Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

3 Weken zwanger

De bevruchting (ook wel conceptie genoemd) heeft plaatsgevonden en de bevruchte eicel gaat zich innestelen in de baarmoeder. Hoera, je bent nu officieel 3 weken zwanger!

3 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 3 weken zwanger

Misschien heb je nog niet gemerkt dat je zwanger bent, omdat je nog weinig of geen last hebt van zwangerschapssymptomen. Nu je zwanger bent begint jouw lichaam met het aanmaken van de zwangerschapshormonen progesteron en oestrogeen.

  • Innestelingsbloeding: Als de bevruchte eicel zich gaat innestelen in de baarmoeder zou je een beetje bloed kunnen verliezen, doordat een klein bloedvaatje geraakt wordt.
  • Misselijkheid: In de eerste weken van je zwangerschap maakt je lichaam flinke hoeveelheden aan van het zwangerschapshormoon hCG. Sommige vrouwen hebben alleen in de ochtend last van misselijkheid, anderen voelen zich de gehele dag beroerd en misselijk.
  • Borstveranderingen: Je borsten kunnen pijnlijk aanvoelen en je tepels kunnen donker worden. Dit komt omdat het lichaam zich gaat voorbereiden om na de geboorte borstvoeding te geven.
  • Het uitblijven van de menstruatie: Als je cyclus doorgaans korter is dan 28 dagen, zou je jezelf aan het einde van deze week kunnen realiseren dat je wellicht wel eens zwanger zou kunnen zijn. De enige manier om dit zeker te weten is om een zwangerschapstest te doen.
  • Zwangerschapstest: Een zwangerschapstest meet de waarde van het hCG hormoon dat in je urine zit. Bij sommige vrouwen komt de hCG-productie wat later op gang en is de zwangerschapstest negatief. De waarde van het zwangerschapshormoon in je urine verdubbelt elke twee dagen. Dus niet getreurd, doe de zwangerschapstest na een paar dagen opnieuw, grote kans dat de test dan wel positief is. Lees hier meer over hoe, wat en wanneer je een zwangerschapstest moet doen.
  • Bloed zwangerschapstest: Een gynaecoloog of dokter kan een bloed zwangerschapstest uitvoeren. Deze test laat zien hoeveel hCG er in je bloed zit. Deze zwangerschapstest is erg nauwkeurig en kan al in een vroeg stadium een zwangerschap vaststellen.

3 Weken zwanger: De buik

Als je 3 weken zwanger bent is er aan de buitenkant van je lichaam nog niet veel te zien. Misschien voel je je wel een beetje opgeblazen, maar een buik(je) wordt pas zichtbaar rond week 12 bij de meeste vrouwen. Het is belangrijk voor de groei van je baby om gezond en gevarieerd te eten. Ook al hebben veel vrouwen extra trek in iets lekkers als ze zwanger zijn, eten voor twee is echt niet nodig. Daarnaast mag je niet alles meer eten en drinken, lees meer over wat mag je niet eten als je zwanger bent blog. Slik ieder dag een tablet van 400 of 500 microgram foliumzuur tot en met de tiende week van de zwangerschap. Tot en met het einde van je zwangerschap of de borstvoedingsperiode wordt aangeraden om 10 microgram Vitamine D te slikken, omdat dit onder andere goed is voor de groei van de baby. Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 10 tot 15 kilo aan. Het verschilt per vrouw hoeveel je per week aankomt.

3 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Bij 3 weken zwangerschap is er nog niets te zien op echo. De bevruchte eicel blijft zich tijdens de reis naar de baarmoeder steeds delen.

Zwangerschapschecklist: bij 3 weken zwanger