dan een half pond per week aan te komen (tussen de 225 tot 320 gram om precies te zijn).

Een BMI van 30 of hoger

Met een BMI van 30 of hoger ben je zwaarlijvig. Als je zwaarlijvig bent is de aanbevolen totale gewichtstoename tijdens de zwangerschap tussen de 5 en 9 kilogram. Probeer in het tweede en derde trimester ongeveer een half pond per week aan te komen (tussen de 180 en 270 gram per om precies te zijn).

Zwanger van een tweeling?

Ben je 5 weken zwanger van een tweeling, dan kom je waarschijnlijk sneller aan en wordt je buik eerder dik dan vrouwen die zwanger zijn van 1 baby.

5 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Van die ene bevruchte eicel heeft het embryo zich in 5 weken tijd verdeeld in ruim 125.000 cellen. Het embryo lijkt nu op een kikkervisje met een hoofdje, rug en staart. In week 5 van je zwangerschap begint hij of zij al belangrijke organen te vormen zoals het hart, de maag, de lever, de nieren, de spijsvertering, de bloedsomloop en de zenuwen. Als je geen medische voorgeschiedenis hebt waardoor je een hoger risico loopt op zwangerschapscomplicaties, wordt er in dit stadium van de zwangerschap waarschijnlijk nog geen echo gemaakt. De verloskundige of gynaecoloog zal pas een eerste controle afspraak met je maken rond de 8e of 9e week van de zwangerschap. De echo kan via de buikwand of vaginaal worden uitgevoerd door een echoscopist of gynaecoloog. Een echo wordt gemaakt om te weten te komen hoe lang je precies al zwanger bent en hiermee de uitgerekende datum te bepalen. Ook wordt er tijdens deze echo gekeken naar de baarmoeder en of het kindje goed groeit en of het hartje klopt.

Zwangerschapschecklist: bij 5 weken zwanger

Herinneringen voor de week:

  • Zorg voor een gezond voedingspatroon;
  • Schrijf in een zwangerschapsdagboek de gebeurtenissen die je niet wil vergeten.