Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Paté eten tijdens de zwangerschap, mag dat?

Paté zwanger is een keyword dat veel zwangere vrouwen zoeken. Maar waarom? Paté bevat vitamine A en is lekker op een boterhammetje. Hoewel vitamine A van groot belang is voor een goede groei van de foetus, moeten zwangere vrouwen oppassen met het binnenkrijgen van teveel vitamine A. Maar of je dat broodje pate nou mag eten als je zwanger bent, vertellen we je op deze pagina.

Het woord listeria bacterie zal je vaak tegenkomen als je zoekt naar wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Vooral in dierlijke producten die langdurig gekoeld bewaard worden komt de listeria bacterie voor. Over het algemeen geldt dat het goed verhitten van voedsel schadelijke bacteriën waaronder de listeria zal doden.

Paté eten als je zwanger bent is niet altijd een verstandige keuze. Eet zo nu en dan een portie paté van ongeveer 20 gram en maak deze bij voorkeur zelf. Als je zelf paté maakt dan weet je zeker dat deze goed is verhit tijdens het bereidingsproces.

Een boterham paté bevat ongeveer 1.200 microgram vitamine A. Voor volwassenen ligt het veilige niveau voor vitamine A op 3.000 microgram. Voorverpakte paté kan vanwege een te hoge listeria besmettingskans en het hoge vitamine A-gehalte gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Als je teveel vitamine A tijdens de zwangerschap binnenkrijgt verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen zoals een gespleten gehemelte of hartafwijkingen. De zwangere vrouw kan zelf ook klachten krijgen bij een te hoge inname van vitamine A, zoals misselijkheid, haaruitval, vermoeidheid of huidaandoeningen.

Let op met rauw vlees tijdens de zwangerschap

Verder wordt het afgeraden om tijdens de zwangerschap rauw vlees te eten. In rauw vlees kan de parasiet toxoplasma gondii voorkomen. Deze parasiet is schadelijk voor je ongeboren baby en kan vroeg in de zwangerschap leiden tot een miskraam of vroeggeboorte en later in de zwangerschap tot afwijkingen aan het zenuwstelsel of aan de oogjes. Wanneer het vlees goed doorbakken is mag je in principe gewoon vlees eten. Gebruik verschillende snijplanken en messen voor kip, vlees, groente en brood en maak alles direct na gebruik goed schoon met heet water en afwasmiddel. Was ook je handen goed. Zo voorkom je kruisbesmetting, het overbrengen van een bacterie van het ene voedingsmiddel naar het andere.

We schreven soortgelijke artikelen over: brie, cheesecake, gorgonzola, salami, tiramisu en zeebaars. Klik dus gerust verder of download de door ons geschreven checklist, handig voor in je tas!

pate zwanger

Download checklist

Wij hebben een complete checklist geschreven over wat je wel en niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap.

Paté zwanger

Jij zocht waarschijnlijk op “paté zwanger” omdat je op zoek was naar het antwoord op of je paté mag eten als je zwanger bent? We hopen dat je het antwoord op deze pagina hebt gevonden! Veel vrouwen zoeken tijdens hun zwangerschap naar voedingsmiddelen die ze wel en niet mogen eten. Daarom bundelden wij deze diverse zoektermen op een pagina en maakten we ook een handige checklist die je mee kan nemen over wat je wel en niet mag eten of drinken tijdens de zwangerschap.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van je wel en niet mag eten om zo die kleine luierboef zo gezond mogelijk op de wereld te zetten. We wensen jou een hele fijne zwangerschap!