Schrijf je nu in!

* Ontvang de laatste tips, tricks en artikelen voor jonge moeders of mommies to be in jouw mailbox!

Trending News

4 Weken zwanger

Als aan het einde van deze week je menstruatie uitblijft is er een hele grote kans dat je zwanger bent. Je kunt nu een zwangerschapstest gaan doen en als er genoeg van het hCG hormoon in de urine zit, zal je positief testen. Gefeliciteerd je bent nu echt al 4 weken zwanger! Misschien ben je al een beetje misselijk of heb je last van gespannen borsten. Het zijn allemaal zwangerschapsverschijnselen. Maak een afspraak met je dokter of gynaecoloog, zodat hij of zij de zwangerschap met een urine- of bloedtest kan bevestigen.

Hoe groot is de baby als je 4 weken zwanger bent?

Als je 4 weken zwanger bent is de baby kleiner dan een maanzaadje. De vrucht (ook wel foetus genoemd) bestaat al uit duizenden cellen in de vorm van een balletje ofwel de blastocyste. Inmiddels heeft je baby zijn of haar plekje gevonden in de baarmoeder.

4 weken zwanger

De zwangerschapssymptomen bij 4 weken zwanger

Vanaf deze week zal je merken dat je last krijgt van de eerste (milde) zwangerschapssymptomen:

 • Een opgeblazen gevoel: Vanaf week 4 kan je last krijgen van buikpijn en pijn in je onderbuik. Misschien voel je je een beetje opgeblazen dankzij het zwangerschapshormoon progesteron.
 • Milde kramp: Misschien wordt de pijn in de onderbuik veroorzaakt door de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Bij ernstige krampen of pijn is het verstandig om de dokter of gynaecoloog te raadplegen. Hij of zij zal je onderzoeken om eventuele problemen in een vroegtijdig stadium uit te sluiten.
 • Lichte bloedingen: Maak je geen zorgen, dit is normaal. Lichte bloedingen kunnen optreden door de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Ons advies is: als het veel bloed is of langer dan een paar dagen duurt of als je bezorgd bent, neem dan gerust contact op met de dokter of gynaecoloog.
 • Stemmingswisselingen: Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap zijn het meest drastisch gedurende de eerste 12 weken.
 • Ochtendmisselijkheid: Deskundigen zeggen dat ongeveer 50 tot 90 procent van de zwangere vrouwen een of andere vorm van ochtendmisselijkheid krijgt. Sommige vrouwen dienen gedurende deze periode ook echt over te geven. Na twaalf tot zestien weken is de hormoonspiegel weer wat meer in evenwicht en is je lichaam gewend aan de veranderingen. De zwangerschapsmisselijkheid gaat dan in de meeste gevallen vanzelf over.
 • Vermoeidheid: De vermoeidheid zal keihard toeslaan in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Bijna alle zwangere vrouwen hebben last van vermoeidheid of zijn regelmatig futloos. Dit komt omdat je lichaam een heleboel energie zal gebruiken om een baby te laten groeien. Bovendien gaat je stofwisseling veel sneller, daalt je bloeddruk en de suikerspiegel en is het hormoon progesteron behoorlijk gestegen.
 • Pijnlijke borsten: Je borsten kunnen pijnlijk aanvoelen en de tepels kunnen donker worden. Dit komt doordat het lichaam zich gaat voorbereiden om na de geboorte borstvoeding te geven.

4 Weken zwanger: De buik

Als je 4 weken zwanger bent is je buik misschien een beetje opgeblazen en zie je nog niet echt dat je zwanger bent. Maar je baby is zich in week vier in een hoog tempo aan het ontwikkelen. Zo bestaat het embryo nu uit drie lagen die zich ontwikkelen tot verschillende lichaamsonderdelen van je baby. Het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsel van de baby ontstaan uit de buitenste laag. Het hartje, spieren, geslachtsorganen, botten en nieren van de baby worden gevormd door de middelste laag. De lever en longen groeien uit de binnenste laag van het embryo. De dooierzak produceert het zwangerschapshormoon hCG.Je lichaam maakt nu geen nieuwe eicellen meer aan en zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies heel blijft. De dooierzak ontwikkelt zich tot de placenta en is heel belangrijk voor de groei van je embryo. Het dagelijks slikken van minimaal 400 microgram foliumzuur is super belangrijk omdat het bewezen is dat foliumzuur helpt om aangeboren afwijkingen te voorkomen.

4 Weken zwanger: Hoe ziet de baby eruit?

Tijdens week 4 van de zwangerschap splitst de cellenbol zich op in het embryo (jouw toekomstige kleine luierboef) en de placenta. Baby’s neurale buis, de bouwsteen van de wervelkolom, hersenen en ruggengraat, is al gevormd. De vruchtzak en de vloeistof vormen een beschermend kussen voor de baby. Op een echo van iemand die 4 weken zwanger is lijkt dat allemaal op een klein stipje, de zwangerschapszak genaamd. De kans is echter groot dat je na 4 weken nog geen echo zult hebben. De verloskundige of gynaecoloog zal als er geen problemen zijn een afspraak met je maken voor over een week of 4. Als er dan een echo gemaakt wordt zal er veel meer te zien zijn op een echo, zelfs de hartslag. Let in de tussentijd goed op wat je eet. Drink veel water en vermijd ongezonde gewoonten zoals drinken en roken. Leer hier meer over wat je niet mag eten als je zwanger bent.

Zwangerschapschecklist: bij 4 weken zwanger

 • Maak een afspraak met de verloskundige of gynaecoloog voor je eerste prenatale afspraak;
 • Als je alcohol drinkt en/of rookt dan dien je daar mee te stoppen;
 • Neem Foliumzuur en Vitamine D in;
 • Vertel je partner dat je zwanger bent.